| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-07-07 08:16:28 Też tak miałem. Tylko, że mi gasł jeden no czasami dwa razy. Winna była instalacja gazowa a konkretnie emulacja sondy lambda. Po zmianie emulacja na masę problem zginął. |
![]() czester10007 espero Bartoszyce | 2009-07-07 17:47:49 A mógłbyś napisać jak to zrobić?Czy ewentualnie zamiana sondy z innego esperaka da odpowiedź czy to jest to?
|
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-07-08 08:13:16 Ja mam prostę instalację LPG z centralką minilambda firmy Lecho. I tam są możliwości ustawienia emulacji (czyli jaki sygnał ma docierać do ECU samochodu) za pomocą zworek. I tak może docierać sygnał bezpośrednio z sondy lambda, może być emulacja falą prostokątną amplituda 1V, lub emulacja masa. I tak przy pierwszych dwóch możliwościach samochód słabo jeździł na benzynie (dusił się i tak jakby nie pracował na wszystkich cylindrach, po odpaleniu gasł).Z tym że najgorzej zachowywał się przy ustawieniu emulacji fala prostokątna, po prostu w procesie autoadaptacji za bardzo wzbogacał sobie mieszankę. Przy ustawieniu emulacji na masę samochód jeździ na benzynie tak jak powinien i nie ma żadnych problemów z zapalaniem. Powodem takiego stanu rzeczy są rozjeżdzające się mapy wtrysku w ECU samochodu. Przy emulacji masa ECU na lpg nie bierze pod uwagę sondy lambda i dlatego nie wpływa to na zmianę map wtrysku. W innch sterownikach LPG nie jest tak prosto jak z moim i często można tylko zmienić emulację za pomocę laptopa z odpowiednim interfejsem. |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2009-07-08 14:01:10 jeśli masz takie jaja na benzynie to prawdopodobnie oringi masz sparciałe na rególatorze listwy wtryskowej... niestety przerabiam ten temat obecnie u siebie, problem polega na tym, że producent nie przewidział że takie coś może się zepsuć i nie ma w sprzedaży typowo w sklepach samochodowych ani w hurtowni daewoo najważniejszego oringu o wymiarze 7mm na 2,5mm, oring ten jest usadowiony w gnieździe rególatora paliwa listwy wtryskowej, pozostałe dwa są dostępne, nie pamiętam wymiarów... Oring o którym mowa jest dostępny w sklepach typu "uszczelnienia techniczne" chociaż nie zawsze mają ten rozmiar |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2009-07-08 23:02:57 Mam podobnie na benie tyle że da się odpalić ale kopci że hej i jak by się zalewał PB ale tylko na zimnym silniku
wymieniałem 2 wtryskiwacze i nie było dużej poprawy więc moze spróbuje porady Sławka_p a tak na marginesie kolego Czester to możesz też mieć problem z listwą wtryskową i zalewa PB albo podaje PB razem z gazem |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2009-07-09 06:57:54
|