| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
janjestemjan Kandydat na Kandaydata łada 2107 kielce | 2009-03-13 19:00:26 witam . mam problem z mostem w 2107 1500. mianowicie występuje spory lus wałka do którego mocuje się wał napędowy (chodzi na boki). czy któś z was sznownych kolegów ma jakieś doświadczenie w tym temacie. Chodzi mi głównie o to czy da sie to wyregulować nie robierając mostu- bo tego robić własnym zakresie się nie podejmuję a naprawa w warsztacie jest chyba nieopłacalna. Czy może wystarczy dokręcić "na hama" nakrętkę która przykręca tę (piastę do której przykręca sie wał) - nie znam tu fachowych określeń. Pomocy!! |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2009-03-13 23:04:20 Wyjecie mechanizmu roznicowego(glowki mostu) nie jest tak skompikowane w sumie. Nalezy wyjac polosie(pod bebnem 4ry sruby), a nastepnie odkrecic glowke i wyjac - wczesniej odpinajac wal.
Nie spotkalem sie osobiscie z takim luzem jak opisujesz- ale wydaje mi sie ze przyczyna moga byc luzne krzyzaki a przede wszystkim podpora(lozysko podporowe) walu ktora moze wisiec(lezec?). Moglo dojsc ze starosci-zurzycia, badz tez poprzez obnizenie/podwyzszenie nadwozia samochodu zbyt duze. Lepiej wymienic to odrazu - poki porozkrecane. Byc moze jest tak jak pisze poprzednik - ze to lozysko. Nie wiem jak sie je wymienia, ale jesli trzeba rozpruc mechanizm do tego - to ja bym sie za to nie bral bez czujnikow, i mechanikowi - ktory nie ma czujnikow zegarowych do ustawiania tego - nie dawal. Mysle ze najsensowniej bedzie poszukac glowki samej(mechanizmu roznicowego kompletnego) |