| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2003-08-16 16:54:14 od pewnego czasu gdy jade sobie po łuku w prawo przy lekkim skrecie kierownicy cos mi piszczy (pewnie to klocki hamulcowe) wybralem sie raz do toyota marki - od razu na warsztat mnie wzieli, zrobili i byl spokoj na jeden dzien. pojawilem sie jeszcze raz u nich z tym problemem i znowu to samo - warsztat - 20 minut i samochod gotowy, ale nastepnego dnia znowu piszczy!! do tego gdy jade z leciutko wcisnietym hamulcem i sie przysluchuje to slysze dosc glosna prace hamulca - takie nieprzyjemne tarcie. zaczynam podejrzewac ze trze nawet przy nie wcisnietym hamulcu. dzieje sie to z przodu. pojade teraz jeszcze raz do marek z tym i kurna jestem prawie w 100% pewien ze poprawia to na jeden dzien i z nowu bedzie chalasowac |
Masterlysy VECTRA EDITION 2000 Skierniewice/Łódź/Białystok | 2003-08-16 22:46:15 Mogą byc tego dwie przyczyny 1. Sruby mocujące zacisk (te przesówne umozliwiające ruch zacisku mogły sie zapiec.
2. Tłoczek jest zabrudzony pod gumą osłaniającą i nie cofa sie po wcisnieciu hamulca. W pierwszym przypadku musisz wyjać daną srubę która jest tylko wsadzone (nie wkręcona )nasmarowac smarem do łozysk i włozyc spowrotem sprawdzając czy wysuwa i wsuwa sie swobodnie. W drugim przypadku trzeba wyjąć klocki hamulcowe dobrac jakis drewniany klocek ale taki zeby tłoczek nie wypadł z zacisku wciskac hamulec az tłoczek wyjdzie wystarczająco daleko, nastepnie musisz odchylic gume osłaniającą tłoczek i wyczyscić jakimś drobnym papierkiem sciernym obwód zewnętrzny tłoczka ,a nastepnie przemyć go płynem hamulcowym (najwazniejsze jest to zeby tłoczek nie wypadł bo wtedy narobisz sobie kupe roboty z odpowietrzaniem układu)po wszystkim wcisnij tłoczek równo i tak jak z wymianą klocków. Radze ci to zrobic jak najszybciej. Miałem ten sam problem co ty i na początku go zignorowałem przez co zapiekły mi sie klocki i tak sie rozgrzało koło że padł mi czujnik ABS-u PS W razie pytań wal na priv lub GG [ wiadomość edytowana przez: masterlysy dnia 2003-08-16 22:50:45 ] |
MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2003-08-17 22:15:00 dam jutro cyganowi szanse. wierze ze cos poradzi na to bo nie chce sie grzebac w nowym samochodzie. najgorsze jest to ze jezeli faktycznie ten typ tak ma i bedzie piszczec caly czas to sie zalamie. praktycznie nowy samochod a zachowuje sie jak stary rzęch.... zly jestem |