| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
a_pawel BMW Member BMW 318i E36 Kraków | 2005-07-20 18:46:01 Witam
Zauważyłem ostatnio, że moja beemka pali jak smok, tzn. przy spokojnej jeździe nawet do 15l/100km na trasie. Wydaje mi się, że pada sonda lambda (co muszę jeszcze potwierdzić na kompie). Jeśli tak, to czy pchać się w używki czy raczej od razu kupić nową? Poza tym znalazłem tutaj przykłady uszkodzeń sondy. Czy sonda należy więc do elementów które można naprawiać lub ratować na chwilę (kasa ) ? Może jakieś czyszczenie jej zewnętrznej powierzchni, aby lepiej "czuła" spaliny ??? |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-07-20 19:11:51
jesli to bedzie sonda to wcale nie tak zle bo nowa kosztuje kolo 80-100zl uniwersalna a jak do bmw to 200-250zl |
piotrfire BMW Member BMW 525 TDS i MAzda ... prawie Wrocław | 2005-07-23 12:27:07 Typowe objawy uszkodzonej sondy lambda są następujące:
- zwiększone zużycie paliwa (nawet do 15l/100 km), - samoistne osady na rurze wydechowej, - czarny dym wydzielający się z rury wydechowej, - nierównomierna praca silnika, - zwiększona ilość CO i HC w spalinach podczas sprawdzania spalin na analizatorze spalin. tekst zaczerpnięty Z TĄD |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-07-23 12:54:41 Ja kupowałem sonde do E32 ktora podobno też pasuje do E38 za 170zł!
NOWĄ! [ wiadomość edytowana przez: Aldik dnia 2005-07-23 12:55:08 ] |
baz-e30 BMW Member 328iA Touring & E36 ... Zielona Góra | 2005-07-23 15:41:26
A jaka to sonda była ?? |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-07-23 15:46:55
Z tego co pamiętam to była Bosha - tzn podobno taka sama jak oryginał i podobno też pasuje do E38. Auto ni ebyło na sprzedać, to była sonda do mojej pierwszej beemki którą jeździłem i nie miałem żadnych problemów po jej wymianie, wręcz przeciwnie - auto wreszcie zaczeło jeździć! |
a_pawel BMW Member BMW 318i E36 Kraków | 2005-07-23 19:00:56 Nie no chyba raczej zrobię analizę spalin (pod kątem CO) i podepnę się pod komputer, zanim cokolwiek będę robić z sondą. Objawy mam jak przy uszkodzonej sondzie (spala jak smok i lekko bardziej dymi z rury wydechowej). Dzisiaj wlazłem pod samochód i pooglądałem ją sobie. Jest lekko pęknięta przy kablach. |
a_pawel BMW Member BMW 318i E36 Kraków | 2005-07-25 20:14:17 Dzisiaj zrobiłem diagnostykę na komputerze i wyszło wszystko OK. Sonda lambda pracuje prawidłowo, co objawiało się pięknym wykresem sinusoidy wachnięć napięcia. Co prawda na wolnych obrotach wykres miał różne wybrzuszenia i załamania i nie był tak idealny, ale po lekkim zwiększeniu obrotów wracał do normy. Mechanik stwierdził, że być może jest to związane z jej lekkim zanieczyszczeniem, a po zwiększeniu obrotów przez zwiększony przepływ spalin następuje jej "przedmuchanie". Swierdził też, że można ją wyjąć i sprawdzić, tzn. przeczyścić i wykres na wolnych obrotach powinien wrócić do normy. Na końcu zawyrokował, że zwiększone zużycie paliwa może być spowodowane albo przepływomierzem albo paliwem złej jakości. Bardziej obstawał przy tym drugim. I chyba jest to zgodne z prawdą, bo odkąd zacząłem tankować na Orlenie zaczęły się również te chece ze spalaniem. Przy pożegnaniu powiedział, abym zatankował na Shellu, a najlepiej 98 V-Power ze względu na różne uszlachetniacze, które podobno mają niezły wpływ m.in na wtryskiwacze i wtedy zobaczył na spalanie, ale że powinno być wszystko wporządku. Co do Orlenu jeszcze to podobno w ostatnim czasie miał kilku klientów, którzy po zatankowaniu na tych stacjach wkurwiali się na zwiększone zużycie paliwa i na nienaturalny głos silnika.
Co wy na to ?? |
krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-07-25 20:29:52
no co ty , przecież tam jakości strzeże orzeł.
a tak na poważnie. uszkodzenie przepływomieża wiąże się z falującymi obrotami i to dość gwałtownymi, aż do zgaśnięcia gdy jest całkowicie zepsuty. jeśli obroty ci falują to napisze ci jak sprawdzić czy to przepływomież. |
a_pawel BMW Member BMW 318i E36 Kraków | 2005-07-25 20:42:57 Na wolnych trochę mi falują, ale nie tak aby gasł. Po podpięciu pod komputer wachania sięgały miedzy 760 a 800 do 820. Wskazówka na obrotomierzu praktycznie nie drgnie ale gołym uchem słychać, że troszkę falują. Napisz mimo wszystko jak sprawdzić, czy to on. |
krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-07-25 20:59:40 ja ci napisze jak ja sprawdzałem u siebie w m50, według instrukcji serwsu boscha , jak kupić używany przepływomież. u mnie jest on rozłączony tak jak by go wogle nie było i chodzi idealnie, gdy podłącze zaczynają falować bo jest zepsuty. ty byś musiał nagrzać silnik, wyłączyć zapłon i rozłączyć wtyczke w przepływomieżu. może niestabilnie pracować, ale po ok.20sek sie ustabilizuje. jeśli nie to przepływomież jest sprawny i musisz szukać gdzie indziej.. zasada polega na tym, że bez przepływomieża wtrysk stosuje inną mape wtrysku ktura ma idealne wolne obroty na nagrzanym silniku. gdy niesprawny przepływomież jest podłączony to ta mapa sie nie włączy, a przepływomież tylko mu będzie przeszkadzał. pamiętaj silnik musi być ciepły bo na zimnym to będzie lipa. i nie gwarantuje ,że do twojego silnika zadziała. |
krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-07-25 21:01:41 UWAGA; rozłączaj i podłaczaj tylko przy wyłączonym zapłonie. |
a_pawel BMW Member BMW 318i E36 Kraków | 2005-07-25 21:08:46 Mechanik na chwilkę poluzował wtyczkę od przepływomierza i silnik zgasł. |
krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-07-25 21:11:48
i to jest ważne, jak mechanik to luzował przy pracującym silniku,to znaczy że chyba chciał ci sterowanie popsuć. |
a_pawel BMW Member BMW 318i E36 Kraków | 2005-07-25 21:27:39 Coż nie mam pytań w sprawie tego mechanika, na szczęście to nie był ten sam, który kombinował z moją sondą, tylko jakis inny podszedł i zaczął się bawić. Na razie postestuję na innym paliwie (Orlenowi mówię zdecydowane NIE ), a potem gdyby to nie dało rezultatu będę szukać gdzie indziej przyczyny (oby nie ) |
krzysiek77 BMW Member BMW e-34 530i V8 szczecin | 2005-07-25 21:34:17 ale jeśli byłeś na kompie to w czym był problem sprwdzić wykres masy powietrza w przepływomieżu?? boschowskie mają taką opcje. wtedy wychodzą wszystkie takie bolączki. cena od 80 do200zł. cena nie zależy od jakości usługi tylko od renomy warsztatu. masz inst gaz?? |