| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-04-24 08:28:22 otóz bardzo przypadkowo zauważyłem że nie świeci mi stop w blendzie, pozycyjne światła świecą. Żarówki sa chyba ok bo wczoraj na szybko sprawdziłem, i wygladały dobrze.
jeśłi to ni eżarówki to co to może byc , bo jeśli pozycyjne świecą to chyba nie żaden bezpiecznik. jadąc wczoraj zauważyłem w dwóch espero jakie spotkałem po drodze że tez im nie świeci stop w tej blendzie, a tylko w jednym zauważyłem że świeci ten stop, to jakaś standartowa usterka w espero jest? |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-04-24 10:45:49
nie świeci standartowo mówisz hmmm, powiem ci że teraz mnie zastrzeliłes tą odpowiedzią, bo teraz nie wiem czy u mnie świecił bo auto mam ponad pół roku. Ale żarówki sa dwuwłoknowe w tej blendzie |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2005-04-24 11:03:55 Są dwuwłuknowe, ale nie świeciły Też tak miałem i dlatego podjąłem się przerobienia, bo nawet żarówki były dostosowane, więc szkoda by było, żeby się zamrnowały
Natomiast za elChopinem powtórze - skorzystaj z wyszukiwarki - jest opisane wszystko!!! |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2005-04-24 11:04:45
Dzieki za odpowiedź, skorzystam z wyszukiwarki ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-04-24 12:36:39
Pomogę Ci bo wszyscy tylko..."wyszukiwarka, wyszukiwarka"...jakieś tabu się z tego zrobiło....spróbujcie chytrusy coś tam znaleźć !!...tak "łatwo" że czasem trzeba godzinę kopać
Poczytaj tutaj :WĄTEK O "ZROBIENIU" STOPU W BLENDZIE Powodzenia! |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-04-25 08:56:25 mam pytanie po co jest wtyczka w klapie bagarznika??? niegodzi mi o tą czarną pod półką tylko o taką co jest bezposrednio w klapie tak mniej więcej po srodku wychodzi z tej iazki kabli... zastanowiło mnie to wczoraj..
Pozdrawiam Wiktor |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-04-25 09:45:06
To jest bodajże właśnie od stopu do spilera. Tak mi się wydaje, taka na 2 kabelki, jej nie mierzyłem ale jak jest stały plus na jednym po zapłonie to na 99% tak będzie. Taka sama jest na środku pod półką w wiązce z kablami głośników. |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-04-25 10:07:52 Obie te złączki (pod klapa i pod półką) potrzebują przekaznika ktory umieszcza sie przy nogach kierowcy w tej skrzyneczce. Tam jest to opisane. Inaczej nie bedą działać. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-04-25 17:12:22 z innej beczki..skoro juz o tym styku do 3go stopu mowimy..kiedys byla o tym mowa ze w katalogu istnieje tzw oryginalny 3 stop..tzn lampa na deske pasujaca idealnie w otwory w bagazniku..po prostu oryginalny 3ci stop do espero..czy ktos moze zna nr katalogowy tego cacka?? ja mam na polce diodowe swiatlo ale wolalbym taki oryginal wlasnie |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-04-25 17:18:26
Sprawdź czy Twoje diodowe światełko nie pasuje do otworów we wnętrzu bagażnika. Gdy przymierzałem sobie światełko Hella to pasowało idealnie rozstawem śrub. A oryginał ma nr 96082577 |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-04-25 17:19:47 dzieki robert co do tego czy pasuje czy nie to nie ma znaczenia..bo ono sie trzyma na tasme dwustronna i jest ok..po prostu chcialebym oryginalne jeszcze raz dzieki |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-05-04 09:41:41 No i ja już mam dodatkowe stopy Tyle że poszedłem po najmniejszej linni oporu i podłączyłem się do lewego światła w błotniku, i tu ciekawostka, nie wiem czy tylko u mnie tak jest ale: W prawym błotniku kierunkowskaz i pozycyjne mają dodatkwe żarówki (5W) po boku, natomiast z lewej strony już ich nie ma, nawet otworów pod nie, być może ta lampa była wymieniana na nowszy model, i już nie przewidzieli dodatkowych żarówek z boku pojazdu.
Z tego co zaobsewowałem to w większości nie ma tych bocznych żarówek z tyłu, a teraz świeci mi cała lampa
Tom [ wiadomość edytowana przez: Tom69 dnia 2005-05-12 15:05:12 ] |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-05-12 14:54:34 Zachęcony wcześniejszymi postami również i ja podłączyłem te niewykorzystane STOP-y. I wg mnie dopiero teraz jest super . I wygląda to logicznie: pozycja - palą się dwie lampy, kierunkowskaz - także dwie, więc logika nakazuje aby STOP zapalił się pod całą pozycją, czyli w OBU lampach. Rezygnacja ze STOP-ów w klapie podyktowana była chyba interpretacją przepisów, iż liczba świateł STOP nie może być parzysta, jeśli jest ich więcej niż 2 (poprawcie mnie jeśli się mylę) - jak dla mnie jest to nadinterpretacja, można przecież przyjąć, że dana lampa STOPU jest jedna, a tylko żarówki dwie . Ciekawostką jest , że mój esperak jest z rynku niemieckiego i również miał dwuwłóknowe żarówki w oprawkach z jednym stykiem. Czy te przepisy są jednolite w całej Europie (Unii) ? Zreszą i tak mam jeszcze diody w spoilerze, czyli suma sumarum lamp stopu mam pięć lub trzy (ale zawsze nieparzystą ilość), chyba, że jakiś nadgorliwiec w białej czapce zacznie mi liczyć ilość diod w spoilerze, traktując każdą jako dodatkowy stop .
Zachęcam do tego prostego w sumie zabiegu - efekt wizualny jest naprawdę bardzo dobry, a poza tym - bezpieczeństwa nigdy za wiele. Pozdrawiam S. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-05-12 15:05:01 Nie chodzi tutaj o to, że stopów jest 4szt.
Bo są samochody które tak mają fabrycznie.
Ale chodzi tu o to, że odległość pomiedzy światłem STOP i przeciw-mgielnym powinna wynosić min. 10cm. Prawdę powiedziawszy jak przerabiałem moje STOPy to o tym nie wiedziałem.
Ale teraz wiem |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-05-12 15:15:12
Czyli wychodzi na to, że większość klubowiczów ma nieprzepisowo i jakaś nadgorliwa pała może się przyczepić... |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-05-12 15:46:04 To muszę sprawdzić co tyczy się tego 10 cm odstępu. Tak gwoli scisłości gdzie można taki zapis znaleźć??? Kiedyś widziałem rysunki z wymiarami (przepisowymi) jak montować poszczególne lampy (zakres montażu, wysokości, odległości) ale tylko z przodu auta.
W Fordzie Ka mojej mamy wszystko jest w jednej lampie i ciekawe czy tam ta odległość jest zachowana. Chyba, że odległość min 10 cm tyczy się przeciwmgielnych montowanych oddzielnie. Hmmm. |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-05-12 16:06:55
Też się zastanawiam jak te 10 cm ma się do lamp zespolonych . W mojej favoritce, o ile dobrze pamiętam, przeciwmgielne były zaraz obok STOP-ów i nikomu to nie przeszkadzało . I po drugie - jak liczymy te 10 cm - od krawędzi lamp, w osi lamp, czy w osi żródeł światła (żarówek) ? A zresztą kichać na to - w razie poruty wykręcę żarówki z przeciwmgielnych, albo też je przerobię na STOP-y . Posiadanie tylnych przeciwmglaków nie jest chyba obowiązkowe |