MotoNews.pl
10 Felgi po przeszczepie hamowników. (226539/45) - PT

Felgi po przeszczepie hamowników.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Za jakiś czas zmieniam hamulce w escorci i będę potrzebował większych felg. Mam na oku takie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2c561b9e3cc907b.html
Nie znam narazie ich parametrów, chciałbym się spytać jakie powinno byc et w większych felgach żeby się nadały ?

Hamulce seria fela 13
hamulce z RS fela 14
hamulce z mondeov6 fela 15

Cytat:
2009-01-30 15:44:43, Skwaromir pisze:
Witam Za jakiś czas zmieniam hamulce w escorci i będę potrzebował większych felg. Mam na oku takie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2c561b9e3cc907b.html Nie znam narazie ich parametrów, chciałbym się spytać jakie powinno byc et w większych felgach żeby się nadały ?

1. Nie wiemy jakie koła to są (średnica)
2. Nie wiemy jakie hamowniki wkładasz
3. Et raczej ma wpływ na ocieranie o błotnik, czy zawiechę...
Czyli reasumując nic nie wiemy...

Sorry zapomniałem dopisać. Wkładam felgi 15" te na foto to 15" a hamulce wkładam od mondeo 278mm przeczytałem, że może byc jakiś problem z et ale nie wiem o co dokładnie chodziło bo nikt tego nie określił.

witam!!!

et to jest tzw. osadzenie felgi, standardowe felgi w escorcie mają et między 37-42.

zasada jest taka im większe et czyli np: 37> tym felga bardziej schowana w nadkolu. natomiast im miejsze czyli np: 37< tym koła bardziej wystają.

ps: w moim escorcie były koła 16 9,5" et 20, koła przednie wystawały po ok 3,5cm, tylne po 2,5cm. dowód rej. leciał za karzdym razem kiedy na drodze spotykałem niebieskich

podsumowując jeżeli chcesz mieć ładnie wypełnione nadkola, i żeby felgi nie wystawały i nie ocierały o ranty, to kup sobie orginalne fordowskie 17 takie jak np. miał marcinos lub paweł_amg,

Pozdrawiam many

Ok.
Czyli generalnie Et ani inny parametr nie będzie miał wypływu na mieszczenie się hamulców. Generalnie aby felga miał min 15" i każde alu powinny się nadać ?

Poczytałem trochę o felgach i oponach. Znalazłem ciekawe jak dla mnie oryginały, ale... właśnie jak zawsze musi być jakieś, "ale". Od wewnątrz jest taki rant. Może ktoś ma doświadzczenie czy w 15" nie ograniczł by on montarzu hamulców 278mm. Chodzi o zaciski czy będą się mieściły:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f4b3b35873d10ca.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ead36dc7fe5af273.html
??

Cytat:
2009-01-30 18:48:48, Skwaromir pisze:
Ok. Czyli generalnie Et ani inny parametr nie będzie miał wypływu na mieszczenie się hamulców. Generalnie aby felga miał min 15" i każde alu powinny się nadać ?

Jest dokładnie odwrotnie jak napisałeś. ET i średnica felgi mają na to wpływ, jeśli będzie za mała średnica to nie założysz koła a jeśli ET będzie za duze to fele będą miały za mało miejsca i będą tarły o zaciski. I jeden i drugi parametr musi byc dopasowany (dobrany) do konkretnych hamowników.

Cytat:
2009-02-08 21:27:15, R_O_Y pisze:
Jest dokładnie odwrotnie jak napisałeś. ET i średnica felgi mają na to wpływ, jeśli będzie za mała średnica to nie założysz koła a jeśli ET będzie za duze to fele będą miały za mało miejsca i będą tarły o zaciski. I jeden i drugi parametr musi byc dopasowany (dobrany) do konkretnych hamowników.

YYYYYYYYYYYYY a od kiedy ET ma wpływ na tarcie przy zaciskach,o ile mi wiadomo to ten parametr ma wpłw na ocieranie np o wachacz czy srodek nadkola ,ale o zaciski ???

Cytat:
2009-02-08 22:02:02, iglaxr3i pisze:
YYYYYYYYYYYYY a od kiedy ET ma wpływ na tarcie przy zaciskach,o ile mi wiadomo to ten parametr ma wpłw na ocieranie np o wachacz czy srodek nadkola ,ale o zaciski ???

Oj,zdecydowanie o zaciski

Nie bede sie kłocił ale był jeszcze jeden rozmiar ,odległosc do piasty czy jakos tak zaraz poszukam by nie walic w ciemno.

O FELGACH
tutaj sa pewne dane

[ wiadomość edytowana przez: iglaxr3i dnia 2009-02-08 22:14:39 ]

Cytat:
2009-02-08 21:27:15, R_O_Y pisze:
Jest dokładnie odwrotnie jak napisałeś. ET i średnica felgi mają na to wpływ,

Że średnica ma wpływ to wiem i dobrze napisałem.

Cytat:
odległosc do piasty czy jakos tak zaraz poszukam by nie walic w ciemno

To jest właśnie to et.

To ja już nie wiem. Czy to Et w tym wypadku coś znaczy
Fele mają 6Jx15 ET40 otwór powinien być ok.

[ wiadomość edytowana przez: Skwaromir dnia 2009-02-09 09:11:12 ]

[ wiadomość edytowana przez: Skwaromir dnia 2009-02-09 09:44:48 ]