Głośniejsza praca silnika...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
p.m.s. - cross - post:

Witam po krótkiej nieobecości związanej z urlopem... macierzyńskim

Od pewnego momentu - a traf chciał, że zbiegło się to w czasie kiedy założyłem zimówki - zaobserwowałem następujące fakty:
1/ głośniejsza praca silnika - zwłaszcza przy dodaniu gazu.
2/ spadek mocy
3/ zwiększone spalanie (ok. 1-1.5 l)
Na chłopski rozum najprościej byłoby wytłumaczyc to sobie zdecydowanie niższymi temperaturami (gęsty olej), niemniej jednak w zadnym z kilkunastu autek jakimi dane mi było jeździć przejscie jesienno-zimowe nie było tak wyczuwalne. A już od kilku ładnych lat jeżdżę na tym samym oleju.

Chuchając na zimne rozpatruję nastepujące możliwości:
a/ niedomagająca świeca (spadek mocy, zwiększone spalanie)
b/ rozrząd (jest 104 kkm, wymiana przy ok. 130-150 kkm)

Aby wyelimonować przypuszczenie olejowe: 5W40, Magnatec, 8 kkm temu - chyba nie tutaj tkwi problem.

Z drugiej strony bez problemu można znaleźć kontrargumenty:
1/ głośniejsza praca silnika - jak silnik się nagrzeje to robi się nieco
ciszej.
2/ spadek mocy - opony wyjątkowo lepkie (Wintercontact)
3/ zwiększone spalanie (ok. 1-1.5 l) - opony plus dłuższy czas ssania.

Stojąc na przysłowiowym skrzyżowaniu oczekuję Waszych uwag

Dokladnie tak i mi sie dzieje.Dokladnie od wym. oponek.Moze nie na takie same ale..skrzypic bardziej w mrozie zaczal kokpit podszybie glownie ..Swieczki wymienilem.Mam podobnie ale w Corollce.

A może tym razem niskie temperatury zaskoczyły producentów/sprzedawców paliw i coś z parametrami samego paliwa szwankuje???

Cytat:
2003-10-28 09:52:40, Nygus pisze:
p.m.s. - cross - post:

Witam po krótkiej nieobecości związanej z urlopem... macierzyńskim

Od pewnego momentu - a traf chciał, że zbiegło się to w czasie kiedy założyłem zimówki - zaobserwowałem następujące fakty:
1/ głośniejsza praca silnika - zwłaszcza przy dodaniu gazu.

Kwestia oleju i słabszego smarowania na zimnym silniku, jak również pracy na zssaniu. Za kilka dni silnik sie przyzwyczaji i bedzie startował ciszej, ale nie wiele ze wzgledu na olej

Cytat:
2/ spadek mocy

Zssanie i troszke zalewa silnik, zobacz świece może któraś nie domaga. Kup sobie taki preparat silikonowy i przyśnij przewody WN i bedzie lepiej.
Cytat:
3/ zwiększone spalanie (ok. 1-1.5 l)

Zimówki wieksze opory itp.

Cytat:
a/ niedomagająca świeca (spadek mocy, zwiększone spalanie)

Aby wyelimonować przypuszczenie olejowe: 5W40, Magnatec, 8 kkm temu - chyba nie tutaj tkwi problem.

Jedyny olej na którym mało co nie rozwaliłem silnika, burzyny pojawiły sie po przejechaniu 100 km ścigając sie z kolegą VW.

Cytat:

Jedyny olej na którym mało co nie rozwaliłem silnika, burzyny pojawiły sie po przejechaniu 100 km ścigając sie z kolegą VW.

a ja do tej pory naprawdę narzekać nie mogłem...

[ wiadomość edytowana przez: Deeno dnia 2003-10-28 13:07:39 ]
[ powód edycji: Poprawione cytowanie ]

Cytat:

2003-10-28 09:52:40, Nygus pisze:

a/ ...

Radzę uważać bo z doświadczenia wiem że mimo iż zalecana wymiana rozrządu to 130-150kkm to w praktyce sypie sie znacznie wcześniej.
Moja ma na razie 70kkm ale w firmie gdzie pracuję mamy parę avensis 2.0 roczniki 99' i 00'. W DWÓCH rozrząd posypał sie przy 100kkm (dokładnie 103 i 105kkm). W trzeciej wymieniliśmy na wszelki wypadek przy przegladzie 90kkm.
Panowie serwisanci nie byli zbyt zdziwieni tym faktem, "no bo ten typ tak ma..."

Sam zdecyduj

Pozdrawiam,
Piotr

proponuję raz zatankować benzynę shela 99

diagnoza: pasek rozrządu.

350-500 zł w zależności od konieczności wymiany rolek. tak więc nie jest źle...

BTW: mam namiary na człowieka - powiedzmy - stwoarzyszonego z jednym ASO. Jak ktoś jest zainteresowany - kontakt na priv. oczywiście ceny wyjątkowo promocyjne )