MotoNews.pl
9 Auto dziwnie lata po drodze:( Pomocy!! (230691/88) - PT

Auto dziwnie lata po drodze:( Pomocy!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich serdecznie na samym początku i proszę o pomoc.
Mam Sonate z 97r 2.0 16v
Mój problem wygląda następująco :
Jadąc po gładkim asfalcie ,auto jedzie elegancko jak po maśle prosto itd.Natomiast wjeżdżając na asfalt z wybrzuszeniami,koleinami,garbami,dziurami lub uskokami zaczyna się masakra Problem ten występuje oczywiście przy każdej prędkości zaczynając juz od 40 km na godzinę i w zwyż.Po prostu auto lata po całej drodze i jet niestabilne wjeżdżając w jakąś dziurkę dziwnie przeskakuje ,mam wtedy wrażenie jakby całe auto oderwalo się od ziemi i przeskoczyło o kilka cm w bok po czym wróciło na swój tor jazdy,po prostu strach jechać pomóżcie znaleźć przyczynę!
Zawieszenie sprawdzone na szarpakach i nic
Nic nie stuka i nie puka.
Czy ktoś wie co może być tego przyczyną?

Pozdrawiam.

Do wymiany tuleje gumowo-metalowe na wahaczach, reszta do dokładnego sprawdzenia (demontaż i ocena wzrokowa), zawieszenia Sonaty nie sprawdza się na szarpakach bo nic nie wykryje, po demontażu okazuje się że luzy są po centymetrze na tulejach

Witam
1.Na poczatku sprawdz jeszcze raz zawieszenie-ale nie na szarpakach(podnies auto aby koła byly w powietrzu) i "pokiwaj" kolami LEWO-PRAWO GÓRA-DÓŁ w poszukiwaniu luzów,sprawdz wahacze,drazki kierownicze itd pod katem odksztalcen(moze w cos udezyłes,ty lub ktos inny
2.Sprawdz amortyzatory pod katem wycieków i sprezyny pod katem pekniec
3.Przy okazji sprawdz stan opon(stan bieżnika i jego głębokość jest na całęj powierzchni porównywalna)
4.No i na koniec geometria kół

Pozdro

OK i dziękuję za informację.
Sprawdzę wszystko po kolei mam nadzieję,że znajdę "winowajcę"

Sprawdz przy okazji stan podluznic karoserii, czy nie ma na nich zaawansowanej korozji.

Witam po długiej przerwie.

Winowajcą okazały się MOCOWANIA KIELICHÓW AMORTYZATORA.