Fiat 126el Cabrio :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka. Czy ktoś kiedyś z Was robił z Maluszka Cabrio ???
Przymierzam się do kupna jakiegoś Eleganta i przeróbki na właśnie taki nie typowy model.
Jeśli ktoś coś takiego robił to chętnie bym wysłuchał jakiś rad.
Zamierzam zrobić i za rejestrować.

Hej

Witam kolege z Goclawia.

Szczerze mowiac chyba taniej i prosciej wyjdzie znalezc juz gotowy egzemplarz ze zrobionymi badaniami i wpisem do dowodu. Oprocz zagadnien technicznych dochodzi mnostwo papierologii, nie wiem czy calkiem do przeskoczenia...

Cabrio

jak widać dość dużo porobione wydaje mi się ze dobra baza na dalsza przeróbkę w dość ciekawej cenie ja bym się nad czymś takim zastanawiał jak już ... No chyba ze masz jakaś całkiem inna koncepcje ?

Mam inną. Dam później fotkę Koncepcja fajna.

http://fiat126p.pl/forum/viewtopic.php?t=28100
popatrz sobie na to auto, facet robił to sam.

Taki mnie interesuje

Cytat:
Hej

Witam kolege z Goclawia.

Witam, witam

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2009-04-29 21:24:55 ]

Cytat:
2009-04-29 20:37:23, Marcinosik pisze:
http://fiat126p.pl/forum/viewtopic.php?t=28100 popatrz sobie na to auto, facet robił to sam.

Hehe, moje auto
Jak coś, to służę dokumentacjami technicznymi
palec@onet.eu odezwij się jakbyś potrzebował

Cytat:
2009-04-29 21:21:42, Ikarus260 pisze:
Taki mnie interesuje

Ciekawe co ma dac rura laczaca srodek przedniej szyby z palakiem

żuraw a przypomnij sobie swoją klatke

Cytat:
2009-05-01 09:40:08, Zuraw pisze:

hmm jako mega konstruktor powinienes sie domyslec, mi na szybko przychodzi do glowy usuniecie bardzo prawdopodobnych drgan calej tej szyby przy kaszlowym silniku zapobieganiu pekaniu lakieru na laczeniach podszybia

Cytat:
Hehe, moje auto
Jak coś, to służę dokumentacjami technicznymi
palec@onet.eu odezwij się jakbyś potrzebował

Chętnie zasęgnę porady. Wzmocnienie Podłogi, Proces rejestracji.
I tym podobne.

pare starych fotek z produkcji brata
>>> KLIK <<<

Cytat:
2009-05-01 09:40:08, Zuraw pisze:

jak zwykle błyskotliwy konstruktor się odezwał...

Odpowiedz rownie blyskotliwa Co wedlug ciebie ma ona wzmocnic?

odpowiedzieli Ci już wyżej.... może zapewnić chociażby głupie usztywnienie konstrukcji i przenoszenie pewnych sił wzdłużnych z ramy szyby na tył samochodu, pomyśl chwilę, a potem zadawaj pytania, bo po takim konstruktorze jak Ty, nie spodziewałem się takich pytań

Po mojemu to jest tak, że jeśli nie wzmocnisz słupków A, to przy dłuższej jeździe z prędkościami ok. 90-100 km/h górna krawędź szyby zacznie się zbliżać do Twojego czoła w skutek naporu powietrza...
Ta rurka właśnie temu ma zapobiegać...

3zeR - i wedlug ciebie jako - wydawac by sie moglo - dobrego konstruktora takie rozwiazanie jest bardziej akceptowalne niz dwie rury laczace krawedzie obudowy szyby z palakiem glownym? Pomysl chwile, bo jeszcze znajda sie sklonni uwierzyc w to rozwiazanie, Dziwne zreszta, ze sam sie tego nie czapiasz...

nie, ja się czepiam Ciebie, nie rozwiązania, bo skrytykowałeś nawet nie podając argumentów. A skąd wiesz np, że górna krawędź ramy szyby nie jest wzmacniana? W takim wypadku nie potrzebne są podwójne pałąki, bo struktura dwuteownika wystarczająco przeniesie obciążenia.

nie, ja się czepiam Ciebie, nie rozwiązania, bo skrytykowałeś nawet nie podając argumentów. A skąd wiesz np, że górna krawędź ramy szyby nie jest wzmacniana? W takim wypadku nie potrzebne są podwójne pałąki, bo struktura dwuteownika wystarczająco przeniesie obciążenia.

No to przestan sie mnie bezpodstawnie czepiac, tylko spojrz na zdjecie od tylu i zobaczysz, ze nei ma zadnego wzmocnienia na krawedzi szyby, jedynie wykonczone jak w Bosmalu. A stad moje pytanie - naprawde wyatarczy odrobina dobrej woli, zeby zorientowac sie, ze podparcie jak na fotach nie jest najlepsze. Nawet w przypadku wywrotki polaczenie palaka i krawedzi szyby bedzie bezpieczniejsze niz to co jest na fotach - szyba moze zagiac sie do srodka wchdozac w klate kierowcy i/lub pasazerowi. Wydawalo mi sie, ze taka osoba jak ty zobaczysz to pierwszy i wlasnie ty zwrocisz na to uwage. Pomylilem sie?