MotoNews.pl

Wytłumienie karoserii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam takie glupie pytanie: co sadzicie o wygluszeniu karoserii (nie drzwi) welna mineralna? Z praktyki wiem ze ma wlasciwosci tlumienia jak i termiczne. Zima cieplo z autka nie ucieknie, a latem jak ktos ma klime, to trzymie chlodek :]

Jakbyś się choć odrobinę zastanowił nad własnościami proponowanego przez ciebie materiału, właściwościami samochodu, to SAM byś doszedł do wniosku, ze to jest delikatnie mówiąc niedorzeczny pomysł.

Cytat:
2009-01-18 11:00:51, tomiibuj pisze:
Witam mam takie glupie pytanie: co sadzicie o wygluszeniu karoserii (nie drzwi) welna mineralna? Z praktyki wiem ze ma wlasciwosci tlumienia jak i termiczne. Zima cieplo z autka nie ucieknie, a latem jak ktos ma klime, to trzymie chlodek :]

A jak wilgoć rewelacyjnie trzymie :/ Widziałem kiedyś poldka wewnątrz tak zrobionego (bez drzwi oczywiście), ale uważam, to za bezsens.

powiem tak, w domu mam w dachu welne mineralna, co mozna woda z wiadra polewac i nic wody nie wciagnie

Ale musisz mieć możliwość swobodnego odpływu wody. Do drzwi masz maty bitumiczne, do wnętrza bitum, filc (on niestety też wode wchłania ale w kaszlu mi się sprawdzało ). Jak tak się upierasz nad tym pomysłem możesz poupychać ją w miejscach gdzie nie ma kontaktu z wodą. Jedna rzecz to jest łatwopale :/

wełna mineralna nie jest łatwopalna, nie jest nawet palna. Próbowałeś kiedyś podpalić kamień

Tylko tyle, ze wełna mineralna ma tendencję do opadani i zbijania się. I w aucie już po bardzo krótkim czasie, wszystko będzie zbite w mokrą masę w dolnych zakamarkach karoserii.
A o tym, czy coś jest łatwozapalne decyduje także stan, w jakim materiał się znajduje. Spróbuj podpalić pręt stalowy, a następnie watę stalową. Zobaczysz dość zasadniczą różnicę.