[MK6 1.6 16V DOHC] Regulacja zapłonu - jakie koszta?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po wymianie przewodów W/N czas wyregulować zapłon bo mimo wszystko jeszcze coś strzela, i mechanik śmie twierdzić że regulacja zapłonu powinna załatwić sprawę... Nigdy tego nie robiłem, czy robi się to komputerowo, czy ręcznie już nie pytałem bo mi głupio było.. i jakie m/w są tego koszta?.. czy mógłby ktoś tak po krótce wytłumaczyć o co chodzi z tą regulacją.. Na forum szukałem i nie mogę znaleźć, brak tematów z treścią "regulacja zapłonu".

dzięki za info

[ wiadomość edytowana przez: qdares23 dnia 2009-05-04 22:42:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: qdares23 dnia 2009-05-04 22:44:59 ]

hehe, nie ma regulacji

Zmien mechanika, bo chyba wybrał zły zawod.
Zapłon jest sterowany elektronicznie przez komputer, nic sie tu nie reguluje, ani zapłonu, ani nic.
Jak ktos sie zna to poprzez lekkie odchylenie koł rozrzadu mozna uzyskac dodatkowe kila koni, ale to przy inneych wałach, w Twoim przypadku, jaka kolwiek ingerencja w ustawienia map wtrysku/zapłonu itp wiąze sie ze zgraniem aktualnych map komputera i zrobienie nowych, czyli np w V-Tech-u, ale koszta zaczynaja sie od 1000 w gore.
Ale robi sie to tylko jesli sa jakies zmiany mechaniczne, czyli w Twoim przypadku nioc nie zrobisz, bo nic nie trzeba robic.

zapewne macie racje, ale nie jest jeszcze zupełnie dobrze, fakt że nie zrywa jak dodaje gazu, ale coś jeszcze ciągle w nim dudni.. .. bo daje głowę że wcześniej tak nie strzelał na loozie.. nic nie zrywa, nie szarpie, jedynie na loozie coś strzela raz po raz, podczas jazdy juz pewnie tego nie slychać, bo i obroty ładne ma..
Z tym że napewno coś jest przestawione, odbierając auto od blacharza ten mi mowi że poproawił coś w silniku, a go o to nie prosiłem że niby teraz będzie lepiej chodził, bo był zamulony?
No i pochodził.. co on mógł przestawić, powiedział tylko że i tak mi to nic nie powie, miał komputer podobno i coś zmienił za jego pomocą;/ tylko co wszystko przez to że w ostatni 4 dzień roboty nie patrzyłem mu już na ręce.. ;/ zaufałem

Moze Ci zrobił chip tuning??

haha, a tak na poważnie, co mógł poprawić albo zrąbać za pomocą kompa? bo na pewno coś zmieniał..