| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-04-13 20:53:16 Disel nie myśl sobie że jaj sobie robię ale w Omedze wszystko jest "oryginalne" w tym drugim znaczeniu tego słowa |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-04-14 01:47:28 Osobiście wątpiłbym w "oryginalność", flagowe auto Opla, kandydujące do drona luksusowych limuzyn i instalacja gazowa? No chyba, że jaliś ekscentryczny milioner dla ubogiej służącej zamówił za wieloletnią służbę. W tej klasie aut raczej klient nie zawraca sobie czymś tak przyziemnym jak koszty paliwa. |
arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-04-14 08:04:42 Nie do końca musi chodzić o oszczędność na paliwie Janusz. Jedyny nie sprzedany jeszcze angielski producent luksusowych aut (nazwa mi wyleciała bo to egzotyk jest) fabrycznie montuje instalkę i dwa 80-litrowe zbiorniki w bagażniku - po to by zwiększyć zasięg auta do ponad 1000km. Autko ma chyba ok. 6 litrów pojemności i koszuje coś koło 100.000 Euro - więc tu chyba nie chodzi o oszczędność.
Pozdrófka |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-04-14 10:44:37 Jeśli tak mowicie, to uznaję wasze argumenty. Nie ukrywam, że chętnie wszedłbym w posiadanie autka z zamontowaną przez fabrykę instalką gazu. Zawsze to cco innego, nie ma problemu ze zbiornikiem w kufrze, poza tym mam wrażenie, że fabryka daje lepsze warunki co do poziomu technicznego, bądź co bądź dysponują zapleczem badawczym i doświadczalnym. Nasi spece od gazu są nierozpoznawalni i jakoś nie potrafię nabrać wiary w ich wiedzę. Poza tym mam wrazenie, że nasze kochane państwo robi wszystko, aby "gazownikom" przestało się opłacać korzystanie z LPG. W ciągu ostatnich miesięcy cena wzrosła znacznie, jeśli tak dalej pójdzie, to czuję, że ciężko będzie "odjeździć" inwestycję w instalację. |
disel Gliwice | 2003-04-14 23:21:45 Provo masz racje autko bylo z holandii , no a bezposredni wtrysk gazu |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2003-04-14 23:31:02 Młody coś mi kiedyś opowiadał o podwójnych zbiornikach pół benzynka pół gazik właśnie z holandii. W opcjii była też dodatkowa rura w kokpicie od faji wodnej |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-04-15 11:16:05 Jedyne co moze byc i bylo cos takiego, to mozliwosc zinstalowanie gazu przez dilera, po uprzednim zlozenie zapotrzebowanie przez klienta. Tak to sie robi w ekologicznej holandii i belgii. Jednyna kraje gdzie montuje sie gaz nie z wzgledu na ekonomie lecz srodkowisko, w trosce o ich sery i itp. Instalacje sa na wysokim poziomie, poniewaz byly dobierane dla danego modelu oddzielnie i jest pod to montowany specjalny komputer ktory wspolpracuje ze wszystkim co tylko jest mozliwe do wspolpracy, nawet dobiera dawke gazu zaleznie od obciazenia silnika. Cos takiego chcialbym miec, to jest warte zachodu ale i uwagi podczas zakupu, bo koszty napraw moge byc spore (instalka jest dla konkretnego modelu i malo kto potrafi to naprawic)
|
Vincent Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-08-17 09:49:18 Też kiedyś w komisie zetknąłem się z Omesią przy której podkreślano posiadanie oryginalnej fabrycznej instalacji gazowej. Uważam jednak że to inwestycja bardzo ryzykowna. Ewentualne awarie i usterki mogą wymagać sporych nakładów finansowych lub nawet byc niemożliwe do usunięcia w danym regionie kraju. Jak wiemy większość "polskich" instalek to włoskie produkty i trudno znaleźć potem warsztat wiedzący coś o Holendrach. Dobrze jeśli się uda, jednak na forum LPG słyszałem o kłopotach z serwisem z takimi instalkami.
Jeśli chodzi zaś o "fabryczność" instalacji to sądzę że chodzi o to że zainstalowana została ona przez dilera. Holandia to bogaty kraj i nie sądzę by tak jak u nas szukano najtańszego garażu by naprawić auto! |