MotoNews.pl

Mazda Premacy -mróz -24stopnie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Przy temperaturze - 20 stopni celsjusza silnik diesel odpalił i po minucie zaczął tracić obroty tak, że nie dało się jechać samochodem.
Dodam, że paliwo było tankowane na Shell -u i to diesel V-power.
Jaka mogła być tego przyczyna, skoro wymiana filtrów i prace przed zimą zostały wykonane na czas?
Mam daleki wyjazd na ferie a spodziewane są znów silne mrozy, co zrobić aby ustrzec się problemów na drodze?
S. Grzelak

Parafina się wytrąciła najprawdopodobniej. Powinienieś mieć zatankowane zimowe.

Lej w zimie i w lecie ken-flo w takich zielonkawych buteleczkach, jak byłem kiedyś w hurtowni paliw to standartowo lali to do ON z Jasła w zimie. Paliwo nabieralo błękitnego kolorku i szło jako gdańskie czyli lepsze i droższe. Mam mazde 626 ma przejechane ponad 900 tkm leje to co zime do opału oczywiście i nigdy nie było problemów.

Firma Shell odpowiedziala, że to normalne przy tych temperaturach i nie podała żadnej propozycji zaradzenia zaistniałej sytuacji, czy naprwdę jest to tak powazny problem?

Tak. Z tego powodu tak malo bylo diesli w latach osiemdziesiatych w Polsce. Ci ktorzy je mieli, musieli polewac silnik goraca woda rano w zimie, aby odpalic

Mozesz miec tez wode w zbiorniku paliwa. Zamarzla ona i zablokowala przeplyw paliwa.

Jak masz watpliwosci, dolewaj pzed tankowanie wspomniane srodki pzeciw wytracaniu sie parafiny z ON.