MotoNews.pl
6 Baniaczki na benzyne (227399/29) - PT

Baniaczki na benzyne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś z was przechowywał benzyne w baniaczkach 5L np. po płynie do spryskiwaczy,mydle 5L,wodzie 5L,
interesuje mnie czy plastik nie zajdzie w jakąś reakcje z benzynką i czy można nią w nich przechowywać jakiś czas
coprawda rozpuszczalnik też jest w banieczkach 5L no ale może inny stop plastiku - czy ktoś wie coś na ten temat ?

Robiłem to wielokrotnie. Czasem nawet latami. Nic się nie dzieje. Widziałem jednak kiedyś baniak 20l po pestycydach który po kilku miesiącach zaczął przeciekać - rozpuściło się dno.

Ryzykowne, co z tego, że nie przecieka, jeśli w przypadku wzrostu temperatury "puchnie" i może pęknąć powodując nieprzewidywalne konsekwencje. Radziłbym nie kusić losu i nabyć zwykłe, stalowe kanistry.
Pozdr

Ogolnie w garazu zawsze benzyna w plastiku ale w minimalnej ilosci ... i nic sie nie dzialo ... ogolnie odradzam bo widzialem co sie stalo z garazem po tym jak cos ekslodowalo.

Cytat:
2009-02-15 23:11:08, YANNOSICK pisze:
Robiłem to wielokrotnie. Czasem nawet latami. Nic się nie dzieje. Widziałem jednak kiedyś baniak 20l po pestycydach który po kilku miesiącach zaczął przeciekać - rozpuściło się dno.

Tylko określ w jakiej temperaturze, bo jak pisze Janusz po podgrzaniu puchnie i może zastąpić małą bombkę.

Stanowczo nie polecam przechowywania benzyny w plastiku.
No chyba że w chłodni

Nie panikujcie Panowie. Kilka lat temu Przejechałem Kadettem C całą Europę wzdłuż i wszerz i ani we Włoszech ani w Chorwacji przy temperaturach rzędu 55st w słońcu nie było problemu z pięciolitrowymi baniakami benzyny wypełniającymi szczelnie mój bagażnik.Wystarczy nie lać pod korek. Mrozy też im nie straszne. Gwarantuję. Poza tym jako emerytowany zawodowy przemytnik wiem co mówię gdyż przez kilka lat takie i inne baniaczki zajmowały znakomitą większość przestrzeni mojego garażu i piwnicy. I komórki. I jeszcze strychu.
Nie mam pojęcia ile czasu spędziliście w życiu w cywilizowanej części świata ale z mojego doświadczenia wiem,że na zachodzie nigdzie (poza armią) nie uraczysz metalowego kanistra. Polimery rządzą!
Tristyan Lej w plastik i nie bój nic.