MotoNews.pl
9 ŚWIATŁA (232671/26) - PT

ŚWIATŁA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam espero 1.5 16 v ,którego dopadła dziwna usterka przy właczonych postojowych światłach otwiera sie tylnia lewa szyba ,a z przełącznika do szyb takowa nie działa (otwieranie) potrzebuję pilnie porady. pozdrawiam

ani chybi zwarcie na przewodach, będzie sporo szukania, współczuję.

musisz sie duzo bawic, sciagnij tapicerke(choc sam plastik tam gdzie jest przelacznik mozesz sciagnac bez sciagania tapicerki), jak sciagniesz ten maly plastik z przyciskiem, bedzie tam zaizolowana, moze nawet w jakiejs gabce (u mnie tak bylo) kostka, zobacz czy dochodzi do niej napiecie (przy wlaczonej stacyjce) moze popsuty jest przycisk i dlatego nie dziala opuszczanie i podnoszenie szybki. Jesli napiecie dochodzi to przycisk bedzie pewnie walniety.

jesli nie dochodzi to pewnie masz gdzies przy stacyjce lub przy bezpiecznikach kable zwarte (swiatla z szybkami) Moje domysly jedynie co do przyczyny.

Wbrew pozorom, usterka jest dość zwyczajna jak na ESPERO.
Stawiam na zwarcie przewodów pomiędzy słupkiem, a tylnymi drzwiami.
Otwórz tylne drzwi i przy słupku zobaczysz wiązkę przewodów w gumowym peszlu. W 99% sparciała izolacja na tandetnych przewodach i robi Ci zwarcie przewód sterujący otwieraniem szyb z przewodem podającym zasilanie do diody podświetlającej przycisk sterowania.

Stawiam na 100% na rozwiązanie Kisztana.

MACIE KOLEDZY RACJE WINNA BYŁA WIĄZKA dzieki za poradę szacuneczek dla forum.