Problem z kontrolka (!)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś jechałem moja ładną 2104 i nagle zaswieciła mi sie ta kontrolka (!). Swieci sie cały czas nie miga. Gdzieś słyszałem ze to jest kontrolka braku płynu hamulcowego czy to prawda. klocki wymieniałem latem takze nie sądze zeby tu był problem. Niestety na razie nie mogę zajrzec pod maskę bo m inajnormalniej w świecie przymarzło i musze poczekać . A może pompa hamulcowa coś już nie daje . Dodam ze od dłuższego czasu u cieka mi płyn w tym zbiorniczku od sprzegła ,ze jak m iucieknie to pedał sprzegła wchodzi lużno do końca jak doleje to znowu pojeżdze miesiąć i zbiornik znowu pusty. Czy za to odpowiada pompa hamulcowa czy jest oddzielnie pompa sprzęgła. A jeśli tak to co moze byc przyczyną uciekania tego płynu . Pozdrawiam
Ps. Dzis rano godz 7.00 -20 C wchodze do ładnej wyciagam ssanie odpalam za pierwszym razem czyszcze szybe a podchodzi do mnie facet z volkswagena passata rok 2000 i pyta czy mam kable zeby na krótko odpalic bo mu aku zdechł. Zaproponowałem mu zeby sie przezucił na LADE

Tak jest to kontrolka braku płynu hamulcowego (też, bo jeszcze też jest to kontrolka zaciągniętego ręcznego). Z tym że jak byś przecież nie miał płynu hamulcowego, no to przecież byś skończył na drzewie - proste. Ewentualnie może jakiś problem z elektryką, że zapala się mimowolnie, np. jakieś zwarcie przy desce rozdzielczej.

tylko wczesniej sie nie paliła dzis zaczeła?

a MOże ubywa Ci powoli płynu hamulcowego? bez spojrzenia pod maskę nic pewnego sie nie dowiesz. Może stycznik w pływaku się popsół, może jakieś zwarcie. Dużo możliwości jest.

Jak trochę odtaje to zajżei zobacze czy jest płyni wtedy bedzie cos wiadomo

Sprzęgło i hamulce w Ładzie to dwa odrębne układy i jedno nie ma nic do drugiego. Co o kontrolki to tak jak koledzy piszą - albo przedziurawił Ci sie pływak w zbiorniczku (to się zdarza) albo prozaicznie masz za mało płynu hamulcowego w nim.

Masz na myśli pływak w zbiorniczku z płynem hamulcowym. Rozumiem ze jak jest dziurawy to szybciej ucieka płyn hamulcowy. A jeśli tak to czy w zbiorniku na płyn do sprzegła też jest pływak i czy ciagle uciekający płynz tego zbiornika to moze byc wina właśnie pływaka. Ja raczej podejżewałem pompe sprzęgła .Pozdrawiam

Nie. Pływak to takie zmyślne urządzonko, które utrzymuje się na powierzchnipłynu hamulcowego i sterujestycznikiem od kontrolki, która tobie zaczęła się świecić. nawet jak jest dziurawy to nie ma szans Ci przez to płyn uciekać. a Swoją droga w Samarze jest chyba nawet pływak styropianowy czy jakiś taki styropianopodobny a przynajmniej ta taki mam. Więc nijak nie można go przebić, chyba

Przebicie pływaka mi wydaję się bardzo mało prawdopodobne...wręcz nie realne . Moim zdaniem albo faktycznie coś masz z pompą, albo jakiś cylinderek z bębnów idzie się rypać powoli i z niego się sączy płyn przy mocnym hamowaniu, albo jakiś przewód elastyczny jest stary i przez to sparciały. Efekt ten sam.

Recepta – dolej i zobacz na ile ci go ubywa. Jeśli dolejesz raz na kilka miesięcy to jeszcze ok, ale jak coś częściej to powinno się posprawdzać cały układ. Tu nie ma amby fatimy...gdzieś musi uciekać.

DEx

Dzieki czekam na roztopy bo zanic nie da rady maski podnieść

No to zagrzej silnik, zrób z 50km i na pewno się roztopi.

Sprawdz gdzie jest mokro moze masz przełamny waz łaczacy zbiornik z pompka lub inna opcja jak uszczelki wyrobione i moga przepuszczac, sprwdz takrze wysprzeglik przy skrzyni biegów tam mogły ci uszczelki przepuszczac, jesli masz szprzęgło hydrauliczne. Ja u siebi wymieniłem na nowy bo mi uszczelki scierało w ciagu miesiaca i płyn uciekal.
Powodzenia!!

Cytat:
2009-01-05 14:29:55, mendalinho pisze:
Dziś jechałem moja ładną 2104 i nagle zaswieciła mi sie ta kontrolka (!). Swieci sie cały czas nie miga. Gdzieś słyszałem ze to jest kontrolka braku płynu hamulcowego czy to prawda. klocki wymieniałem latem...

Istnieje jeszcze jedna opcja, jak po wymianie klockow nie miales wystarczajaco duzo plynu w zbiorniczku, to klocki do tej pory sie wytarly troche i plyn tez troche sie obnizyl, trzeba dolac i tyle.
Sprawdz uklad sprzegla bo tam ewidentnie cos sie sypie.

Masz racje coś z tym sprzegłem nie tak wysprzeglik mam nowy kupiony już od dawna tylk onie było czasy założyć . Pompa sprzegła to juz droższa sprawa czy można kupic tylk osame uszczeli do pompy sprzęgła i je wymienić ? Jeśli chodzi o klapę to nawet po rozgrzaniu silnika nie puszcaa.No i ostanio żona zostawiłą na noc włączone radio akumator rozładowany przy takich morozach ani rusz. Chyba na popych bede musiał albo na krótko z i nnym autem .Pozdrawiam

Cytat:
Pompa sprzegła to juz droższa sprawa czy można kupic tylk osame uszczeli do pompy sprzęgła i je wymienić ?

no jasne wyzmieniasz tylko uszczelki wyniesie cie to gora 10 - 15 zl

Panowie jest problem.Wysłałem żone na stacje benzynową zeby kupiła płyn hamulcowy, pojechała łada a koleś na stacji chciał byc tak dobryi sam wlał płyn.tYLKO NIE TAM GDZIE TRZEBGA . zAMIAST DO ZBIORNICZKA NA PŁYN WLAŁ DO TEGO WIĘKSZEGO ZBIORNIKA OD KTÓREGO ODCHODZI WĘZYK DO CHŁODNICY. dODAM ZE TO BYŁ PŁYN HAMULCOWY LOTOS DOT 4 TEMP WRZENIA TEGO PŁYNU TO 230 C. . pRZYZNAM ZE TEN POJEMNIK BYŁ DO TEJ PORY PUSTY MOZE DLATEGO TAM WLAŁ. cO W TYM POJEMNIKU POWINNO BYC BO NA PEWNO NIE PŁYN HAMULCOWY .PRZYZNAM ZE JUŻ WIĘKSZA CZES POSZŁA DO CHŁODNOCY BO Z POŁOWĘ JUZ W ZBIORNIKU NIE MA.sAMOCHÓD SIE NIE GRZEJE .ZAUWAŻYŁEM TYLKO POD KORKIEM OD OLEJU TROCHE TAKIEGO KISLU. dZIĘKI ZA POMOC

wylać ten płyn czy moż ezostać mam nadzieje ze nie zaszkodzi silnikowi

Jak zobaczyłeś trochę kisielu to źle.Tzw smalec? Mogło Ci uszczelkę jakąś wyżreć i płyn przedostaje się do smaru. Spuszczaj to świństwo szybko. Nie chce Cię straszyć ale raczej czeka Cie wymiana uszczelek kto wie czy nie pod głowicą. Najlepiej raz dwa na warsztat. Płyn hamulcowy jest niezwykle żrącą substancją. Wystarczy kilka kropel na lakier żeby była goła blacha. A tego kretyna od stacjo benzynowej to nie wiem co ale musisz coś z tym zrobić i to natychmiastowo!

masakra a co w tym zbiorniku powinno być czy musze wymienic płyn w chłodnicy?

Cytat:
TEGO WIĘKSZEGO ZBIORNIKA OD KTÓREGO ODCHODZI WĘZYK DO CHŁODNICY.

Z tergo co napisałeś wynika że to zbiornik na płyn chlodniczy który normalnie powienin się tam znajdywać widocznie miałeś ponad minimum płynu dlatego ten zbiornik był pusty. Normlnie na tym zbiorniku powinienes miec oznaczenia mini i max i w tym przedziale powinien znajdywać się płyn chłodniczy. Jęźeli hamulcowy zmieszał się z chlodniczym to się rozcięczył, więc powinien być nieco mniej źrący ale kto wie jakich szkód już mógł narobić.

Płyn chlodniczy jeźeli się zmieszał z hamulcowym to w pierwszej kolejności ale nie wiadomo czy bedzie Ci sie opłacało teraz go wymieniać poźniej oddać na warsztat i znów Ci go spuszczą (do pojemnika ale może już stracić coś własciwosci) najlepiej oddaj tak jak stoi na warsztat i niech oni zadecydują lub jak masz znajomego co się tym zajmuje niech Ci doradzi.

[ wiadomość edytowana przez: MYSHA dnia 2009-01-08 14:46:38 ]