MotoNews.pl

Deklaracja w Urzedzie celnym przy sprowadzeniu samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy orientuje sie ktos czy po sprowadzeniu samochodu deklaracje w urzedzie celnym trzeba zlozyc 5 dni od daty zakupu czy od daty przegladu.

nie jestem pewny ale wydaje mi sie ze od daty zakupu

[ wiadomość edytowana przez: Dawid023 dnia 2009-06-27 22:57:36 ]

no musisz ją złożyć przed upływem ważności tablic rejestracyjnych, czyli albo 5 dni albo 30 dni. liczy się to od daty na umowie kupna zawartej z niemcem.

5 dni od daty powstania obowiązku opłacenia akcyzy, czyli od momentu kiedy auto jest w kraju. Mnie Pani w urzędzie celnym powiedziała, że jedyną możliwą do zweryfikowania, udokumentowaną datą jest data przeglądu. Jeżeli auto przyjechało na kołach, to musisz mieć ważny przegląd zagraniczny i ubezpieczenie. Jeżeli na lawecie, to będą pytać o dane przewoźnika. Możesz powiedzieć, że nie pamiętasz, bo nie wiedziałeś, że będą potrzebne. Ja tak zrobiłem

yeżu po 30 dniach to się już buli karę.

[ wiadomość edytowana przez: buzzer11 dnia 2009-06-28 15:55:36 ]

Cytat:
2009-06-27 22:54:09, Deny pisze:
Koledzy orientuje sie ktos czy po sprowadzeniu samochodu deklaracje w urzedzie celnym trzeba zlozyc 5 dni od daty zakupu czy od daty przegladu.

1.na deklaracje masz (teoretycznie 14 dni , od daty wjazdu auta do kraju )
2. datę sam podajesz ( zgodnie z ,, sumieniem ,, - jeśli się nie zmieściłeś w terminie - piszesz oświadczenie i jest git .) - ,, z powodu - braku wszystkich potrzebnych dokumentów .

poczytaj to

i to jeszcze

[ wiadomość edytowana przez: buzzer11 dnia 2009-06-28 17:52:55 ]