| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-07-06 13:32:00 W szukajce temat nie prezentuje jednolitej struktury zatem zadam pytanie w nowym wątku.
Czy ktoś dokonywał był przeróbki aparatu bezstykowego z FSO tak aby się dał upakować w blok fiatowskiego DOHC??? Chodzi o dokonanie przróbki w sposób na tyle profesjonalny aby zapewnił nie gorsze działenie niż w OHV. |
rosck Z Poznań | 2009-07-06 13:35:07 A nie lepszy digiplex? |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-07-06 13:39:02
chodzi o głowiczkę, wałek i inne duperele, które narazie nie są w planie - dohc ma równo pracować i mnie nie wkurzać - części mają być dostępne itd... czerwony musi przestać sprawiać kłopoty bo do garażu wprowadza się jego starszy kolega, któremu mam zamiar teraz poświęcać czas... |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-07-06 13:52:21 tu masz poloneza w glowiczke, na tej samej zasadzie da sie przerobic w blok,nie wiem tylko czy nie jest za szeroki polonez zeby sie zmiescic, zawsze mozna jeszcze wydluzyc naped aparatu, tak jak mial Walezy w 2.0 16v{dol od 8v czapa 16v} vide drugie foto
albo zalozyc jakiegos elektronika z ritmo regaty uno tipo tempry sohc{po przerobieniu napedu} te aparaty sa waskie smukle i male w porownaniu z polonezem, tylko nie wiem jak z "mapa" zaplonu, czy pyknie czy nie pyknie ![]() |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-07-06 14:03:11 no własnie ja mam obecnie "smukłe" MM stykowe (jak kupowałem palec i kopułkę to na pacze pisało, że jest również do 127, 12 - niestety po raz kolejny zaczyna sprawiać kłopoty i koniec z nim.
Miałem też szeroki stykowy, który niewiele się różni od polonezowego elektronika więc pod seryjnego ssaka z dohca powinien spasić bez mydła. Chodzi jedynie o odpowiednie "przerobienie" napędu czyli ośki, ale nie tak na zasadzie ciach & spaw tylko tak, żeby się nie rozdupcyło... |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-07-06 14:11:59 przy montazu w glowiczke jest latwo bo wystarczy zrobic ciach, bez spaw bo jest za dluga oska, jesli jest za krotka to trzeba poprostu rozebrac w iment aparat i dac komus z glowa do pospawania i ew. przetoczenia potem zeby nie bylo bicia, tam wielkiego oporu nie ma wiec spaw nie musi byc z NASA wazne zeby bicia nie bylo
ps: tak w sumie to nie wiem nawet czy aparat elektronik z sohc ritmo regaty itp nie bedzie pasowal plug and play w blok dohc{dlugosci oski i rodzaj wieloklinu} mam jeden komplet z regaty 1300 to moze zerkne w garazu czy to pasi do dohc 8v, jesli tak to tylko pozostaje dobrac podobna charakterystyke z posrod pewnie 150 rodzajow zaplonu tipo tempry ritmo regaty itp ![]()
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2009-07-06 14:15:22 ] |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-07-06 14:25:09 no to Bart obejrzyj ten aparat - bo pewnie wystarczą mu ciężarki większe |
Blady F&F Sympatyk FIAT | 2009-07-06 16:54:31 ja jeździłem na przerobionym aparacie (z bloku na głowice) z 1.3 dohc , ciężarki , sranie w banie , kogo to obchodzi latało aż miło |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-07-07 07:51:50 wczoraj dokonałem jakichś tam wstępnych przymiarek i wygląda to tak, że:
1. miejsca na aparat z polda jest mega mało 2. gniazdo w bloku jest zbyt szerokie i aparat będzie latał jak przysłowiowy, żyd po pustym sklepie więc konieczne jest dorobienie tulejki dystansowej zarówno dla wyrównania otworu jak i dla podniesienia aparatu (coś jak w ohafale) 3. tulejkę trzeba dotoczyć - ale najpierw ją dobrze zwymiarować i dorobić w niej mocowanie aparatu (śróbkę taką) - no i pewnie ze dwie trzy różnej długości zrobić na wszelki wypadek 4. bez ingerencji tokarza się nie obędzie (a ich usługi i poziom upierdliwości jest dla mnie nie do zniesienia), żeby aparat po przełożeniu ośki nie miał bicia, nie wysrał się od razu i w miarę równo pracował Biorąc powyższe pod uwagę zacznę powoli szukać tzw. "wydechowej alternatywy" - bo pewnie wyjdzie taniej a przeróbka aparatu z polda ograniczy się do ucięcia samemu ośki piłką albo gumówką i nabicia zębatki |
Blady F&F Sympatyk FIAT | 2009-07-07 08:18:11 ponad rok dojrzewałeś do tej decyzji |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-07-07 08:22:08
podobnie jak do rozwiertu kwadrata - ale to już inny temat |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2009-07-07 10:55:23
uzależnia , nie
----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-07-07 14:59:28
pewnie właśnie to zrobiłeś niedawno i masz wymiary tulejki ???? |
Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2009-07-07 17:19:16 nie, nie, ja przekładałem magneti marelli, dohcowy, a tulejki to przeciez nie problem, zmierzysz suwmiarka otwór i aparat i masz wymiary oczywiscie musisz uwzglednic jakis luz ale tego chyba nie trzeba mowic
|