| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-07 00:53:48 Witam,
profilaktycznie tylko zapytam co może szumieć z okolic silnika. Mianowicie dzis po podróży 1400km usłyszałem tak jakby łożysko skądś z okolic jakby skrzyni biegów, ale po otwarciu maski szum ten słychać jednakowo, dlatego zapytam was jakie moga być możliwości? Dodam, że podobny szum słyszałem w mojej byłej omedze, co okazało się pompą wody, a oto przykład: YouTube.com/watch?v=addVnLGwX3s i z takim czymś też przejechałem 1400km....... ale w tym przypadku ten szum był głośniejszy od tego co dziś słyszę. Może to być rolka od napinacza lub też ta pompa, czy jakieś łożysko pomiędzy silnikiem a skrzynia, dodam, że skrzynia automat i nie ma żadnych problemów ze zmianami biegów.. To był pierwszy problem, a drugi to taki, że cieknie mi olej z mostu, gdzieś z okolic wału i już tak od tygodnia, gdzie auto troche po alpach pojeździło... może nie cieknie, ale kropla oleju kapnie raz na jakiś czas. Rura wydechowa znajduje się akurat pod tym wyciekiem i jest cała obryzgana, także tak naprawdę nie wiem co się dzieje podczas jazdy, nie miałem czasu nawet dokładnie zaglądnąć. Czy jest tam jakiś simering lub może znacie typowe wady mostów z omegi? Dzięki za rady |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2008-07-07 10:15:59 w temacie szumu najlepiej wziąć jakąś rurkę przyłożyć jedną stroną do ucha a drugą poszukać źródła szumu
jaki przebieg ma twoja omega bo dolegliwości ma wielkoprzebiegowe |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-07 11:43:08 Przebieg to zaledwie 107k, ale tak jak pisalem, auto dostalo troche w dupe po tych akpach.
Zakładam, że te boczne simeringi to od pół oś? Z tamtąd nic nie cieknie. W tej chwili leje i nie chce mi sie włazić pod auto, ale jeśli to jest simering od wału to czy wymiana jest trudna i czy więże się z wymiana jakiegoś łożyska? A co do przykładania rurek, to wtedy w serwisie tak przykładali i chłop od razu stwierdził, że to alternator, wymieniłem alternator i to nie było to i już go oddać nie mogłem bo był założony.. ten dźwięk był tak głośny, że rozchodził się wszędzie. Sposób na rurkę był nie doskonały. A co do skrzyni to są tam jakieś łożyska a'la łożysko sprzęgła pomiędzy silnikiem, a automatem? |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2008-07-07 12:33:01
ojjj... z moich doświadczeń wynika, że omegi do 200k nie ciekną z tyłu. Przy 200-300k jak najbardziej zaczynają
tak.
niedoskonały był fachowiec. Ja też jestem za cienki na ten sposób, może jeszcze kilka lat praktyki...?
przy okazji - czy aby po wymianie altka nie przyciszyło się trochę...?
szumi - otwórz machę, sprawdź te rolki, sprawdź napięcie paska, nie szukaj dziury w całym. |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2008-07-07 22:05:39 szczerze mowiac to albo jest zajechana albo te 107tkm to jakas bajka, ja mam w tym momencie 170 i jedyna dolegliwosc to malo paliwa w zbiornku a wczesniej zrobilem tylko 2 lacznki, wymienilem (mysle ze bez potrzeby) katalizatory pierwsze i uklad wydechowy
Co do szumu to wjedz na podnosnki i go podnies, nastepnie odpal samochod i posluchaj i mysle ze znajdziesz, bo tak przez neta to troche ciezko jest |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-07 22:10:27
Te 107 jest udokumentowane, ale tak jak już wspominałem wcześniej omcia naprawde dostała w dupe w alpach, albo po prostu ma pecha ;] W środe jade do warsztatu, bo ja nie mam jak sam tego zrobić... |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2008-07-07 22:12:24 no chyba tak bedzie najlepiej, na podnosniku powinni znalezc przyczyne
A moze poprostu masz nieszczelny uklad wydechowy ![]() |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-07 22:17:00
Mówisz o szumie? Nie, to nie brzmi jak nieszczelny układ wydechowy ![]() |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2008-07-07 22:32:01 po raz kolejny opisujesz dolegliwości tej omegi.
nawet w starej A nie miałem takich denerwujących usterek. szumy, wycieki z mostu w omedze z przebiegiem 100 kkm? takie alpy to i tak pikuś do LOBowych KJSów, ścigów czy rajdu i po takich zlotowych jazdach nawet omegi z 300 kkm dają rade i oleju nie gubią
ja niedowierzam w taki przebieg a nie jeżdżę pierwszym 6-cio cylindrowym szczochem opla.
nawet pełnoletni senator nie gubił oleju na simmeringach
współczuje takich usterek i proponuję zakupić coś co mniej się psuje |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-07-07 22:39:39 No rzeczywiście coś tu jest nie tak...
A "wiarygodne przebiegi" to bardzo rzadko występują
|
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-07 22:49:48 Najwyraźniej jest to ta rzadka z małym przebiegiem psująca się |
profil-usunięty | 2008-07-07 22:53:23
Faktycznie większość łamag przejeżdża kilkaset kkm bez wycieków z dyfra - w koncu nie ma tam ciśnienia który by wysadzał uszczelniacze. Rozsypują się jedynie z wiekiem/przebiegiem. No chyba że trafi się sztuka ze złej partii czy z wadą fabryczną, może akurat taką masz. |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-07 22:56:08 No tak, w sumie poprzednia omega z 97 roku, dzis juz przejechała 180k i nic z mostu nie cieknie.
[ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2008-07-07 22:58:25 ] |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-09 18:09:46 Wynik jest nastepujacy.
Szum z silnika to pompa wody i w serwisie zawolali sobie ponad 500 funtow (brytyjskich) stwierdzilem, ze sam sobie wymienie, bo koszt pompy to 40funtow. Pytanie tylko czy dam rade sam sciagnac i zalozyc pasek rozrzadu? Ma ktos jakis schemat tego paska, zebym sie przygotowal?
Co do mostu to wlasnie simering. |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-07-09 19:32:09 Nie trzeba zdejmować paska do pompy wody... ![]() |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-09 19:46:41 To prosze uswiadom mnie mniej wiecej jak ta wymiana wyglada, bo ci w serwisie twierdzili ze trzeba. Pamietam, ze w omedze b 2.0 16v musialem sciagac pasek rozrzadu, ale z tego co widze n azdjeciach pompy do tego silnika, pompa wyglada inaczej. |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-07-09 20:20:22 A więc wygląda to następująco:
1. Wpisujesz w wyszukiwarkę "pompa wody" 2. Znajdujesz wątek o wymianie w/w w silnikach V6 3. Kupujesz nową pompę. 4. Postępujesz zgodnie z instrukcjami z wątku i wymieniasz w/w. 5. Cieszysz się z wymienionej, cichej pompy. |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2008-07-09 21:45:35 Super, wyglada na to ze nie bedzie to duzym problemem.
Natomiast za wymiane simeringu w moscie zawolali sobie ponad 250f z czego sama czesc kosztuje 16f reszta to robocizna i sie zastanawiam czy im to dac, szukac normalnego mechanika czy samemu próbować. Co sie wiaze z wymiana tej uszczelki? |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-07-09 22:45:55
Ryzyko i odpowiedzialność za to ryzyko... |