Astra GSi-bardzo wyskoie obroty na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam taki problem w asterce 2.0.ilnik C20Ne osmio zaworowy.Problem polega na tym ze na gazie chodzi mi na dosyc wysokich obrotach co jest uciazliwe przy jezdzie.Na benzynie dziala ok.Rano jak zapale na paliwie,pochodzi chwilke i jak wlacze na gaz to poniezj 2 tysiecy obr/min mi niezejdzie.czasem jak dobrze sie zagrzeje to chodzi normalnie ale to tyklko czasem.Zregenerowalem reduktor(lovato)nowy set.napr.i dalej to samo,przeszlem ze stozka na normalny seryjny filtr i dalej to samo.Co zauwazylem to to ze jak odepne przeplywke to obroty schodza do normalnosci ze tak powiem,ale zato wtedy na benzynie niechce chodzic na odpietej przeplywce.Czy ktos wie gdzie szukac przyczyny bo juz mi sie mozg lasuje.to jest strasznie uciazliwe przy zmianie biegow bo czasem nawet ok 3 tys.trzyma i niechce zejsc.Prosze op ajkies poray.dziekuje i pozdrawiam

A nie łapie jakiegoś lewego powietrza do układu dolotowego silnika?

Ogarnolem zdeka temat.zalozylem srube za krokowcem i zbilo mi obrotki i chodzi w miare normalnie,tylko ze czemu??powod jakis musi byc jeszcze.czasem wybija mi jak jade na gazie blad 39 i jest to lambda,w sumie sruby niepowinno byc na wezu i powinno dzialac autko,czy ktos jest w stanie mi wyjasnic co t moze byc??znalazlem jeszcze 1 problem dziura w palniku od tej wezszej strony ma jakies niecale 28mm czy cos takiego bo niemialem jak dokladnie zmierzyc,czy do pojemnosci 2 liter to niezamałe???

No wiesz, w Ladzie 1500 mam mieszalnik (mikser) dwie dziury po 26mm i wcale nie uważam, że to zbyt dużo.

A więc po kolei:
1.Mała średnica zwężki miksera sprawia, że jest na nim duże podciśnienie i w konsekwencji wysysa z niego dużo gazu,
2.Z powodu założenia stożka, zmniejszyły się opory na filtrze powietrza, zwiększyło się podciśnienie na mikserze, wysysa coraz więcej gazu,
3.Zakręcony register na przewodzie dolotowym ustabilizował ilość gazu na wolnych obrotach, ale na wysokich jest za ubogo i stąd niskie odczyty lambdy.

Wnioski i rady:
1.Obejrzeć opisy regulacji gazu w innych wątkach i wyregulować swoją instalkę jak należy,
2.Sprawdzić inne miksery (większe)

Wiec pozostalo mi zakupic nowy mikser z klapka o wiekszej srednicy i w sumie zaczynac od nowa regulacje i wszystkie ustawienia.Tylko z jaka dziura mam kupic ego miksera do tej pojemnosci?????

Nie sądzę aby to mikser był sprawcą podwyższonych obrotów.

Cytat:
Ogarnolem zdeka temat.zalozylem srube za krokowcem i zbilo mi obrotki i chodzi w miare normalnie,tylko ze czemu??powod jakis musi byc jeszcze.czasem wybija mi jak jade na gazie blad 39 i jest to lambda,w sumie sruby niepowinno byc na wezu i powinno dzialac autko,czy ktos jest w stanie mi wyjasnic co t moze byc??znalazlem jeszcze 1 problem dziura w palniku od tej wezszej strony ma jakies niecale 28mm czy cos takiego bo niemialem jak dokladnie zmierzyc,czy do pojemnosci 2 liter to niezamałe???

Masz tam jakiś układ sterujący ? Bardzo jestem ciekawy Jak Ty to regulujesz. Problem "był od zawsze", czy pojawił się podczas eksploatacji gazowni ???