MotoNews.pl

Brc sequent - po jeździe na gazie długo odpala, na PB ok

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam wszystkich serdecznie. Mam te instalke w silniku 1.8T. Gdy jezdze na benzynie zawsze odpala idealnie. Jesli jednak zgasze na gazie przy ponownym odpaleniu kreci z 4-6 sekund. Mam pomaranczowe wtryski keihina. Gazownik powiedzial, ze to jeden z wtryskow gazu po zgaszeniu puszcza gaz do cylindra (jest krotko mowiac nieszczelny). Skutkuje to zbyt bogata mieszanka i auto nie odpala. Gdy powiedzmy ostatni kilometr od domu przelacze na benzyne odpala bez klopotow. Moje pytanie brzmi: jak mozna dojsc do tego ktory wtryskiwacz przepuszcza i jak go ewentualnie naprawic? (by uniknac wymiany). Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi !

najprościej niech auto popracuje na gazie a następnie zciągasz wężyki od wtrysków i psikasz pianą(testerem szczelnosci). Jeżeli jest to nowa instalacja to na pewno nie jest to związane z "puszczaniem" gazu przez wtryskiwacz. Pozdrawiam

rzecz w tym, ze gaz nie ulatnia sie na zewnatrz tylko zawor we wtryskiwaczu jest nieszczelny i nawet po zamknieciu puszcza gaz do cylindra. ten tam sie zbiera, wzbogaca mieszanke i auto nie odpala. instalka ma 2 lata, przejechane okolo 70tys na niej. to, ze jest nie szczelny jest pewne. pytalem jak ewentualnie moge to naprawic i zdiagnozowac bez wymiany wtryskiwacza (nowy keihin to okolo 400zl). zapomnialem dodac wczesniej - obroty nie faluja, nie spadaja, silnik nie stracil mocy.

Cytat:
2008-09-05 23:29:29, 18Tbrc pisze:
Witam wszystkich serdecznie. Mam te instalke w silniku 1.8T. Gdy jezdze na benzynie zawsze odpala idealnie. Jesli jednak zgasze na gazie przy ponownym odpaleniu kreci z 4-6 sekund. Mam pomaranczowe wtryski keihina. Gazownik powiedzial, ze to jeden z wtryskow gazu po zgaszeniu puszcza gaz do cylindra (jest krotko mowiac nieszczelny). Skutkuje to zbyt bogata mieszanka i auto nie odpala. Gdy powiedzmy ostatni kilometr od domu przelacze na benzyne odpala bez klopotow. Moje pytanie brzmi: jak mozna dojsc do tego ktory wtryskiwacz przepuszcza i jak go ewentualnie naprawic? (by uniknac wymiany). Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi !

Na początku przeczyśc przepustnicę , jest za szczelna i gdy gasisz autko na wolnych obrotach to gazik zabiera całe powietrze i silnik nie ma jak odpalic za pierwszym kopem . U mnie było podobnie , nie dosc ze przepustnica szczelna jak cholera to jeszcze ten brud wokół uszczeklniał ja dodatkowo.

czyścimy wtryski keihin najlepiej w europie
wielowieś koło gliwic

Cytat:
czyścimy wtryski keihin najlepiej w europie
wielowieś koło gliwic

szkoda że tylko z zewnątrz

Miałem podobny objaw w fordzie mondeo 2.0 zetec instalacja BRC Sequent przyczyną nie był nieszczelny wtryskiwacz tylko uszkodzony reduktor który puszczał gaz do kolektora ssacego węrzykiem którym doprowadzane jest podciśnienie silnik chodził normalnie i spalanie nawet drastycznie nie wzrosło po zgaszeniu na gazie i odczekaniu jakiegoś czasu trzeba było długo kręcic gdy samochód postał naprawdę długo gaz z kolektora wietrzał i wtedy odpalał dobrze skończyło się wymianą reduktora ponieważ na regeneracje nikt nie chciał dać gwarancji jednak koszt reduktora do tej instalacji dwa lata temu to około 450 zł