Clo na przesylke spoza unii

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy mial ktos do czynienia z clem na przesylke spoza unii? Zamiast przelozenia glownego dostalem pozdrowienia z Urzedu Celnego - mam do wyboru dostarczyc fakture i kopie przelewu albo napisac oswiadczenie pod kara wiezienia ze 3,5 kg zlomu to prezent i jest warte mniej niz 45 EUR.

Co robic?

Wydawało mi się, że ostatnio ten poziom 45 E został podwyższony do 150 E ?

Smieszne, wg ich instrukcji 150 E jezeli zakup (ale chca fakture/przelew mimo ze pisza ze "bez wzgledu na osobe i przeznaczenie") a 45 E w przypadku prezentu i wtedy jest oswiadczenie. Chce napisac ze 40 euro ale boje sie zeby mnie po sadach nie ciagali.

Brat z tajlandii tez zamowil paczkę i spauzował jak przedwczoraj dostał list od Urzedu

Dlatego podoba mi się zachowanie niektórych sprzedawców z ebaya którzy dołączają do paczki fakturki z zaniżoną wartością

pisz 40 e , zawsze możesz twierdzic że "towar" niepełnowartościowy/używany - ustal mailowo ze sprzedającym jakąś wersje , może wysle ci pocztą rachunek ( na własciwa kwote) , cokolwiek ..., stary , nie takie wały ludzie robią

No wlasnie tak do tego podchodze, 1 kolo zebate i walek skrzyni biegow do starej Zastavy, ile to moze byc warte Cale skrzynie Bart sprzedaje po 25 euro

Gorzej jak cię prześwietlą

kupione na ebayu czy cos? daj wiecej szczegolow...
ile naprawde za to dales i w jakich okolicznosciach?

Transakcja dogadana mailem, jedynie przelew z RORu swiadczy o prawdziwej wartosci (>150). On wpisal 100 ale cos zle jest wypelnione i ja mam zadeklarowac co i ile. Gdyby nie bledy to bym juz mial clo wyliczone i do zaplaty. Moja wersja to 40 E (prezent, uzywane czesci, do poprawki) a 100 to wartosc czesci + przesylka, w razie zagubienia przez poczte. Chyba mi nie wjada na konto, nawet skarbowka nie sprawdza prywatnych kont ludzi ktorzy handluja np. na allegro i nie placa podatkow.

trzymaj sie swojej wersji
nic ci nie zrobia

Jeżeli chcesz uniknąć takich rzeczy postaraj sie aby sprzedajacy wystawił fakturę pro-forma z dopisem próbka (sample value only for customs) i wartości max 22 Euro i wagowo nie przekraczającej 30kg wtedy urząd odstąpi od cła.W innym wypadku max cło wynosi 6% i 22% Vat. Spreparuj sam fakturę pro-forma (do urzędu wystarczy kopia) nikt nie powienien sie przyczepić.

A ja też dziś dostałem podobny papierek, tyle, że wartość transakcji mam nikłą, bo 120 pln. Zdaje się teraz to Poczta Polska odpowiada finansowo za prawidłowe oclenie, więc nie ma zmiłuj i za wszystkimi głupotami trzeba będzie latać ... ech .... dziadostwo.

Dodzwonilem sie dzis do Zabrza - przesylka jest juz w drodze.