MotoNews.pl
3 Dziwna rzecz (235713/18) - PT

Dziwna rzecz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio coś zaczęło huczeć i bić mi w tylnym kole (samochód to rav-ka 95 r.), wyważyłem koło i objaw nieco się zmniejszył, żeby wykluczyć łożyska itp przelozylem tylne kola na przód, teraz huczy i bije z przodu a najdziwniejsze jest to, że przy tej wymienie zmienila mi sie geometria i kierownica przekrecila sie o jakies 10-20 stopni w lewo, co to moze byc?? samochod ma naped na 4 kola, opony wydaja sie rownomiernie zużyte i na kierownicy nie ma zadnego bicia, spotkal sie juz ktos z Was z czyms takim?

Tak to czeste ,opona jest uszkodzona.Wpadles w dziure i naciagnal sie kord w osnowie opony.Patrzac na opone nie obciazona widzisz walec,ale pod obciazeniem,samochod toczy sie juz nie na walcu tylko np w jednym punkcie jedna krawedz walca ucieka.Geometria ta ustawiona w przednim zawieszeniu napewno sie nie zmienila,ale geometria rzeczywista tak.Poniewaz kolo jest pochylone wiec zmiana ksztaltu walca kola sprawia ze pochylenie rzeczywiste zaczyna plywac bo walec jest zdeformowany i toczy sie np zewnetrzna krawedzia a w miejscu uszkodzenia na wewnetrznej.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2009-08-09 11:09:48, Bigelektron pisze:
...Wpadles w dziure...

w niejedną dzięki za odpowiedź