Piaskowanie alu szybkie pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc. czy piaskowanie moze jakoz uszkodzic albo porysowac alu? znajomy ma piaskarke i nie wiem czy ryzykowac.

Zależy co chcesz po tym robić. To dobry początek do regeneracji felg.

Cytat:
2009-02-07 13:53:06, groobyg2 pisze:
czesc. czy piaskowanie moze jakoz uszkodzic albo porysowac alu? znajomy ma piaskarke i nie wiem czy ryzykowac.

piaskowanie jest procesem technologicznym przed malowaniem ,malowaniem najlepiej proszkowym,

chce potem malowac felgi ale nie mam gdzie proszkowo a nie warto mi wysylac albo jezdzic jakis kawal wiec jakims zwykla farba i lakierem do aluminium. sa jakies specjalne farby i lakiery?

Zwykly podklad akrylowy (2 skladnikowy) na to akryl lub baze z klarem (jesli ma byc np srebrny met - alu)

dokladnie srebrny met. a po piaskowaniu mam je szlifowac?

A po co samo piaskowanie lub szkiełkowanie zostawia idealna matowa,lekko porowata powierzchnie na ktora podklad siada idealnie Wiadomo ze przed musisz odtłuscic i nic wiecej...

Cytat:
2009-02-07 15:01:54, groobyg2 pisze:
dokladnie srebrny met. a po piaskowaniu mam je szlifowac?

Tak,bierzez papierek nawet 180 i tylko wszystko nim przelecisz - doslownie 3 ruchy w jednym miejscu - jak odbierzesz fele po piaskowaniu to zobaczysz ,ze ma strukture mocno chropowata i zobaczysz roznice po liznieciu paierkiem - jak to zrobisz to zobaczysz o czym ja teraz pisze

Cytat:
2009-02-07 15:36:28, Seba pisze:
Tak,bierzez papierek nawet 180 i tylko wszystko nim przelecisz - doslownie 3 ruchy w jednym miejscu - jak odbierzesz fele po piaskowaniu to zobaczysz ,ze ma strukture mocno chropowata i zobaczysz roznice po liznieciu paierkiem - jak to zrobisz to zobaczysz o czym ja teraz pisze

Seba wszystko zalezy od tego czym piaskujesz... Samo "piaskowanie" to tylko nazwa czynnosci... Teraz jeszcze kwestia czym "piaskujesz"... Od zwyklego piasku,poprzez kwarc az do srodka zwnego po niemiecku STRAHL (nie znam skladu)... Kazdy z nich zostawia Ci inna fakture na feldze,jezeli wypiaskujesz zwyklym piachem to tak jak mowisz zeby poprawic papierkiem,ale zrob to drobnym kwarcem a zobaczysz roznice...

Niech ci twój znajomy wypiaskuje te felgi "piaskiem" lub "szkiełkiem" jesli jest w temacie bedzie wiedział co i jak,czasami nie uzywaj "srutu"(strahl).A po piaskowaniu zrób tak jak seba tobie opisał.

Ps. ten koles niech ustawi odpowiednie cisnienie na piaskarce,aluminium nie jest tak twarde jak zwykły metal.

Ps 2.z zawodu piaskarz jestem

a wiec plany z piaskowaniem poszly w ...
mowil ze nie moze bo ma za duzo roboty:/ piaskuje literki w pomnikach :/ wiec jechalem recznie srodek do sciagania lakieru scansol i jazda ile zabawy przy tym przez to ze farba pod lakierem jest proszkowa i niezle trzeba sie namachac ma ktos jakis sposob zeby latwiej schodzila ta farba?

A po co zrywasz cały lakier ,nie prościej było dokładnie wyrównać tylko rysy ,podkład i po robocie ,a tak narobiłeś sobie kupę roboty .

Cytat:
2009-02-07 17:26:52, iglaxr3i pisze:
Niech ci twój znajomy wypiaskuje te felgi "piaskiem" lub "szkiełkiem" jesli jest w temacie bedzie wiedział co i jak,czasami nie uzywaj "srutu"(strahl).A po piaskowaniu zrób tak jak seba tobie opisał. Ps. ten koles niech ustawi odpowiednie cisnienie na piaskarce,aluminium nie jest tak twarde jak zwykły metal. Ps 2.z zawodu piaskarz jestem

Dawalem do piaskowania i po "piaskowaniu" i po srutowaniu alu wypadalo przeleciec papierkiem - doslownie rach ciach ,ale trzeba bylo.

U mnie tylko srut i piach dostepny