Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tomciar Senator B 3,0 24V Bielsko Biała | 2006-11-14 21:36:23 Witam, pytanie zadałem na OKP, ale nie było odpowiedz, może LOB pomoże ![]() Czy dyfer w senatorach/omegach czasami siada? Bo mam dziwne objawy, mianowicie: jak ruszam na skręconych kołach (np. start ze skrzyżowania) to czuję drgania samochodu (hmm jakby przerywał silnik - ale to na 100% nie silnik, wrażenie jakby samochód jechał po mocno nierównym asfalcie). Jak jadę powoli i wystarczy że lekko skręcę kierownicą to drgania się pojawiają. Przy dużych prędkościach nie ma objawu (lub jest ale go wtedy nie czuć). Objaw też nie występuje kiedy ruszam prosto oraz w zimie - jak droga zaśnieżona. Wykombinowałem że może to coś z dyfrem, bo wg objawów dzieje się to wtedy gdy koła tylne kręcą się z różną prędkością. Co to może być? Pozdrawiam, Tomek |
tomciar Senator B 3,0 24V Bielsko Biała | 2006-11-14 21:53:02
7gsi - tak to jest dokładnie to, ale czy ja mam szpere... nie wydaje mi się.
Mariosomegos - toś mnie zmartwił troche, bo komfort jazdy mi spada, mogę ten dyfer spróbować rozebrać - muszę go wyciągać? Podpowiedz jak to zrobić. Pozdrawiam Tomek |
![]() Mariosomegos LOB MEMBER Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-11-14 22:22:32 wyjmij most, rozbierz i zrób fotki bocznych elementów i mi prześlij, zaznaczę ci co trzeba zeszlifować, nie pamiętam teraz tak dokładnie budowy mostu żeby to opisać i nie mam obecnie żadnego rozebranego. |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-11-14 23:14:53 to szarpanie występowało wcześniej?
jeśli z każdym kolejnym kilometrem nie jest bardziej odczuwalne szarpanie (wibracje) to zostawiłbym most w spokoju. sprawdź jedynie czy są wycieki i jaki jest poziom i stan oleju. najlepiej kup oryginalny olej GM i dodatek uszlachetniający specjalnie do przekładni ze szperą. (olej i dodatek jest dostępny w ASO) prawdopodobnie masz most ze szperą i takie zachowanie jest raczej normą na "wolnych ostrych zakrętach". szpera to wyposażenie opcjonalne w C30SE. by potwierdzić lub wykluczyć obecność szpery trzeba zrobić test przekładni który jest opisany na tym forum. użyj wyszukiwarki. gdyby jednak nie było szpery no to wtedy trzeba już zadziałać wg opisu Mariosa :: [ wiadomość edytowana przez: MEGA_3 dnia 2006-11-14 23:16:57 ] |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-11-14 23:41:44 ja mam szperę, olej ok, wcześniej tych wibracji nie było - albo nie było to aż tak odczuwalne. Zabieram się do dyfra jak pies do jeża, są wycieki, nie mam doświadczeń a czeka mnie uszczelnienie. Chyba od razu dam na warsztat i z głowy ![]() ![]() |
tomciar Senator B 3,0 24V Bielsko Biała | 2006-11-15 09:09:53
Występowało wcześniej, raczej się nie powiększa, ale denerwuje w aucie tej klasy hehehe. Widze że wcześniej słabo szukałem - po haśle SZPERA można znaleźć na LOB wiele informacji. Wycieków oleju nie mam, ale chyba się zabiorę za wymianę oleju, tylko muszę sprawdzić czy mam tą szperę czy nie (bo od tego zależy chyba jaki olej)?
MEGA_3 - szukałem tego tematu ale nie znalazłem ![]() Pozdrawiam wszystkich Tomek |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-11-15 09:52:51
automata zblokuj na 1, lewa na hebel prawa na gaz i możesz się pobawić w różne ewolucje ![]() ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-11-19 22:06:05 tomciar coś znalazłem tutaj |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2006-11-20 09:27:01 Podnieś jedno tylne koło.
Spróbuj je przekręcić jeśli będzisz musiał użyć znacznej siły (chyba 10,5 Nm ale nie pamiętam dokładnie) to masz szperę (no takie rzeczy jak zaciagniety ręczny itp nie wchodzą w gre) jeżeli koło będzie się obracało swobodnie, powiedzmy 1 paluszkiem to są 2 opcje. - masz szperę ale się skonczyła (znaczy się miałeś), - nie masz szpery, Inny sposób dwa koła w górze: Zakręć kołem: - jeżeli 2 będzie kręciło się w ta samą stronę szpera jest, - jeżeli będzie stało szpera jest ale nei tak mocna, - jeżeli będzie obracało się w drugą stronę drgając - się skończyła - jeżeli będzie się obracało w drugą stronę swobodnie - nie ma lub jest całkiem skończona. Rozpoznać szperę można bardzo prosto, powinien być kapsel na korku wlewowym "spez oil" (lub podobnie). Z tego co się orentuję jestem jedną osobą co taki korek posiada ![]() Sposob z dwoma śladami na jezdni jest znany. Mam na zbyciu działająca szperę tyle, że trochę terkocze ![]() |
![]() dan-cnc LOB WETERAN Opel Omega 3.0 sedan Nakło | 2007-02-12 08:20:38 Witam, odświeżam temat
mam problem przy obrotach powyżej 1500 tyś. obr. szarpie mi autem (na pewno nie silnik) do wymiany podpora wału sprawdzone, ale wcześniej tego nie było, może i nawet straciłem podporę nie zaglądałem pod spód nie miałem możliwości pewnego razu jak jechałem zaczęło mi coś obcierać metal o metal i nagle jak by się urwało dziś odstawiam auto tylko mam mały problem z łożyskiem podpory wału oryginalnym… jak myślicie czy szarpanie spowodowane jest awarią podpory wału czy coś więcej się posypało? |
tomciar Senator B 3,0 24V Bielsko Biała | 2007-02-12 19:04:38 |
![]() dan-cnc LOB WETERAN Opel Omega 3.0 sedan Nakło | 2007-02-12 21:00:23 już zamówiłem w PRO-EKO
jutro będą u mnie ![]() auto stoi u mechanika, podpora jest na miejscu, mam nadzieję że będzie wszystko ok po wymianie podpory i łozyska. wymieniam też rolki paska klinowego, oraz sam wymieniłem łożysko na rolce napinającej bo cena jest porażająca złożyłem zamiast nitów na śruby imbulsoew i sktęciłem na klej samochamowny, chyba wytrzyma ![]() |