| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2009-03-02 17:24:29
szpikulec i przecinak drutowy ci będą potrzebne możesz kupić ale na 100% coś spieprzysz
wiec jak Piotr radzi idź do specjalistów |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-03-03 11:56:08
Święta racja. Demontaż i montaż szyby nie jest czymś szczególnym, ale dla kogoś z doświadczeniem. Samodzielny montaż moze nas dużo drożej kosztować. |
Zzzz Opel astra Torun | 2009-03-03 21:45:48 Szybe sie wycina drutem - cos jak struna tyle ze jak nigdy tego nie robiles to ciezko bedzie bez uszkodzenia -z tego co zrozumialem chcesz sam wymontowac uzywke z dawcy i wkleic ja u siebie?
A co do jaana to moze sa i drodzy ale za kilka procent wartosci szyby z montazem mozna bylo u nich wykupic dodatkowa gwarancje uprawniajaca do wymiany szyby w razie ponownego uszkodzenia -jak ktos duzo jezdzi albo jest pechowcem to sie oplacalo [ wiadomość edytowana przez: Zzzz dnia 2009-03-03 21:55:26 ] |
kabe00 passat b5 Tarnów | 2009-03-03 22:04:33
- To tak jak ja - mam dziurki wciąż nie tylko w szybie, ale nawet na okularach , choć nie jeżdżę na żużlu |
Rospur Daewoo Espero Kraków | 2009-03-03 22:41:56 szybe możesz wyciągnąć jak się dobrze postarasz to założysz tą samą uszczelkę więc koszt niższy ja zakładałem nową szybe rok temu zapłaciłem 350 zł pln za szybe nową i wymianę ,napewno musisz zdemontować plastik od zewnątrz na podszybiu odkręca się je od strony maski ,póżniej zdjąć uszczelkę i wyciągnąć szybę |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-03-04 10:41:11
Tja... kupić podkład którego zużyje 20%, klej którego zużyje 50%, wycinarkę, pompkę do wyciskania kleju - lekko licząc stówkę jak nie lepiej za same materiały i narzędzia. BEZ SENSU!!! |
Esperciak Espero Niewiadomox | 2009-03-04 16:05:01 Autoes napisał mi na priv. :
"Wycina się specjalną linką, następnie przed montażem usuwa stary klej, przygotowuje się szybę i powierzchnie w aucie odpowiednimi środkami (odtłuszczacz,podkład) nakłada się nowy klej przykłada szybę (tak samo jak nową) i wszystko działa bez problemu. Tak samo jak w przypadku nowej szyby, trzeba wiedzieć co i jak się robi." Chyba jednak poczekam, niż potem będę musiał "Pluć sobie w Brodę" , że np. Szyba "se penkła" albo "Co zrobić z resztą specjalnego kleju?" |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-03-04 16:44:47
Mądra decyzja. Moja szyba pękła dokładnie po 13h od zamontowania. Bez powodu i została przez warsztat gratis wymienion (szyba pójdzie do importera do ekspertyzy). Jesteś ciekaw to demontaż (oglądałem 2x) wygląda tak - demontuje się wycieraczki, podszybie i plastiki które mogą przeszkadzać lub mogą zostać uszkodzone podczas demontażu oraz górną uszczelkę szyby - przeciska się na drugą stronę drut do cięcia, zakłada się go na uchwyty i śmiga się w dwie osoby. Jedna od wewnątrz druga od zewnątrz - wyciąga się szybę Montaż wygląda tak - zdrapuje się stary klej z karoserii - przemywa się karoserię i nową szybę rozpuszczalnikiem - nakłada się podkład (dokładnie) na karoserię i szybę i czeka kilkanaście min. - nakłada się klej (specjalną pompką) na dolną część karoserii (gdzie będzie dół szyby) - nakłada się klej na górę i boki szyby - przy użyciu przyssawek szybę się podnosi i wkleja do auta - porządną taśmą klejącą przytwierdza się szybę do karoserii, aby nie zjechała na maskę Montaż zajmuje ok. godziny. Po ok.2h można autem wyjechać, a po następnych 3h zerwać taśmę klejącą. |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2009-03-04 16:55:38 ... Mnie niedawno w Jaan powiedzieli 450zł a ew. jak uszczelka bedzie juz do wywalenia to dodatkowe 45zł .
w sumie nie udało Mi się skorzystać z ich usług. ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-03-04 17:37:54
Oczywiście z szybą. |