Przepisy drogowe na Słowacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej, wybieram się w te wakacje na Słowację. Chciałbym dowiedzieć się od osób, które były tam ostatnio jakie obowiązują tam przepisy - odnośnie max prędkości, używania CB, wymogów wyposażenia samochodu, kar itp. Będę wdzięczny za odpowiedzi dzięki

Wymagane dokumenty: dowód lub paszport, prawo jazdy, OC.

Wymagane wyposażenie: zapasowe bezpieczniki, komplet zapasowycz żarówek (po jednej każdego rodzaju), podnośnik samochodowy, klucz do demontarzu kół, trójkąt ostrzegawczy,koło zapasowe,linka holownicza,apteczka,kamizelka.

Światła mijania: cały rok przez całą dobę

Limity prętkości: teren zabudowany 50, teren nie zabudowany 90, droga ekspresowa, autostrada 130.

Zawartość alkoholu we krwi: 0%

Przekroczenie prędkości: do 830€, ewentualne zatrzemanie prawa jazdy na 3 lata

Nadmierne obciążenie auta: od 166€ do 830€, ewentualne zatrzymania prawa jazdy na 3lata

Nierespektowanie znaku STOP, czerwonego światła, ignorowanie poleceń policji,prowadzenie pojazdu bez tablic rejestracyjnych lub dowodu rejestracyjnego, niereagowanie na sygnał karetki, nieprzestrzeganie znaków na zbliżanie się do przejazdu kolejowego: od 67€ do 332€.
***1€=4,15zł, przeliczenie z dnia 5.06.2009***

Ceny paliw: PB95 1,08€ za litr, ON 1,07€ za litr, LPG 0,39€ za litr

Opłaty drogowe: winiety: 7-dni: 4,90€, 30-dni: 9,90€, 365-dni: 36,50€.

Numery alarmowe: ogólny 112, Policja 158, Pogtowie 155, Straż 150, Pomoc drogowa +421 2 682 492 11

1.Słowacja ma całkiem dobre drogi, ale czasami są wąskie i zazwyczaj słabo oznakowane. Przyda się mapa lub nawigacja.
2.Słowacka policja jest surowa, szczególnie dla POLAKÓW!!!
3.Nie warto negocjować kwoty mandatu, bo jego wartość może nagle wzrosnąć.
4.Prowadzenie auto pod wpływem środków odnużających lub alkocholu jest karane grzywną w wysokości od 232€ do 996€ oraz zatrzymaniem prawa jazdy na 5 lat.
5.Nie przekraczaj prędkości przy krzakach, słowacka drogówka jest znana z chowania się za krzakami.
6.Policja może (w stosunku do cudzoziemców) dokonać wpisu o zakazie jazdy na terenie Słowacji.
7.Kamizelka odblaskowa ma być w kabinie, a nie w bagażniku-kara to 50€.
8.Mandaty płać na miejscu!
9.Brak winietki jest karany grzywną w wysokości podwójnej ceny winietki* + cena jej wykupienia.

*-Winietki nabywa się na przejściach granicznych, w urzędach pocztowych i na stacjach benzynowych

[ wiadomość edytowana przez: suuupeeeermaaann dnia 2009-07-13 08:58:25 ]

Wow, dziękuję to się nazywa wyczerpująca odpowiedź. Poszperałem wczoraj jeszcze w google i wyposażony w tego posta razem z tym tekstem opisującym przepisy drogowe na Słowacji mogę wyruszać w drogę.

Jakbyś potrzebował czegoś o: Irlandii, Litwie, Niemcach, Holandii,Norwegii Rosjii, Szwecjii, Ukrainie, Węgrach, Wielkiej Brytanii lub Włochach to pisz na priv'a lub sprawdż sam Niemcy: www.niemcy-turystyka.pl, Norwegia:www.amb-norwegia.pl,l[/url],Węgry: www.węgry.info,W.Brytania: www.visitbritain.pl,Włochy:włochy.edu.pl; podane strony, prawdo podobnie nie zawierają informacji,które mogę dostarczyć Ja.

[ wiadomość edytowana przez: suuupeeeermaaann dnia 2009-07-14 10:29:39 ]

luuukaso na długo wyjechałeś, nie zaglądałeś na forum od 13 lipca.

Teraz jestem Superman2, jakby co.