MotoNews.pl

Dziwny objaw przy lekkim dodawaniu gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam BIGAS II gen. i cały czas sprawuje się OK, dopiero od 2-ch dni obserwuję co następuje: jadę 40-50km/h na luzie (np. przy dojeździe do świateł) następnie delikatnie dodaję gazu (spod świateł już ruszyli więc nie muszę wyhamowywać tylko delikatnie ich dogonić) i w momencie delikatnego dodania gazu auto zaczyna się jakby dusić przez chwilę, po 2-3 sek. albo głębszym wciśnięciu gazu auto odmula się i jedzie normalnie.... potem zdejmuję nogę z gazu, dodaję i znowu to samo... tak cały czas jest - na benzynie to nie występuje. Co jest nie tak?? (dodam, że filtr wymieniany z m-c temu)

witam.
mozesz mieć już problem z wtryskiwaczami gazowymi

Tylko to? A nie sypie się reduktor? czy to może być objawem zużytego reduktora? Kompletnym laikiem jestem, dlatego wypytuję...

Ten bigas to napewno II generacja czy IV.

II gen. ma reduktor, a przy nim śrobki do regulacji, więc IIgen.

Rzeczywiście . sprawdziłem i było w Polsce troche sprzedanych tych instalacji. jeśli tam w reduktorze sa dwie śruby regulacyjne to mozesz miec je żle poustawiane. zorientuj sie czy sa dwie a jesli tak to sprawdź która jest od bypasu . bo taki problem jest gdy jest wykrecona własnie ta śruba zbyt mocno a wkrecona od regulacji mieszankiwychodzacego gazu z reduktora . moze ten mój jezyk bedzie dla ciebie zrozumiały.

Cytat:
2009-06-18 20:33:19, vitorino pisze:
II gen. ma reduktor, a przy nim śrobki do regulacji, więc IIgen.

Dzięki - sprawdzę to.
A po jakim przebiegu dobrze wymienić wtryskiwacze gazowe?

jesli to jest II generacja to nie ma wtrysków gazowych tylko popularny mixer.

Cytat:
2009-06-19 08:53:36, vitorino pisze:
Dzięki - sprawdzę to. A po jakim przebiegu dobrze wymienić wtryskiwacze gazowe?

Cytat:
2009-06-21 20:25:49, croma1 pisze:
jesli to jest II generacja to nie ma wtrysków gazowych tylko popularny mixer.

No właśnie, czyli co w takim razie może być przyczyną takiej reakcji na pedał gazu?? Dodam, że gdy auto stoi na wolnych obrotach i musnę pedał gazu, to obroty spadają i silnik się przymula, dopiero po mocniejszym wciśnięciu obroty rosną jak należy... Co to jest??