| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2009-06-14 22:11:02 Witam
Interesuje mnie od czego mogą być te kable, które prowadzą od tylnej lewej lampy do klapy bagażnika. Jest tam chyba 8 kabli widocznych jak na zdjęciu, dwa z nich miałem przecięte, pewnie poprzez zamykanie klapy przycisnęło kabel. Może to są od podświetlenia tablicy albo od światła przeciwmgielnego, ale są przecięte a te rzeczy działają. Na klapie mam też spojler ze światłem stopu może od tego?? tylko że tam jest ok 8 kabli. Pozdrawiam
![]() |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2009-06-15 06:57:52 Witam. Jaki masz problem? kable połącz, zrób zaprawki rdzy którą widać na foto, zamknij klapę i gotowe. Jak chcesz wiedzieć do czego te kable schemat do ręki lub zdejmij podbitke klapy i sam zobacz. |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2009-06-15 10:22:17 strzelam - na klapie masz 4 światła + centralny
mam kombi,więc dokładnie nie wiem - 2x wsteczne + 2x przeciwmgielne/mgłowe (jak kto woli) + centralny brakuje 1 kabla w wiązce
pzdr.Marek |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2009-06-15 20:20:29 + kabel do trzeciego światła stop w spojlerze.
przeciwmgielne świecą w dwóch lampach czy tylko jednej lewej?? |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2009-06-15 21:21:43 tam jest jeszcze czujnik zamkniecia klapy chyba na jednym kablu. a to przecieranie sie wizki to makabra... walcze z tym od kilku lat i ciagle nowe padaja... |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2009-06-16 01:17:19 Przerabiałem ten temat. Zwykle znakiem końca tej wiązki jest brak oświetlenia bagażnika. Druty w przewodach pod wpływem zwarcia zrobiły się aż czarne. Trzeba było je trawić przed lutowaniem, bo cyna się nie lepiła. Trochę zaniedbania i potem można się dziwić od czego padają komputery, alternatory, akumulatory....
U mnie akurat był kabel 7 żyłowy. Naprawa polega na zakupie przewodu giętkiego, stosowanego jako kabel zasilający do przyczepek samochodowych. Ja kupowałem to w sklepie elektronicznym - 1,5m. Potrzebny jest najprostszy miernik, marker, termokurczka fi 3,5-3mm, 15 mm i dobra taśma izolacyjna. Zdejmujemy wykładzinę klapy bagażnika; odłączamy wydoczną tam kostkę; zdejmujemy izolację kabla; Zaznaczamy kable o bliżniaczych kolorach (niby 2 jednakowe może nie ma znaczenia ale lepiej jest jak fabryka zapodała) - miernikiem sprawdzamy odpowiednik w tejże wiązce pod błotnikiem. W klapie bagażnika tniemy przewód z zapasem od strony kostki. Przewody kabla tniemy w różnych odległościach, tak, aby nie zrobić zgrubienia lutowanych przewodów w jednym miejscu. Trochę schodzi nad dopasowywaniem długości nowego i starego kabla, jednak zaznaczam, że warto. Należy pamiętać o założeniu grubej termokurczki na zlutowane przewody i dodatkowo przytulić łączenie taśmą. Po zlutowaniu przewodu "od kostki" przeciągamy go pod błotnik, nie zapominając o gumkach osłonowych. Wykonujemy następnie próby układania się nowego przewodu przez n-krotne zamykanie klapy bagażnika. Cięcie pod błotnikiem wykonujemy w taki sposób, aby można było wyciągnąć starą i nowa wiązkę do lutowania (zostawiając słuszny naddatek starego przewodu). Należy unikać kostki łączeniowej/zaciskowej do łączenia przewodów zamiast lutowania. Miałem możliwość naprawiania w pewnym aucie takiej prymitywnej łataniny bo robiła zwarcia. Lutowanie starego przewodu na pękniętym zagięciu nie ma sensu. |