Sprzegło sie konczy czy skrzynia pada??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na zimnym silniku na postoju cos tyrkocze z okolic skrzyni.Gdy wcisne pedał sprzegła dzwiek "trrrrrrrr.... " znika, gdy puszcze znów tyrkocze.W czasie jazdy nie słychac juz tego i po calkowitym rozgrzaniu silnika tez nie.Co to moze byc?Co obstawiacie? 1.8 Diesel.dzieki z gory za odpowiedzi.

skrzynia pada sprawdź poziom oleju

uda mi sie odkrecic ten korek od sprawdzania bez kanalu?

nie mam pojecia nigdy tak nie probowałem

Oleju fakt moze byc malo bo odkad essa mam 2 lata to nie sprawdzalem.Dodam ze biegi wchodza ok

mam u siebie to samo ... terkotanie .... wsluchaj sie w czasie jazdy, takze je uslyszysz
padaly rozne diagnozy .. lozysko oporowe, skrzynia cala, mechanizm roznicowy .... ale nikt nie umial ze 100% pewnoscia powiedziec co to ....

Cytat:
2006-06-27 21:49:35, kaes pisze:
Oleju fakt moze byc malo bo odkad essa mam 2 lata to nie sprawdzalem.Dodam ze biegi wchodza ok

u mnie też wchodzą ok, a oleju napewno mam mało bo leje mi się z tej skrzyni jak z....:/ musze tam szybko zajrzeć a olej do skrzyni drogiiiii:/

Cytat:
2006-06-27 21:50:22, taxi pisze:
mam u siebie to samo ... terkotanie .... wsluchaj sie w czasie jazdy, takze je uslyszysz padaly rozne diagnozy .. lozysko oporowe, skrzynia cala, mechanizm roznicowy .... ale nikt nie umial ze 100% pewnoscia powiedziec co to ....

No wlasnie w dieslu to troche ciezko wychwycic ten dzwiek.zaglusza go klekot silnika.sprawdze olej i bedziemy myslec dalej.w sumie to juz chyba rok temu to slyszalem wiec raczej zaraz calkiem mi sie nie posypie

Cytat:
2006-06-27 21:12:13, kaes pisze:
Na zimnym silniku na postoju cos tyrkocze z okolic skrzyni.Gdy wcisne pedał sprzegła dzwiek "trrrrrrrr.... " znika, gdy puszcze znów tyrkocze.W czasie jazdy nie słychac juz tego i po calkowitym rozgrzaniu silnika tez nie.Co to moze byc?Co obstawiacie? 1.8 Diesel.dzieki z gory za odpowiedzi.

Jezeli na luzie to slyszysz a jak wcisniesz sprzeglo to nie to na 95% jest to lozysko oporowe.
Pozdrawiam
Kamyk

W razie braku oleju jakim najlepiej uzupełnic ubytek?Fordowskim czy jakims innym??

mam to samo w moim dieselku ale wydaje mi sie ze tak ma byc i ze wszystko jest ok. A naprawiac nie ma co skoro wszystko chodzi, trzeba czekac az cos sie urwie albo calkiem autko uziemi Moze po prostu jakas poduszka skrzyni albo silnika jest juz kiepska.

Sprawdzilem olej w skrzyni.Kolorek ładny taki jakby pomarańczowy ale jest go ciut mniej niz powinno byc.Z tego co wiem to 3 mm ponizej korka powinien byc olej.U mnie wyszło na oko bo po pierwsze bez kanału a po drugie na przód samochodu stał troche wyzej niz tył wiec poziom oleju troche pewnie zanizył no i wyszło ze olej znajduje sie jakies1,5 cm pod korkiem.I teraz pytanie jaki olej najlepiej dolac?Fordowski?(Bo pwenie taki jest wlany teraz)i jaka cena?

ja tez tak mialem u siebie:] w omedze ojca jeszcze lepiej bo jak sie wcisnie sprzeglo to ladnie cwierkoli jakby ptaszek zaklinowal sie w sprzegle a w proboszczu nie zwrocilem jeszcze na to uwagi:] tu mi tylko cos ciagle swiszczy pod maska

Cytat:
2006-06-27 22:02:16, Kamykgdy pisze:
Jezeli na luzie to slyszysz a jak wcisniesz sprzeglo to nie to na 95% jest to lozysko oporowe. Pozdrawiam Kamyk

w 95% sie mylisz
jeśli slychać terkotanie na wciśnietym sprzęgle a nie słychać na puszczonym to wtedy jest to lożysko oporowe
ale koledze terkocze gdy sprzęgło nie jest wciśniete wiec kończy sie skrzynia wiem bo przerabiałem to u siebie

Cytat:
2006-06-28 13:09:17, saintadamus pisze:
koledze terkocze gdy sprzęgło nie jest wciśniete wiec kończy sie skrzynia

Sorry, nie doczytalem.
Pozdr
Kamyk

Cytat:
2006-06-28 13:09:17, saintadamus pisze:
w 95% sie mylisz jeśli slychać terkotanie na wciśnietym sprzęgle a nie słychać na puszczonym to wtedy jest to lożysko oporowe ale koledze terkocze gdy sprzęgło nie jest wciśniete wiec kończy sie skrzynia wiem bo przerabiałem to u siebie

A co konkretnie w tej skrzyni sie konczy?Rozumiem ze najlepiej jezdzic az sie nie rozleci tak?I jakim olejem uzupelnic ubytek?

łożyska sie kończą chyba, zazwyczaj jest to powodem jazdy na zbyt małej ilości oleju
skrzynie używke w dobrym stanie z pewnego źrodła kupisz już za 200zł
a olej najlepiej zalać oryginał fordowski bo jak przystało na forda ma problemy we współpracowaniu z innymi olejami

Witam,

Heh ... mam to samo terkocze przy puszczonym sprzęgle .... szukałem już skrzyni ale te w dobrym stanie to są po cztery stówki a nie po 200 więc czekam ... może tylko poterkocze i jej przejdzie

Pozdro
wacen

trzeba wiedzieć gdzie kupić ja za moją dałem 230zł w firmie która sprowadza skrzynie, silniki i inne takie pierdoły

No cóż .. pozostaje mi jedynie ładnie poprosić o namiary tej firmy na priva .. i modlić się zeby skrzynka nie padła do końca w czasie wakacji

Pozdro
wacen