Felektory Omega A - rozbierał je ktoś ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, jak w temacie. Musze rozebrac reflektory z Omy A i naprawić regulacje prawo lwo bo nie chca mi podbic przeglądu. Pytanie jak wyjac odbłyśniki żeby niczego nie pourywać? Reflektory maja elektryczna regulacje gora-dol i dodatkowy halogen.

Watek w kibel, reflektory z resztą też.
Jutro opisze jak je rozebrac zeby nic nie połamac . . .

Przemyślałem ostatnio parę spraw na temat reflektorów czy też lamp od Omegi A i postanowiłem przedstawić szerszemu gronu moje przemyślenia.
Zacznijmy od początku:
Z lampami to nie jest taka prosta sprawa, póki co znalazłem 3 rodzaje lamp od Omegi A, sa to lampy z reflektorem dalekosiężnym (nazywane tez lampami z 3000) oraz 2 pozostałe rodzaje lampek, niestety nie wiem w jakim okresie które lampy były produkowane.

Podstawa sa lampy z reflektorem dalekosiężnym (nie mam foty bo te reflektory mam założone na aucie). Przy tych reflektorach sprawa jest prosta po prostu są.
Zbudowane są z dwóch oddzielnych odbłyśników, jeden jest do świateł mijania i drogowych a drugi jest od reflektora dalekosiężnego (jest on mocowany na 3 śrubach do głównego odbłyśnika).
Co do budowy tych lamp, są one zbudowane w jakiejś kosmicznej technologi opracowanej przez GM w ścisłej tajemnicy. Oba odbłyśniki sa wykonane z plastiku. Jak złamałem regulator odpowiedzialny za regulacje prawo - lewo nie było siły aby go posklejać. Kropelka sie nie czepiała tego, poxipol odpadał, na gorąco to samo, nawet stopić się tego nie dało żeby zgrzać elementy razem.

Lampy numer dwa to ciekawa i solidna konstrukcja, moim zdaniem najlepsze jakie tylko były w omegach. Lampa zbudowana jest z dwóch odbłyśników, jeden główny i ozdobna atrapa (atrapa jest ściągana, zamocowana na 3 bolcach). Odbłyśnik główny jak i atrapa sa wykonane z metalu co zapewnia im solidność. Regulator prawo - lewo tez jest grubszy i solidniejszy i nie ma możliwości połamania go. Solidność wykonania i metalowa konstrukcja sprawia że lampa idealnie nadaje się pod modyfikacje na bi-xenon z zastosowaniem soczewki.

Przechodzimy do lampy numer 3. Jest to najciekawsza konstrukcja.
Odbłyśnik zbudowany z jednego plastikowego elementu. Co ciekawsze istnieje możliwość przerobienia tych lamp na lampy z 3000. W odbłyśniku sa dziury montażowe na śrubki trzymające dodatkowy odbłyśnik reflektora dalekosiężnego. Wystarczy odciąć atrapę odbłyśnika i przykręcić odbłyśnik dalekosiężny. Co więcej obudowa samej lampy jest przystosowana do zamontowania żarówki na dodatkowy reflektor. Wystarczy wyciąć pokrywke i po robocie. Regulator prawo - lewo jest wykonany tak samo jak w lampach z 3000, jest on niezwykle kruchy i aż strach się bać cokolwiek z nim robić.

Czas na podsumowanie:

Po prawej lampa opisana jako numer dwa, a po lewej ciekawa lampa numer trzy.