CB - naprawa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nie znalazłem żadnego takiego tematu

mam pytanko moze ktos juz cos takiego robil

mam antene president i sie mi kable ukrecil u podstawy wie ktos jak to zrobic?

To zalezy czy antena jest na magnesie czy na stałe. Niektore magnesówki miały stały kabel z podstawa i wtedy byl koniec anteny jak sie zepsuło
Polukaj dobrze jak jest zbudowana i sam dojdziesz.

Powinno się dać to zrobić . W moim Maasie była naklejka od spodu, po odklejeniu było dojście do śruby trzymającej wszystko razem. Później lutownica w łapke i antena jak nowa. Tylko nie zapomnij o wystrojeniu ponownym - zmienia ci się długość przewodu.

powiedz dokładnie jaka antena jaki model a pomogę, jak chcesz mogę ci wymienić mam jeszcze pare metrów kabla wiec to nie problem ewentuanei jak coś wrzuc nazwe dokłądną a napewno ci pomoge

nie wiem czy to dokladnei taki model ale na wyglad taka, na magnes http://www.allegro.pl/item555800470_antena_cb_president_florida_faktura_gw_nowa.html

jak zmeinai sie dlugiosc kabla to trzeba stroic? wydawalo mi sie ze znaczenie ma tylko polozenie tego plastiku na antenie

pytanie o ile skrocisz kabel, ja przy skroceniu kabla o ok 5 do 7 cm oddalem do strojenia i okazalo sie ze nie trzeba bylo, antena tez president.ogolnie to jak Ci sie nie chce samemu bawic jedz do sklepu gdzie stroja anteny to ci ja tam naprawiam za ok 20zł

floridy Ci nie zrobią bo ta antena jest jak nierozbieralna, chyba że masz zaufany sklep to może, ale jako zwykłemu klientowi tego nie zrobią, ja ją kiedyś robiłem, parę sztuk, ale trzeba użyć sporej siły, sposobem jest złapanie w imadło tej śrubki, co na nią nakręca się bat, i odkręcanie nakrętki, kręć magnesem tak jak byś chciał odkręcić nakrętkę, jeżeli Ci sie obrobi plastik złap kombinatkami i odkręcaj, odkręć na tyle żeby śrubka zaparła się o magnes a wtedy weź młotek, przyceluj w śrubkę od góry i po paru uderzeniach pęknie klej i w najlepszym wypadku wyjmiesz magnes w całości nie łamiąc obudowy w najgorszym pęknie magnes lub nadpęknie obudowa, ja po 2 czy 3 wymianach sie już nauczyłem żeby zrobić że nie pęka nic, lecz to tylko fart jak sie stanie, co do długości kabla to nie ma najmniejszego znaczenia, jaki założysz to będzie grać bez strojenia, kiedyś długość kabla była równa 1/3 długości fali czyli tam 3 z hakiem, lecz teraz z racji lepszej jakości kabli i mniejszego ich tłumienia długość 5 czy 10 metrów nie będzie różnicy, tylko kup dobrej jakości kabel RG58 a nie jakiegoś taniego koncentryka lecz jeżeli chcesz mogę ją od Ciebie odkupić jako uszkodzoną

Cytat:
2009-02-24 17:53:30, cb_marcin pisze:
ja po 2 czy 3 wymianach sie już nauczyłem żeby zrobić że nie pęka nic

no baaa jak się sciąga antenkę z (czyjegoś) dachu to przeważnie kabel się obcina albo wyrywa później trzeba kombinować żeby sprzedać jak nową
<żarcik>

Kup sobie kolego antenkę sirio megawatta 4000 i będzie śmigać jak wściekła. Najlepiej z grzybkiem, dziura w daszku i będzie Ci idealnie stroić.. nie ma co bawić się w magnesy, bo ta antenka co masz to jest jak Cie widzę, to Cie słyszę..

[ wiadomość edytowana przez: Zbyszu138 dnia 2009-02-26 22:16:26 ]

Ha tu sie kolego nie zgodze ja mam Presidenta /missuri tez jest mała i na magnesie i bangla super. A jezdzic zdalniesterowanym wozem nie wszyscy maja zamiar. Do użytku prywatnego wystarczy magnes,

no wiesz.. ja Tam lubie kogoś słyszeć i jak mnie słychać
moze dla tego ze jestem z deka zapaleńcem bo mam stację bazową CB i to lubię to, więc omijam popierdułki

powiem wam tak jeżeli ktoś chce uniknąć rozczarowań nie kupujcie anten długości poniżej 40 cm ja zamówiłem klientowi presidenta Georgie , jaki był efekt antena na prostej w polu ściągała do 300 metrów nadawała na 100 PORAŻKA!! ja osobiście śmigałem dużo w wakacje na zmianę ALABAMA z 2,1 m batem, SIRIO ML 145, Midland ML 145, albo Lemm Magnum AT72, mój ojciec codziennie z takim zestawem jeździ do tego inte M150 i BAJA , takie sprzęty sobie zostawiłem na rodzinne wypady, i na takim sprzęcie można powiedzieć ze co kolwiek słychać a nie na jakiś 20 centymetrowych wypierdkach, jeszzcze z takich low budźet polecam hustlera IC100, czy te z przeźroczystą cewką sunkery 50cm,

ok to jesli sie tak znasz to powiedz cos o tym radyjku http://www.allegro.pl/item556151766_president_harry_ii_classic_cb_radio_rzeszow_f_vat.html i jakiego bata w takim razie do tego polecasz?

i uszereguj od najtanszej wzwysz te anteny jakosciowo to sobie cos wybiore

Hustler Ic-100 - okolo 50-60 zł
Sirio AS-100 - okolo 130 zł
Ml-145 - (polecam wykonanie Midland'a 1,5m) - okolo 140 zł
President ohio - około 230 zł

Odradzam wszelakie krótkie wynalazki w stylu 18-244 i pochodnych.
Ja jezdze na Sirio Carbonium z dolozonym uchwytem magnetycznym, ładna w miare krótka antenka, codziennie jej uzywam i nie narzekam. Do jazdy po A4 i okolicach wystarcza w zupełnosci.

Pamiętaj że im dłuższa i lepsza antena tym więcej zbiera zakłóceń.

ja polecam Lemm AT-71 magnum - aktualnie 77pln na allegro

Widze ze masz za wiele pieniędzy, moje zdanie kup sobie chłopie Intek-a M150np, jeżeli nie zależy ci na wymiarach,b o radio praktycznie o funkcjach takich samych jak jak ten harry a cena o połowe mniejsza, tylko gabaryty większe, za to harry moze ma troche głębszą modulacje ale w sumie niezauważalnie zbyt, jeżlei chcesz coś dobrego to właśnei wybierz coś z tego
Hustler
Wilson
Sirio ML 145, Midland ML 145,
Sirtel santiago 1200, President alabama

Jak masz kupować harrego za około 500 zł to lepiej poszukać coś w stylu alan 87 lub alan 28 albo president jackson.Z jacka można wyciągnąć około 10watów, tylko ma jedną wadę ;P musi mieć dobra antenę np Sirio ML lub megawatt, żeby nie spalić końcówki mocy (MRF do niego ponad 250zł) i ten zestaw bedzie chodzić malinowo.
i stanowczo polecam mocować antenkę w dachu, bedzie ładnie stroić SWR... bo magnes to już nie to..

no nie i na magnesie da sie dobrze wystroić alejednak mocowane na uchwucie lub na stałe do dachu to jednka nie to samo, a co do radia to jak mówiłem hary jest przeceniony

no strojenie na antenie mocowanej na stałe jest o wiele lepsze... SWR nie skacze i nie zmienia się razem z pozycją magnesu na dachu... i antena zawsze lepiej będzie chodzic jak ma dobrą mase...

dobra a konkretnie z tych co poclecacie (musi byc rozbieralna)

Hustler Ic-100 - 1m
Sirio AS-100 - 1m
Sirio ML 145 - 1,5m
Midland ML145 - 1,5m
Lemm At - 1,5m

wolalbym metrowa maxymalnie, a na jaka odleglosc lapia takie antenki np te metrowe? i te 1,5m z wymienionych wiem ze to zalezy od wielu spraw no ale teoretycznie