"pluje olej przez odme"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie bo od jakiegoś czasu pluje mi olejem przez odme czy to znak ze silnik mi sie konczy? czy wie ktos jak to zlikwidować?

A nie jezdzisz czasem na krotkich dystansach,z niedogrzanym silnikiem???

co dzien pokonuje 5 min drogi do pracy a w weekend robie ok 300km

podpowie ktos co moge zrobic w tym temacie?

jaki masz silnik i czy znacznie ubywa ci oleju z silnika..??

Co to wogóle za silnik, bo hybryda to raczej odmy nie posiada

Co można zrobić... Przepłukać sama odme benz. ekstrakcyjną, i przemyć jej przewody, sprawdzic czy nie jest gdzieś pęknięta.

mam 1.6 efi 107 km a olej to tak srednio litr na ok 800km

juz tak robilem ale nadal lyka olej i pluje do samego filtra powietrza

a czy jest mozliwe ze pierscienie juz wysiadly? i silnik nadaje sie do remontu albo wymiany??

Panie kolego 1L na 800km to juz ratuje go albo remont, albo jezdzenie tak jak jest i dolewanie oleju, tutaj już nic nie wymodzisz.
Ewentualnie jesli przy odpalaniu z rana puszcza sporego dyma to jeszcze same uszczelniacze cos pomogą, jesli nie puszcza to juz remont.

po 1 seryjnie masz 105 KM po 2 jak bierze ci prawie litr na 1tys km to wymien sobie uszczelniacze zaworowe bo napewno tyle ci tego oleju nie wyrzuci przez odme.. moze i czysciłes przewody ale nie patrzyłes czy masz drozne wyjscia np ze skrzyni korbowej etc..

mowisz o uszczelniaczach na zaworach?

aha i jeszcze jaki masz olej zalany?? tak uszczelniacze zaworowe to inaczej po twojemu uszczelniacze na zaworach

[ wiadomość edytowana przez: chalu87 dnia 2009-03-09 21:09:41 ]

[ wiadomość edytowana przez: chalu87 dnia 2009-03-09 21:10:27 ]

Cytat:
2009-03-09 21:06:11, chalu87 pisze:
po 1 seryjnie masz 105 KM po 2 jak bierze ci prawie litr na 1tys km to wymien sobie uszczelniacze zaworowe bo napewno tyle ci tego oleju nie wyrzuci przez odme.. moze i czysciłes przewody ale nie patrzyłes czy masz drozne wyjscia np ze skrzyni korbowej etc..

Po drugie może mieć wersję bez kata.

ok zobacze z tymi uszczelniaczami jeszcze a jak to nie pomoze to bede szukal innego silnika.dzieki chlopaki za wskazowki

wiesz jezdzilem na lotosie ale jak zaczal mi ciagnac olej to zmienilem na superol bo nie ma sensu lac drozszego oleju

zobacz tez w wyszukiwarke i w zawor odpowietrzenia skrzyni korbowej

a gdzie znajde ten zawor skrzyni korbowej?

dobra juz znalazlem bo mam ksiazke obslugi forda

Cytat:
2009-03-09 21:10:03, grabol24 pisze:
ok zobacze z tymi uszczelniaczami jeszcze a jak to nie pomoze to bede szukal innego silnika.dzieki chlopaki za wskazowki

Chłopie, czytasz to co się pisze czy tylko okiem rzucasz? bo jeśli to drugie to zmien wogóle samochód.
Jaki znowu zawór, nic takiego nie masz, ehh zacznij czytac