Luzy w tylnym kole MKVII

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Stwierdziłem niewielki luz na łożysku w tylnym kole. Jak długo można z tym jezdzic i czym to grozi? Jak najprościej to zlikwidować we własnym zakresie? Wystarczy dokręcić nakrętkę łożyska?

Ja tak miałem,kiedy kupiłem auto nie wiem ile poprzedni właściciel jeżdził z luzem łożyska,próbowałem skasować przez dokręcenie nakrętki,ale nic nie pomogło,pomogła wymiana łożyska na nowe i jest okej już 9 miesięcy,

ROBCIO1969 dobrze mówi. Łożysko na tylnym kole dokręca się raz - przy zakładaniu

wszystko zalezy jak duzy jest ten luz.
W skrajnym przypadku grozi to ukreceniem trzpienia i odpadnieciem kola
mialem taki przypadek w polonezie trucku przednie kolo.
A wymiana tylnego lozyska jest naprawde prosta. Klucz nasadowy 30 mlotek i przecinak do wybicia szalek lozyska. Pol godzinki roboty nie spieszac sie.

dołącze się do tematu... ja też mam luz na tylnym prawym kole w moim mk6 ale jak zaciągne ręczny to już go niema... czy to luz na bębnie i czy mogę tak śmigać jeśli hamulce ok???

Tak jak wszyscy niżej masz luz na łożyskach.. Wymień łożyska i ciesz się bezpieczną jazdą.. bo koszt nie jest wielki. A i mechanikom nie musisz dawać zarobić bo zrobisz to sam..

ok dzięki

U mnie musialem beben wymienic,bo wymiana lozyska nic nie zmienila.

ja dopiero się za to wezme jak będzie wyło a to napewno nstąpi dopiero za jakiś czas bo auto więcej stoi jak smiga i łożyska są wmiare nowe... ok 10-15tys... poprzedni właściciel wymieniał na jakieś podobno dobre niemieckie a to znajomy więc wiem co kupowałem rok temu sam nim zrobiłem dopiero ok 8 tys a wymieniłem tyle ze głowa boli... nadgorliwy jestem i jak ruszyłem jedno to odrazu następne itd

Jeśli nie zrobisz tego w w miarę szybko to luźne łożysko wytrze bęben a potem czop piasty, i zamiast zapłacic ~80zł za łożysko zapłacisz 80(łożysko)~150(bębny-para)+185(czop). Wiem coś bo zwlekałem trochę i byłem zmuszony skorzystać z drugiej opcji