| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hell 126p FL 86' Rybnik | 2009-06-12 17:48:15 ze tak spytam, twoje plany dotycza silnika fiatowskiego czy inne marki tez wchodza w gre? |
Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2009-06-12 17:58:13 wychodzi ze podobne zdanie mamy z bladym |
![]() fanfso dąbrowa górnicza | 2009-06-12 18:16:23 Dodam jedynie że 10tyś jest na sam silnik nie na cały projekt który jest rozłożony na kawałek czasu i trwa też już troche. |
DeviLL Krakow | 2009-06-12 18:25:35 10tys powinno styknac na zakup silnika + remoncik trzeba tylko odrazu kombinowac bo jak bedzie wzdluznie to inaczej z turbina itd ... |
![]() fanfso dąbrowa górnicza | 2009-06-12 21:21:16 OK teraz zaczne cykl 100 pytań do.Zakładając że będzie to silnik Cromy lub podobny z jaką skrzynią to połączyć czy seryjny most to wytrzyma( mam z trucka z 91 r) i co polecacie zeby wyhamować powiedzmy te 150 km. |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2009-06-12 22:02:49 Jakie 150KM? Tyle mialo 2.0 turbo?bo jesli tak to nie ma sensu tyle kasy wkladac w ten projekt.
Jak chcesz sie bawic w 2.0 turbo to niech to juz jedzie konkretnie. z tego motora mozesz spokojnie miec 240-250km uzywajac lekkiego chipa w kompie(wiem bo moja delta miala 296KM i 402Nm ale miala troche ostry chip). Chyba ze mowisz o 8v ale to jest nieoplacalne dumanie bo za te same albo bardzo podobne pieniadze masz 16v a dumanie jest praktycznie identyczne(kolektor wydechowy i dolotowy i tak trzeba robic/przerabiac). Co do bloku to nikle szanse ze dostaniesz ten silnik na turbo bez walkow wyrownowazajacych i raczej bedziesz musial podmienic blok i dorobic w nich natrysk na tloki tak jak to bylo w turbo. do tego dojdzie kupe pierdol(micha olejowa, poduszki, sprzeglo mocniejsze, dobra odma-wbrew pozorom istotna rzecz, smok pompy oleju). jeste tego troche ale na pewno warto sie zabawic tak a majac odpowiedni budzet to bedzie swietnie zapinalo. co do hampli to zaloz z hod civic zaciski z tarczami i pompa hamulcowa. ja tak mialem i jak najbardziej to dziala i da sie zalozyc do poldona. na tyl daj przednie zaciski z polda i rezny hydrauliczny z pompy z lanosa oraz korektor sily hamowania w kabinie(tilton albo tanszy i tez dobry wilwood) klocki naturalnie minimum ferodo premier a najlepiej na przodzie ds2000-3000. Z dyfrem powalczysz jak bedzie sie urywal seryjny, opcji masz wiele bo mozesz dac praktycznie dowolny dyfer po przyspawaniu mocowan. co do kolek to najlepiej daj cos wiekszego niz 13 cali bo mozesz wtedy dac wieksze hample. za zawiasne to naturalnie negatyw na przedzie itp itd.... |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2009-06-12 22:03:43 zapomnialem dodac
SZPERA PLYTKOWA Bez tego sie pozabijasz tak mocnym poldkiem |
![]() fanfso dąbrowa górnicza | 2009-06-12 22:36:26 Seryjny silnik z Cromy turbo miał na 99% 155km z hamulcami widze że też troche ''zabawy'' będzie co do kół będą 13 w tej kwesti góre bierze klasyczny wygląd ciężko mi sobie wyobrazić borewicza np. na 15'' dla mnie tylko ats i cromodora podchodzą.Mam przełożenie mostu 4;55 czy będzie sie to sprwdzać ? nie będzie za krutkie? zakładając powiedzmy te 180 km.szpera hmm też jest dylemat spawanie mostu nie wchodzi w gre nowa chyba firmy 2-way nie wiem czy dobrze pamiętam ale pytałem mailowo to koszt ponad 1000E. JEST JAKAŚ ALTERNATYWA? |
![]() fanfso dąbrowa górnicza | 2009-06-12 22:46:02 Co do klocków to jestem za ds 2000 3000 to już typowo do sporu trzeba je rozgrzać itd. |
enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2009-06-12 22:51:39 Klocki hamulcowe do seryjnych poldkowych hamulców to jeszcze robi mintex, ebc, lucas. A jeśli założysz wentylowane tarcze od hondy civic jak poleca Walezy to wybór zwiększy się do kilkunastu innych firm. Po prostu sprzętu sportowego dedykowanego do fso jest dramatycznie mało, a jak się pojawi to za dużą kasę. |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2009-06-12 22:51:53 to pomysl nad silnikiem z themy 16v. przynajmniej movy wiecej. jak chcesz miec 150km to lepiej zaloz silnik z tipo 2,0 16v bo bedzie mniej zawodny i do tego z turbina odpadnie kupa klopotow.
Przelozenie 4,55 bedzie ok bo auto nie bedzie za szybkie ale na droge daj cos dluzszego, np 4,1 albo 4,3. DS 2000 nie trzeba za bardzo rozgrzewac ale jak mowie, to jest tylko opcja, premiery dzialaja super. Co do szpery to mozesz zapodac most z jakiejs terenowki ktora ma szpere plytkowa albo podumaj nad szperami z łady(da sie wsadzic pod dumaniach do polonezowskiego mostu) |
![]() fanfso dąbrowa górnicza | 2009-06-12 23:11:24 No to robi się coraz więcej opicji jeżeli z łajdaczki podejdzie szpera to można coś pomyśleć współpracuje czasem z węgrami to coś do nich zagaje tam najszybciej z częściami do sportu jeżeli chodzi o łady. ferodo ds 2000 myśle że będą dobrze hamować a nie będą tak wymagające w ''zwykłym'' użytku jak 3000 i sporo tańsze |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2009-06-12 23:15:28 mysle ze to jakie klocki wsadzisz i czy to beda ds'y 2000 czy 3000 w tym momencie jest najmniej wazne. co do szper do Łady do można pomyśleć o przełożeniu całego mostu z Łady bo zarówno dorobienie mocowań pod resory jak i przerobienie go pod tarcze nie będzie stwarzało większego problemu. Można go też od razu odpowiednio wzmocnić. |
kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2009-06-13 09:48:04 10k będzie mało na zakup / modyfikacje / zregenerowanie silnika nawet na 2.0 8v turbo. Mając ok 15k to można rozsądnie zacząć patrzeć na silnik turbo RWD (proponuje szukajke tam jest opisane ze z FWD zostaje praktycznie blok i układ tlokowo korbowy nie ruszany)
reszta to palnik, szlifierka, tig, tokarka, i jeszcze inne obrabiarki
p.s. zazdroszczę zapału, ja jestem na etapie wsadzania drugiego silnika turbo do FSO i powiem ze troszkę przygniata mnie ogrom prac ale zawziąłem się zeby na koniec wakacji fura jeździła ![]() |