Zasilacz DOMOWY do CB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.

musze przetestowac moje CB Radio... mam dwie anteny na ktorych wszystko ladnie odbieram, ale nikt mnie nie slyszy... w serwisie - dziwna sprawa - biora CB do siebie, podlanczaja do pierwszej lepszej anteny - wszystko dziala OK... drugi serwis to samo... skoro wszystko OK to nie beda psuc. ale sami widzieli ze u mnie w aucie cos nie chodzi... (zasilanie bezposrednio z aku na dosc grubym kablu).

ale do rzeczy... przypuszczam ze jednak cos tutaj jest u mne nie tak... chcialem poprobowac to CB jeszcze w domu (jak troche pochodzi itp). chodzi dokladnie o Alan 121.

czy ktos sie orientuje cos w zasilaczach domowych? czy do tego radia wystarczy najprostszy, najtanszy zasilacz z allegro? taki jak np. ten: allegro ? czy lepiej szukac cos "wiekszego" i uzywanego? (im taniej tym lepiej - i tak skorzystam z tego pare razy wiec nie chce inwestowac niepotrzebnie).

dzieki
pozdrawiam

Jak jest stabilizowany to może być.A jak Ci już nie będzie potrzebny to za dychę odkupię

Cytat:
2009-03-29 17:29:46, coosi pisze:
Jak jest stabilizowany to może być.A jak Ci już nie będzie potrzebny to za dychę odkupię

no raczej nie jest stabilizowany tylko bardziej mi sie widzi na impulsowy

kup coś takiego

a jak ci nie bangla na antenach to sprawdź czy nie masz zwarcia między masą a rdzeniem koncentryka anteny

Cytat:
2009-03-29 17:38:26, lukas_s pisze:
no raczej nie jest stabilizowany tylko bardziej mi sie widzi na impulsowy kup coś takiego a jak ci nie bangla na antenach to sprawdź czy nie masz zwarcia między masą a rdzeniem koncentryka anteny

a tak w dwoch slowach "stabilizowany i impulsowy"? co to i czemu tak?;>

wlasnie patrzylem na tego z linka podanego ale niewiem gdzie jest ON a gdzie OFF.. jakies dziwne EIN i AUS - oczywiscie tez moglby byc ten... dobra cena jest za niego? uda mi sie go odsprzedac w podobnych pieniadzach?

coosi cos mi sie wydaje ze bedzie taki jak wyzej podany do sprzedania o pare zl taniej

To: "ein", "aus", to szwabskie włącz, wyłącz
Zasilacz oprócz napięcia MUSI dawać jeszcze określony PRĄD. Ten pierwszy zasilacz to 12V, 1A. A to trochę mało, jak na cb. Zanim kupisz, to musisz sprawdzić, jaki prąd pobiera radio. Zasilacz nie może być słabszy, bo prądu braknie. Oba te prezentowane zasilacze, to zasilacze klasyczne - transformatorowe. Zasilacz impulsowy różni się tym, że nie ma klasycznego transformatora, tylko specjalny układ przetwornicy opartej na elektronice i mały specjalny transformatorek. Całkowicie odmienna technologia. Impulsowe są np zasilacze w komputerach. Czasem zdarza się, że zasilacz impulsowy wprowadza zakłócenia do pracy cb. A jako zasilacz do testów, możesz nawet wykorzystać prostownik samochodowy. Ewentualnie dodać mu na wyjście jakiś kondensator, który wygładzi napięcie.

Cytat:
2009-03-29 19:17:56, Blazey pisze:
A jako zasilacz do testów, możesz nawet wykorzystać prostownik samochodowy. Ewentualnie dodać mu na wyjście jakiś kondensator, który wygładzi napięcie.

no wlasnie sie tez nad tym zastanawialem... i to by bylo najlepsze rozwiazanie...

tylko jak mozesz to napisz mi jeszcze o tym kondensatorze... jaki to ma byc kondensator? rozumiem ze na + ?

dizeki

Cytat:
2009-03-29 17:38:26, lukas_s pisze:
sprawdź czy nie masz zwarcia między masą a rdzeniem koncentryka anteny

a jeszcze nad tym sie zastanawialem... dzisiaj robilem jeszcze jeden test - co sie stanie, gdy nie podlacze wogole tego "ekranu"... podpialem wtyczke anteny tak zeby tylko wszedl bolec, a reszta wogole nie miala styku... raz mnie slyszal jeden gosc, po 10min proba - nikt mnie nie slyszal...

Nie na +. To nie głośniki.
Kondensator podłączasz RÓWNOLEGLE do zacisków zasilania. Kondensator nie przewodzi prądu stałego (w uproszczeniu). Ale będzie wygładzał tętnienia napięcia.
To, co powinieneś zastosować, to: kondensator elektrolityczny na 20 lub więcej wolt, o pojemności co najmniej 2200 mikrofaradów (lub więcej). Oznaczenie na elemencie mogą wyglądać tak: 2200/20 lub podobnie. Nie ma strachu jak zamontujesz 4700/50. Kupisz za kilka złociszy lub wylutujesz z każdego urządzenia z zasilaczem
Plus do plusa, minus do minusa.

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-03-29 20:19:03 ]