| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mieszczan Espero 1,5+ Gaz Tomaszów mazowiecki | 2009-03-06 08:40:38 Witam. Mam nietypowe pytanie czy w seryjnym esperku bez klimy mozna ja zainstalować samemu .Pozdrawiam |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-03-06 09:58:05
WOW !!!!!!!!!!! Takiej bomby to ja dawno nie słyszałem |
-adam85- ... | 2009-03-06 13:47:39 Jasne, że można, spokojnie się zmieści...nawet chciałem do siebie założyć klime...ale to było jakiś czas temu i ceny były mało zachęcające
|
rafadab Member Klubu Espero espero 1.5 16V piaseczno | 2009-03-06 18:29:59
Witam, jestem posiadaczem espero 1.5 16v ze wspomaganiem (uwaga do jednej z wcześniejszych wypowiedzi) i samemu zainstalowałem sobie klimę. Gadżety pochodziły od nexi 1.5, 16v - wszystko pasowało, elektrykę robiłem sam od podstaw, jedynie wykorzystałem złączki z nexi. |
profil-usunięty | 2009-03-06 20:41:53
DeeJay zglos sie do specjalisty ......
rafadab ile cie wyniosla ta kilma?? [ wiadomość edytowana przez: grzeskoespero97 dnia 2009-03-06 20:44:49 ] |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2009-03-06 20:56:43 Byłem Kazał leczyć się na nogi bo na głowę już za późno
Super, że rozumiesz klimat tego forum My tu tak zawsze [ wiadomość edytowana przez: DeeJay dnia 2009-03-06 20:58:29 ] |
profil-usunięty | 2009-03-06 21:44:44 aj ja wiem pozdrawiam |
rafadab Member Klubu Espero espero 1.5 16V piaseczno | 2009-03-07 09:39:40 Klimę kupiłem na allegro ze 2 lata temu za 600zl, na nexi była sprawna, jednak u mnie przeleżała przeszło pół roku zanim zainstalowałem (brak dostępu do kanału). Po instalacji i nabiciu (200zl) po jakimś niedługim czasie okazało się ,że klima puszcza na chłodnicy i sprężarce (prawdopodobnie zbyt długo leżała , ponoć uszczelki wysychają , po za tym wilgoć itd., po za tym wiadomo, ze to nie nowe były elementy). Sam namierzyłem przecieki gdyż do czynnika chłodzącego dodano środek świecący w promieniach UV. Koszt regeneracji sprężarki (uszczelki + rzekomo łożysko) 250 zł z roczną gwarancją (mdemontaz i montaż we własnym zakresie bo tak zapewne było by drożej), aczkolwiek nie wiem czy nie lepiej było kupić nową za 350 z allegro. Chłodnicę nową dostałem za darmo. Do klimy musiałem dokupić wentylator 40zl, gdyż w nexi był założony z forda i nie mieścił się do espero. Powtórne nabicie klimy 100zł. Koszt elektryki prawie free: wykożystałem złączki które dostałem, kable zasilające z roboty (zresztą w sklepie koszt nie wielki) i chyba przekaźnik 5zł. Łacznie ok. 1200zl gdyby nie przewidziane wydatki, własna robocizna.
W skład klimy z allegro wchodziły elementy: spręzarka (najlepiej kupować nową), mocowanie spręzarki z rolką napinającą, koło na silniku napędzające spręzarkę(u mnie było już na silniku), parownik z nagrzewnicą –całe pudło ( ja wyjąłem sam parownik gdyż wydaje mi się ,że tak było łatwiej, nie rozpinałem nagrzewnicy), osuszacz i mocowanie do niego, skraplacz (chłodnica-najlepiej nowa) + wiatrak, rurki : chłodnica-sprężarka-osuszacz, osuszacz-radiator, radiator-chłodnica (z elementem dylatacyjnym)+ uszczelki, panel z włącznikiem klimy. Najważniejsze złączki elektryczne to: na spręzarce- złącze od cykli wentylatora, złącze od wysokiego ciśnienia oraz złącze od cewki (sprzęgła)sprężarki; na rurce radiator-chłodnica złącze niskiego ciśnienia, posostałe złącza można zrobić np. na złączkach samochodowych. Czas instalacji elementów mechanicznych na dzień dzisiejszy to góra dzień roboty (jeśli nie ma niespodzianek), elektryka co najmniej dzień jak nie lepiej Po instalacji takiej najlepiej nabić klime azotem z czynnikiem uv i dłuższy czas tak pojeździć, mnie po pierwszym nabiciu wyszło, że ciśnienie trzyma a jednak długo nie nacieszyłem się (taniej najpierw azotem). Koszt klimy na allegro 500-850zł używka, widziałem tez nówkę za ok. 1000, ale z tego co pamiętam brakowało tam kilku elementów (chyba wiatraka, mocowania spręzarki no i elektryki-ciekawe czy są złączki)- ale chyba warto, w końcu to nowe elementy. I to chyba na tyle |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2009-03-07 17:04:42
Albo po znajomości w firmie obsługującej klimy stacjonarne - brat tak z butli wprost do auta gaz wlewał za 0 zł. |