Uszczelniacz wału korbowego w MV6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ile kosztuje wymiana takiego czegoś (tylnego)? Dodam, że z automatem.
Dzięki za informacje!

To zależy od zakładu i miasta. W każdym razie warto od razu zrobić wszystko z układem przeniesienia napędu. Bo trzeba zrzucić skrzynię, wał i bodaj wydech (już nie pamiętam).

Cytat:
To zależy od zakładu i miasta. W każdym razie warto od razu zrobić wszystko z układem przeniesienia napędu. Bo trzeba zrzucić skrzynię, wał i bodaj wydech (już nie pamiętam).

Tylny uszczelniacz - tylko ELRING ( jest taki jak oryginał) 70zł w IC
a robota hmm, rózne ceny słyszałem. W Kaliszu chcieli 200zł w ASO, ale za uszczelniacz 150

Sprawdź czy z pokryw nie cieknie zanim wyjmiesz skrzynię!!!!

[ wiadomość edytowana przez: Scooby dnia 2007-03-28 08:42:09 ]

Z pokryw czego?

Pokrywy zaworów często rozszczelniają się i olej spływa po silniku przy skrzyni biegów. Dobrze się przyjrzyj zanim wydasz kasę.

Cytat:
2007-03-28 10:31:32, pablo730 pisze:
Pokrywy zaworów często rozszczelniają się i olej spływa po silniku przy skrzyni biegów. Dobrze się przyjrzyj zanim wydasz kasę.

Dokładnie, najlepiej suchym , czystym palcem przejedź po miejscu styku pokrywy z głowicą , prawej i lewej od zewnątrz , jak palec będzie śliski ,to na bank pokrywy.

Spod pokrywy prawej też mi się sączy, ale olej wydostaje się z otworu pomiędzy skrzynią a silnikiem (z tego co widać przez niego koło zamachowe). Chyba tam by się nie dostał spod pokrywy zaworów?

Schaboszczaka odgrzewam
Ponieważ czeka mnie wkrótce wymiana tegoż uszczelniacza, może ktoś podpowie trochę na temat jego wymiany (ile osób potrzebnych , jakieś klucze specjalne, jak ciężka jest skrzynia i czy ciężko wyciągnąć ten uszczelniacz, ile piwa itp).
Liczę na podpowiedzi, zawsze to trochę łatwiej.
Dzięki.

Proponuje miec podnosnik bo kanał nie jest zbyt wygodny.
Kluczy specjalnych zadnych nie trzeba miec. Tylko też proponuje odkrecic koło zebate od sprzegła hudrokinetycznego przez taki otwór miedzy kołnierzem od silnika a kołyska. Bo uszkodzisz sprzegło nie robiać tego. Duzo czasu to nie zajmuje. A i koło zebate moze byc przykrecone na torxy i zeby tego nie obrobic to klucz pneumatyczny by sie przydał...

No wielkie dzięki. Dobrze, że napisaleś o tym kole zębatym, bo znając życie bym to zj.. epsuł. Ten automat to ciężki cholernie czy nie bardzo? Żeby mi na paznokcie nie upadł jak go sam szarpnę

Aftomata sam nie bierz.

Chyba ze masz podnosnik i jakis wozek na kołach zeby samemu go zdjac. ale tak to sam sie do niego nie podyrwaj. Ale jesli nigdy tego nie robiles to sam napewno do niego nie podchodz.

skrzynia z sprzeglem ~80kg

ja to robiłem z tydzień temu, u mnie ciekły pokrywy i szły na skrzynie, simering wału i simering skrzyni przy okazji wymieniłem. To ostatnie zabolało bo tylko oryginał i 130zł poszło... na wale susza. Pokrywy mimo silikonu REINZ poszło mi 70 ml . Po ostrym gazowaniu znów mokre... zostaje albo zrobić odmę przez korek wlewu oleju albo kupić oryginał albo czekać na metalowe z vectry innego wyjścia u mnie nie widzę.

i takie pytanko, po tym zabiegu z wyjmowaniem skrzyni otwiera mi się przepustnica czy jak to tam się zwie przy 4 tyś a wcześniej chyba przy 3,5 było. A u Was przy ilu ona się otwiera przy przyspieszaniu ostrym?

Cytat:
2009-06-07 12:44:47, Schizm pisze:
ja to robiłem z tydzień temu, u mnie ciekły pokrywy i szły na skrzynie, simering wału i simering skrzyni przy okazji wymieniłem. To ostatnie zabolało bo tylko oryginał i 130zł poszło... na wale susza. Pokrywy mimo silikonu REINZ poszło mi 70 ml . Po ostrym gazowaniu znów mokre... zostaje albo zrobić odmę przez korek wlewu oleju albo kupić oryginał albo czekać na metalowe z vectry innego wyjścia u mnie nie widzę.

A moze masz przedmuchy ze cisnienie wywala ci olej przez pokrywy. Ja robiłem pokrywy tez pare dni temu. Tylko uzywałem orginalnego silikonu Toyotu jest duzo lepszy tych rainza. Albo zajedz do opla kup paste uszczelniajacą. Dobrze je odtłuść jakis zmywakiem do hamulców np. I bedzie trzymac. Nawet jak pokrywy sa troche krzywe. A po sklejeniu zostaw to wszystko na pare godzin.

Jeśli robiłeś silikonem VR i cieknie po tygodniu, to nie jest to wina silikonu. Zaden inny nie pomoże. Widzę takie możliwości: pęknięcie pokrywy, lub z całym szacunkiem nie umiesz tego robić.