Mam pytanko dotyczące silnika 1,6 do CarinyE 4AFE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich na forum...

jestem posiadaczem CarinyE i mam małe pytanko... czy w w/w silniku są hydropopychacze? samochodzik jest z 92' prod. jap.

Cytat:
2003-08-19 11:45:39, Pedro pisze:

jestem posiadaczem CarinyE i mam małe pytanko... czy w w/w silniku są hydropopychacze? samochodzik jest z 92' prod. jap.

Eeee - chodzi o regulacje luzow zaworowych ?
Niestety recznie - plytkami.

silnik 4A-FE niestety nie posiada tak zwanych hydraulicznych zaworów regulacja odbywa sie płytki regulujące tak w nawiasie mam taki sam motorek . z pozdrowionkiem ZZtop.

Cytat:
2003-08-19 11:45:39, Pedro pisze:

A co , LPG się założyło...?
Jeśli tak, rto mamy ten sam problem

Cytat:
2003-08-19 15:04:03, pysiak pisze:
A co , LPG się założyło...?
Jeśli tak, rto mamy ten sam problem

hehe - niestety

A z czym tu problem.Silnik mojej carinki przejechal ponad 300kkm w tym 120kkm na gazie i regulacji wymagalu 4 zawory wydechowe z racji tej ze musialem je mocniej docierac.Wszystkie ssace mialy srednie wartosci luzow i to od 13 lat bez regulacji,i co Wy na to?

Cytat:
2003-08-19 15:34:55, carinus pisze:
A z czym tu problem.Silnik mojej carinki przejechal ponad 300kkm w tym 120kkm na gazie i regulacji wymagalu 4 zawory wydechowe z racji tej ze musialem je mocniej docierac.Wszystkie ssace mialy srednie wartosci luzow i to od 13 lat bez regulacji,i co Wy na to?

No coz - szczesciarz
Ja ostatnio mialem 11 plytek szlifowanych.

Dzięki za podpowiedź... faktycznie problem wyszedł jakiś czas po zał. gazu. przez 30k.km nic nie dotykałem oprócz zmiany oleju ) a teraz trzeba sprawdzić co się dzieje... Często trzeba reg. zawory? czy to raczej sporadyczna sprawa? to mój pierwszy własny samochodzik więc... )

Cytat:
2003-08-20 07:55:06, Pedro pisze:
Dzięki za podpowiedź... faktycznie problem wyszedł jakiś czas po zał. gazu. przez 30k.km nic nie dotykałem oprócz zmiany oleju ) a teraz trzeba sprawdzić co się dzieje... Często trzeba reg. zawory? czy to raczej sporadyczna sprawa? to mój pierwszy własny samochodzik więc... )

Ciezko powiedziec czy czesto bo jak widac ponizej niektorzy nie maja z tym problemu.
Ale mysle ze powinno sie kontrolowac co jakies 15 tys i ewentualnie korygowac.