Wzrost temperatury 4EFE (Corolla e11 99r)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam problem-podczas jazdy autostrada z predkascia ok 120km/h czesto (choc nie zawsze) wzrasta temeratura silnika.Najczesciej podczas wjazdu pod jaka gorke (nawet nieduza).Podzcas jazdy po miescie i w korku nic takiego sie niedzieje.Wiatrak sie wlacza wiec termostat pewnie jest ok.Pomozecie co jest tego przyczyna?Dzieje sie tak zarowno na gazie jak i na benzynie.

Cześć na początek sprawdż poziom płynu i obejrzyj chłodnicę czy niejest pozatykana przez muchy

Co do ilosci plynu to napewno jest ok. A te muchy to moze byc az taki problem?Auto nie jest nowe wiec i chlodnica niejest super idealana aczkolwiek nie jest zla.

Oj tak, muchy potrafią narobić gnoju
Przemyj chłodnicę w kierunku przeciwnym niż pęd powietrza jakimś wężem albo myjką ciśnieniową (byle z głową żeby blaszek nie pogiąć) a jak to nie pomoże, to ugotuj zupę z termostatu. Jeżeli zupa będzie smakowita, to na mój gust przyszykuj się na wymianę chłodnicy
Kolejność czynności jest od najprostszych/najtańszych, ale osobiście obstawiam zakamienioną chłodnicę - wymiana
Pozdro.

Sa chyba jakies plyny do odkamieniania.Dzieki.Poszukam i sie zorientuje

w zimie silnik sie nagrzewal szybko , a wskazowka nie opadala podczas jazdy na dół ?

W ziemie wszystko bylo ok.Nagrzewal sie szybko i trzymal stala temperature.Przemylem chlodnice karszerem i zobaczymy.Mozliwe ze jest przykamieniona.Znacie jakies dobre odkamieniacze?

Jeden znam, nazywa się "Nowa Chłodnica", dostępny w większości hurtowni motoryzacyjnych, działa znakomicie

pzdr

Jak chcialbym kupi nowa chlodnice kolego to niepisalbym na tym forum.za takie rady dziekuje,niewysilaj sie.

Naucz się czytać między wierszami.
Pozdro.

W weekend bede jezdzil autostrada to zobacze czy mycie pomoglo.Jak nie,to wleje do niej jakiegos odkamieniacza i zobacze.Jak dalej nic to kupie nowa.Czytalem ze to moze byc tez w najgorszym przypadku usczelka pod glowica

Tak tylko po zastosowaniu odkamieniacza mogą puścic jakieś złogi i rzebyś sobie biedy nie narobił ,jak zacznie gdzieś cieknąć lub coś dostanie się do popy .

No niby sa takie specjalne odkamieniacze ktore wlawa sie do chlodnicy,odpala sie silnik ( chyba na 15 min) i wymienia plyn.Mam nadzieje ze nieuszkadzaja silnika.

Cytat:
2009-05-15 06:25:49, JacekKrowiPlacek pisze:
No niby sa takie specjalne odkamieniacze ktore wlawa sie do chlodnicy,odpala sie silnik ( chyba na 15 min) i wymienia plyn.Mam nadzieje ze nieuszkadzaja silnika.

Są. Tzw. odkamieniacze
Pomagają jak umarłemu kadzidło
Pozdro.