| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-06-10 21:40:42
ha
bo w tylnym juz mam usztywniajacego druta
tak na powaznie to stabilizator przedni mocniejszy-moim zdaniem odmieniłby oblicze tego samochodu-jednoznacznie pozytywnie-bez strat na komforcie
|
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-06-10 22:44:46 a jak dokładnie chciałbyś go (stabilizator) usztywnić |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-06-11 19:12:49
najlepszym wyjsciem by było zastosowanie jakiegos 'firmowego' sztywniejszego z tym ze firmy robiace "tuningowe' elementy zawieszen juz raczej zapomniały o kadettcie
a myslałem zeby dołozyc do istniejacego stabilizatora dodatkowy pret mocowany obejmami łatwe w teorii--gozej bedzie w wykonaniu.... druga mozliwosc to wykonanie drązka na zamówienie(tylko gdzie?-u kowala ?)
mozna jeszcze pomyslec nad tulejami i elementami z poliuretanu--z tym ze efekt bedzie zapewne niewspółmierny do kosztów.... |
leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2009-06-11 19:41:29
Ale po co?Jakby cała trakcja samochodu zależała od twardego stabilizatora....To byłoby zbyt proste.Espero właśnie takie ma być-komfortowe,trochę miękkie.Nie kombinuj stary... Na ten przykład URSUS-y maja twarde zawieszenie i co?Dobrze się prowadzą? [ wiadomość edytowana przez: leszek_espero dnia 2009-06-11 19:43:08 ] |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-06-11 20:11:53
ano po to zeby było do pary
na tyle mam juz m.innymi sztywniejsza belke jak juz pisałem i strat na komforcie nie ma zadnych a auto prowadzi sie znacznie przyjemniej co do przodu stabilizator jest seryjny i czasami prowadzi to do niestabilnosci tegoz
ogólnie rzeczu ujmujac stabilizator ma za zadanie zminimalizowac przechyły boczne--masywniejsza konstrukcja na tyle decydowanie zmniejszyła podsterownosc oraz wrazliwosc na dziury mocniejszy na przodzie zwiekszy troche podsterownosc ale zminimalizuje przechyły jeszcze bardziej i zmniejszy wrazliwosc na nierównosci oczywiscie komfort nie ulegnie zmianie bo i w jaki sposób? |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-06-11 21:01:05
No tak, żeby było do pary zmień całe zawieszenia na takie z Vectry . Jak dobrze pamiętam belkę też masz z vectry. Po takim zabiegu będziesz mógł śmiało powiedzieć, że zawiecha w Twoim aucie jest do pary |