DIY - samodzielna wymiana przedniej szyby ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wymienia się przednią szybę. Wiem, że najlepiej pojechać do warsztatu ale ja mam troche poprawek blacharskich w okolicach szyby i chciałbym to zrobić sam na wiosne bo szyba właśnie mi pękła. Jaka chemia jest potrzebna i w jakich ilościach ? I jakie narzędzia oraz sposoby ?

Potrzebujesz kleju do szyb, primera, dobrego rozpuszczalnika, drutu o kwadratowym przekroju (specjalny do cięcia), dwóch drewienek lub specjalnych uchwytów, czegoś do podważania, najlepiej podciśnieniowych uchwytów do szkła.
Na początek wydłubujesz uszczelkę wokół szyby. Następnie demontujesz słupki, a może nawet deskę (kolega twierdzi, że wystarczy jedynie ją osłonić blachą aluminiową). Przebijasz się tym specjalnym drutem przez warstwę kleju między szybą a słupkiem, osadzasz na jego końcach drewienka lub uchwyty i wycinasz... Następnie usuwasz pozostałości kleju, oczyszczasz, nakładasz primer, jak wyschnie, to dajesz klej, wstawiasz, ustawiasz, zabezpieczasz i czekasz aż wyschnie.
Brzmi prost
PS. Jeśli szybę masz pękniętą, to możesz zastosować metodę siłową i się nie pieścić z nią zbytnio.

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-01-21 22:54:53 ]

Cytat:
2009-01-21 22:52:57, Blazey pisze:
Potrzebujesz kleju do szyb, primera, dobrego rozpuszczalnika, drutu o kwadratowym przekroju (specjalny do cięcia), dwóch drewienek lub specjalnych uchwytów, czegoś do podważania, najlepiej podciśnieniowych uchwytów do szkła. Na początek wydłubujesz uszczelkę wokół szyby. Następnie demontujesz słupki, a może nawet deskę (kolega twierdzi, że wystarczy jedynie ją osłonić blachą aluminiową). Przebijasz się tym specjalnym drutem przez warstwę kleju między szybą a słupkiem, osadzasz na jego końcach drewienka lub uchwyty i wycinasz... Następnie usuwasz pozostałości kleju, oczyszczasz, nakładasz primer, jak wyschnie, to dajesz klej, wstawiasz, ustawiasz, zabezpieczasz i czekasz aż wyschnie. Brzmi prost PS. Jeśli szybę masz pękniętą, to możesz zastosować metodę siłową i się nie pieścić z nią zbytnio. [ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-01-21 22:54:53 ]

ok dzieki za odpowiedz. Wiem, że sprawa nie jest prosta. Co z aktywatorem - to chyba nie to samo co primer ? I ile kleju potrzeba, 1 tuba wystarczy ?

[ wiadomość edytowana przez: szmichal dnia 2009-01-21 22:59:20 ]

Nie wiem
To, co napisałem, znam z relacji kolegi, który się tym profesjonalnie zajmował.
A swoją drogą, to i tak gdzieś tą szybę będziesz musiał kupić. Pewnie u jakiegoś "samochodowego szklarza". A oni wcale sobie dużo za usługę wklejenia nie liczą. Zapytaj nawet, ile by to kosztowało, jeśli przyjedziesz już bez przedniej szyby z wyczyszczonymi słupkami. Bo tyle przy przedniej szybie, która i tak idzie w kosz, jesteś w stanie sam bezproblemowo zrobić.

Jest dokładnie tak jak pisał Blazey
wymieniałem sam i trzeba było zdemontować plastiki ze słupków i z przodu plastik przed szybą. Za szybę ze szrotu dałem 130 (bez lusterka gostek chciał oderwać od kupionej szyby ale dałem mu z tej pękniętej inaczej bym musiał i lusterko przykleić) za klej bodajże jakieś 3 dyszki (chyba bo dokładnie nie pamiętam) no i pomoc drugiej osoby przy wycinaniu sam raczej byś miał problem ciąć

Chyba że ma szyberdach! Mysle ze robota nie warta zachodu, za wstawienie biora 100 zł jakos, odlicz klej i narzedzia...