Pytanie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć, czy czujnik spalania stukowego to to samo co silnik krokowy ?? a jeśli nie to czy ten czujnik jest naprawialny ??.Narka

Sądzę, że na pewno nie jes to to samo co regulator obrotów biegu jałowego.
Sądzę, że nie naprawia się takich elementów (elementy piezo elektryczne, w większości przypadków ponąć się z nich robi czujniki SS).
Oma B ma czujnik spalania stukowego?

Marek

O ile wiem to oma B ma czujnik spalanie stukowego.
W atsrszych modelach bylo to na zasadzie ustawienia odpowiedniego "przelcznika" pb95 i pb98. Te "lepsze" silniki maja taki czujnik i nic nie trzeba przestawiac, komp sam dowiduje sie ile oktanow ma paliwo i dostaraja odpowiednie wyprzedzenia zaplonu.
Jesli Ci padl (bkedy na kompie) to wymiana, niestety niew wiem gdzie on tkwi w v6

Coś na temat czujnika spalania stukowego.

http://www.mechatronika.pl/panel12001.htm

http://www.hondapl.org/technika/wtrysk/czujnik-stukowy.html

http://ueiep.iee.put.poznan.pl/absolwenci2002/mdziedzic/cz.s.s.htm

Dodane w celach edukacyjnych, co by nie myliś silnika krokowego z czujnikiem spalania stukowego...

Cześć, marekcaramba dzięki za stronki -podszkolę się. Pytanie czy te ustrojstwa to to samo to tak dla upewnienia się , miałem kiedyś awarie krokowego w passacie to wyłanczałem silnik na światłach bo wył na max obrotach. Oma B ma czujnik spalania stukowago, nawet dwa, jeden mi padł ale w serwisie stukali, odłanczali, załanczali i powiedzieli że w całej Łodzi i okolicy nie ma na wymianę( uprzejmie dzwonili po innych ASO).Pojechałem w trasę za Piłę z nawalonym, i odziwo kontrolka nie miga, samochodzik idzie prawie spox, jedynie spalanie trochę większe. Dojechałem do Poznania i tam też brak czujnika, chyba przyjdzie mi tak wracać do Bytomia może tam będą mieli. Jestem ciekaw czy może on paść od rodzaju Pb, po zatankowaniu zaczęły się te kłopoty a tankowałem na Shellu . Narka

Hej jarecki21
A szukając tego ustrojstwa zaliczyłeś Waszą gliwicką giełdę? Tam jest z 5 stoisk z częściami do OPLA do tego kilka z używanymi. Podaję ci numerek do sklepu Dragon w Rudzie Chebzie - 340 40 45
może będą mieli? Jest tez taki sklepik w Gliwicach ale niestety nie mam tej wizytówki. Jest też sklepik w Siewierzu
Zresztą oni wszyscy stoją w niedzielę na giełdzie. Nawet jak czegoś nie mają to sprowadzają na zamówienie. Wiem bo zawsze jak odwiedzam Śląsk do odwiedzam Giełdę!
U nas w Szczecinie są trzy!!! giełdy ale żadna nie jest nawet w 1/10 taka jak Gliwice a nawet razem wzięte do bani są!
PZDR Vincent

witam
tu sa nr. tel. o ktorych wspominal vincent
Gliwice ul. Toszecka 146 (0-32) 2349848 ci goscie prawie wszystko maja fizycznie
i Siewierz ul.Parkowa 21 (0-32) 6741341 tu goscie maja troche mniej klamporow

[ wiadomość edytowana przez: kondek dnia 2003-08-27 01:08:55 ]

Cześć, koledzy dzięki za rady i namiary na sklepy ale dopiero dziś dotarłem do domu ( przywoziłem dzieci z wakacji) i jutro ruszam na giełde w Gliwicach. Jest tam przez cały tydzień otwarty punkt gośći z Jasienicy obok Bielsko-Białej, ceny przystępne i dobre zaopatrzenie.Wcześniej tam nie szukałem bo tą awarię miałem w trasie, ale jak nie urok to ... udało się uspokoić silnik to awaria teraz nogi . Chyba za dużo piwencja i trzasnęła w kostce,ciężko jeżdzić teraz z nogą w gipsie . Mimo to gdyby ktoś potrzebował coś z giełdy to służe pomocą. Narka