MotoNews.pl

Od paru dni przy ruszaniu z miejsca rzuca silnikiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,
mam pytanie co mniej wiecej moze byc powodem ze przy ruszaniu z miejsca strasznie rzuca silnikiem, tak jakby skakal czy cos i strasznie to slychac na zewnatrz. dodam ze mialem wymieniane sprzeglo kompletnie jakis miesiac temu, czy to cos ze sprzeglem moze byc powodem tego? bo w sumie w zaleznosci jak szybko puszczam to wtedy albo mniej telepie albo bardziej... o co chodzi? tak poza tym silnik rowno chodzi i wogole w trakcie jazdy niczego takiego nie ma tylko przy ruszaniu...

z gory dziekuje za podpowiedzi

Hyundai Elantra
1.6 16V 1994r.

No cóż najprawdopodobniej pozoztawiono nie dokecony-e ementy-Poduszke skrzyni(?) radze oddac do sprawdzenia

Potrzebne będą dwie osoby.
Jedna za kierownicą a ty pod maską obserwujesz która poduszka...

Osoba za kierownicą zaciąga ręczny i na I biegu próbuje leciutko ruszyć wtedy silnik pracuje na poduszkach a ty możesz obserwować czy wszystkie poduszki są sprawne.
To samo można wykonać na biegu wstecznym wtedy silnik wychyli się w drugą stronę.

Zaznaczam, że trzeba ruszać bardzo delikatnie, i nie gazować!

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2009-02-23 10:47:24 ]

no wyszlo ze poduszka na belce tylna jest do wymiany bo sie wychyla silnik do tylu.. ale... jak ruszalem z miejsca i opuscilem szybe to ewidentnie sluchac stukot metalu o metal a ta poduszka ktora jest do wymiany jest od gory peknieta i sparciala u dolu to czy to napewno poduszka a nie cos ze sprzeglem?

a gdzie jest poduszka od skrzyni bo chcialem zobaczyc czy z nia jest wszystko ok??

[ wiadomość edytowana przez: maciejb dnia 2009-02-23 10:28:22 ]

Pamiętaj, że zerwana poduszka to "nienormalne" wychylanie się silnika. wówczas silnik bądź inny element spod maski może o coś uderzać stąd stukot, Ale jak wsadzisz kogoś za kierownice, to powinieneś widzieć pod maską co stuka.

ups, zapomniałem zmienić podpis

[ wiadomość edytowana przez: grzesik1 dnia 2009-02-23 15:06:09 ]

no i to nie poduszka, wymienilem i wychodzi na to ze cos z tarcza bo jak telepalo i stukalo tak nadal sie to dzieje i to na dodatek na rozgrzanym silniku dopiero sie tak zaczyna robic

No ja też miałem podobny dylemat ale w HONDZIE CIVIC z 90r. Winna była tarcza-ta z tańszych której nie kupiłem w komplecie z dociskiem(ta z dociskiem miała jeden ząb więcej). Rzucało przy ruszaniu jak bym miał silnik z FIATA 126p pod maską. Kupiłem porządną japońską tarcze i od tego momentu już żadnych problemów nie miałem.

Cytat:
2009-02-27 15:00:20, Harabin pisze:
No ja też miałem podobny dylemat ale w HONDZIE CIVIC z 90r. Winna była tarcza-ta z tańszych której nie kupiłem w komplecie z dociskiem(ta z dociskiem miała jeden ząb więcej). Rzucało przy ruszaniu jak bym miał silnik z FIATA 126p pod maską. Kupiłem porządną japońską tarcze i od tego momentu już żadnych problemów nie miałem.

no ja tez bede wlasnie niedlugo jechac na wymiane tarczy bo mam identycznie tak jak miales w Hondzie