Klimatyzacja - sprężarka i czynnik OK brak kontrolka nie ok

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Wybaczcie temat ale jak szukam w szukajce to, aż nie chce się przeglądać wszystkich tematów "klimatyzacja", wiec to dla potomności

Mam następujący problem, i być może ktoś może mi coś doradzić.

Mam "zwykłą" klime w swojej omedze i ostatnio robiłem full serwis 3 lata temu i działało bardzo ładnie.

Jakiś czas temu, jesienią przestało chłodzić oraz przestałą się zapalać kontrolka na włączniku. Sprawdziłem bezpieczniki wszystko wygląda na ok. Jak włączam klimę to słyszę jak załącza się sprężarka. Pomyślałem - siadła lampka, a klima po prostu się "wyeksploatowała" po 3 latach od przeglądu...czyli znowu jest nieszczelność. Później się zrobi. Ale ostatnio przy wymianie czujnika wału (przy okazji wymontowaniu sprężarki) okazało się, że czynnik jest w układzie - więc jest on szczelny.

Gdzie szukać więc przyczyny braku funkcjonowania klimy ?

Dodam, że kontrolka na przycisku obiegu wewnętrznego też nie działa, co dało mi jeszcze bardziej do myślenia. Jak się wciśnie - to słychać zmianę w nadmuchu, ale puszczenie przycisku powoduje powrót do otwartego obiegu.

Lecieć do elektryka ? Przełączniki ? Włącznik ?

Pozdrawiam,
Gm

Daj na krótko czujnik niskiego ciśnienia w układzie, jak ruszy to już będziesz wiedział co wymienić.

Nie wiem czy to wazne ale u mnie w omesi z identyczna klima kontrolka sie zapala,kompresor zaskakuje a mimo to nie chłodzi wiec z tego wniosek ze cisnienie czynnika jest wystarczajace by zaskoczyl kompresor natomiast zbyt male by chlodzic.a swoja droga to gdy pracowalem swego czasu w serwisie autobusow Merca(w Szwecji)to musowo doladowywalismy czynnik co roku przynajmniej i to w prawie nowych autach i busach.nie wiem jak ta regula ma sie do Omesi ale moja rada-sprawdz cisnienie i kontrastem ewentualne przecieki-wyklucz oczywiste potem szukaj cudow