Jak zdemontować i zamontować przednią szybę? na klej czy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no właśnie jako takiej konkretnej informacji nie mogłem się doszukać
a może źle szukałem, ale jeśli ktoś wie jak mógłbym zdemontować i
zamontować w Esperciaku przednią szybę to bylibyśmy wdzięczni całą
Bandą Puchatka.
to chyba się klejii na klej, ale jak zdemontować ją - Tą szybę?

odpowiedzi będą może łatwe ale trudniej będzie je wprowadzić w życie
jak je znam.

Nie kombinuj, tym bardziej, że bladoróżowego pojęcia w temacie nie masz!
Biorąc pod uwagę części narzędzi, podkładu i kleju niezbędnych do demontażu i montażu szyby to taniej będzie do warsztatu podjechać.

Cytat:
2009-03-02 16:40:22, Esperciak pisze:
no właśnie jako takiej konkretnej informacji nie mogłem się doszukać a może źle szukałem, ale jeśli ktoś wie jak mógłbym zdemontować i zamontować w Esperciaku przednią szybę to bylibyśmy wdzięczni całą Bandą Puchatka. to chyba się klejii na klej, ale jak zdemontować ją - Tą szybę? odpowiedzi będą może łatwe ale trudniej będzie je wprowadzić w życie jak je znam.

szpikulec i przecinak drutowy ci będą potrzebne
możesz kupić ale na 100% coś spieprzysz
wiec jak Piotr radzi idź do specjalistów

Jak już koledzy napisali,lepiej oddaj to specjalistycznemu warsztatowi.Robocizna to ok 100pln.
Ja za szybę (nową) z wymiana zapłaciłem coś ok 500 pln.Robocizna nie jest specjalnie droga coś ok 100

Cytat:
2009-03-02 17:29:07, rysiu1 pisze:
Jak już koledzy napisali,lepiej oddaj to specjalistycznemu warsztatowi.

Święta racja. Demontaż i montaż szyby nie jest czymś szczególnym, ale dla kogoś z doświadczeniem. Samodzielny montaż moze nas dużo drożej kosztować.

Sam koszt materiałów (klej i podkład) to około 40-50 zł. Do tego niezbędne są narzędzia do wycięcia szyby, wyczyszczenia kleju, nałożenia go, przyssawki do włożenia szyby - pewnikiem ze 150 zł będzie to kosztowało, a i tak zero pewności, że pierwsze wklejanie się uda. Mnie fachowcy szybę za prawie 1,5 tys zł wklejali i po 12 h pękła od niczego.

hej Rysio a możesz mnie doinformować gdzie za 100 (stówkę) zamontują mi tą szybkę (a jak jeszcze poinformujesz gdzie w Szczecinie to stawiam piffko!) bo za stówkę to ja od razu bym dał, a tak to se krzyczą mi 250 plus moja szybka co muszę ja wymontować z innego Espero, no i do tego za Tą szybkę zapłacić, hmm
coś mi nie idzie z tą szybą, myślałem kupując Esperciaka że szybka trochę taniej wyjdzie, a ja Ledwo dyszę i jeszcze następną zadyszkę widzę, ojjjej kto mi pomoże bez kombinowania z mojej strony

250 zł!!! Coś im się we łbie porąbało... no chyba, że niemieckie ceny stosują. Podzwoń po warsztatach. Powinieneś za 150 zł znaleźć spokojnie. Może będziesz musiał 20 czy 30 km podjechać.

@ Esperciak

W Szczecinie to nie wiem ale w Gorzowie tak.Szybę wymieniałem rok temu ale nie sądzę aby koszta poszybowały mocno do góry.

[ wiadomość edytowana przez: rysiu1 dnia 2009-03-03 17:41:54 ]

ostatnio pytałem i taka odp.
u Jaan w Szczecinie i taaaaaakka CENA 250 zł

no to co? postoję trochę dalej na parkingu i poczekam z Espero, bo
650 zł i więcej mandatu od Misiów za szybkę to ja nie chcę mieć

To tak wymiana u mnie w gorzówku to 140zł (jednak troszkę zdrożało)
a szyba (nowa-pilkinton) 294 zł

[ wiadomość edytowana przez: rysiu1 dnia 2009-03-03 17:45:16 ]

Cytat:
2009-03-03 17:40:51, Esperciak pisze:
ostatnio pytałem i taka odp. u Jaan w Szczecinie i taaaaaakka CENA 250 zł

Szkoda, że ASO DU już nie istnieje. Zapytaj w normalnym warsztacie co szyby wymieniają, a nie w najdroższej firmie szybowej w PL.

Cytat:
postoję trochę dalej na parkingu i poczekam z Espero, bo 650 zł i więcej mandatu od Misiów za szybkę to ja nie chcę mieć

Jak wyliczyłeś 650 zł mandatu? Jak trafisz na upierdliwego policjanta to Ci lawetę wezwie, jak trafisz na normalnego to DR Ci zabierze - oczywiście mandatu 0 zł bo "panie władzo właśnie jadę do warsztatu wymienić", ale najczęściej to możesz jeździć... i jeździć... i jeździć... do pierwszej kontroli drogowej - czyli może dzień, a może 10 lat.

Szybe sie wycina drutem - cos jak struna tyle ze jak nigdy tego nie robiles to ciezko bedzie bez uszkodzenia -z tego co zrozumialem chcesz sam wymontowac uzywke z dawcy i wkleic ja u siebie?
A co do jaana to moze sa i drodzy ale za kilka procent wartosci szyby z montazem mozna bylo u nich wykupic dodatkowa gwarancje uprawniajaca do wymiany szyby w razie ponownego uszkodzenia -jak ktos duzo jezdzi albo jest pechowcem to sie oplacalo

[ wiadomość edytowana przez: Zzzz dnia 2009-03-03 21:55:26 ]

Cytat:
2009-03-03 21:45:48, Zzzz pisze:
-jak ktos duzo jezdzi albo jest pechowcem to sie oplacalo [ wiadomość edytowana przez: Zzzz dnia 2009-03-03 21:55:26 ]

- To tak jak ja - mam dziurki wciąż nie tylko w szybie, ale nawet na okularach , choć nie jeżdżę na żużlu

szybe możesz wyciągnąć jak się dobrze postarasz to założysz tą samą uszczelkę więc koszt niższy ja zakładałem nową szybe rok temu zapłaciłem 350 zł pln za szybe nową i wymianę ,napewno musisz zdemontować plastik od zewnątrz na podszybiu odkręca się je od strony maski ,póżniej zdjąć uszczelkę i wyciągnąć szybę

Cytat:
2009-03-03 22:41:56, Rospur pisze:
póżniej zdjąć uszczelkę i wyciągnąć szybę

Tja... kupić podkład którego zużyje 20%, klej którego zużyje 50%, wycinarkę, pompkę do wyciskania kleju - lekko licząc stówkę jak nie lepiej za same materiały i narzędzia.
BEZ SENSU!!!

Autoes napisał mi na priv. :

"Wycina się specjalną linką, następnie przed montażem usuwa stary klej, przygotowuje się szybę i powierzchnie w aucie odpowiednimi środkami (odtłuszczacz,podkład) nakłada się nowy klej przykłada szybę (tak samo jak nową) i wszystko działa bez problemu. Tak samo jak w przypadku nowej szyby, trzeba wiedzieć co i jak się robi."

Chyba jednak poczekam, niż potem będę musiał "Pluć sobie w Brodę" , że np. Szyba "se penkła" albo "Co zrobić z resztą specjalnego kleju?"

Cytat:
2009-03-04 16:05:01, Esperciak pisze:
Chyba jednak poczekam, niż potem będę musiał "Pluć sobie w Brodę" , że np. Szyba "se penkła" albo "Co zrobić z resztą specjalnego kleju?"

Mądra decyzja. Moja szyba pękła dokładnie po 13h od zamontowania. Bez powodu i została przez warsztat gratis wymienion (szyba pójdzie do importera do ekspertyzy).

Jesteś ciekaw to demontaż (oglądałem 2x) wygląda tak
- demontuje się wycieraczki, podszybie i plastiki które mogą przeszkadzać lub mogą zostać uszkodzone podczas demontażu oraz górną uszczelkę szyby
- przeciska się na drugą stronę drut do cięcia, zakłada się go na uchwyty i śmiga się w dwie osoby. Jedna od wewnątrz druga od zewnątrz
- wyciąga się szybę

Montaż wygląda tak
- zdrapuje się stary klej z karoserii
- przemywa się karoserię i nową szybę rozpuszczalnikiem
- nakłada się podkład (dokładnie) na karoserię i szybę i czeka kilkanaście min.
- nakłada się klej (specjalną pompką) na dolną część karoserii (gdzie będzie dół szyby)
- nakłada się klej na górę i boki szyby
- przy użyciu przyssawek szybę się podnosi i wkleja do auta
- porządną taśmą klejącą przytwierdza się szybę do karoserii, aby nie zjechała na maskę

Montaż zajmuje ok. godziny. Po ok.2h można autem wyjechać, a po następnych 3h zerwać taśmę klejącą.

... Mnie niedawno w Jaan powiedzieli 450zł a ew. jak uszczelka bedzie juz do wywalenia to dodatkowe 45zł .

w sumie nie udało Mi się skorzystać z ich usług.

Cytat:
2009-03-04 16:55:38, franko25 pisze:
... Mnie niedawno w Jaan powiedzieli 450zł

Oczywiście z szybą.