Rav4 D4D 2004 dziwny dzwiek przy starcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich

Jestem nowym użytkownikiem forum, ale starym użytkownikiem toyek. Moja pierwsza to Carina E 1,6 , a obecnie Rav4 D4D 2004 r.
No i pojawił się problem. Dziwny metaliczny warkot przy uruchomieniu silnika. Ale tylko w momencie rozruchu. Po uruchomieniu wszystko jest ok. Nikt nie potrafi mi powiedzieć, co to jest. Efekt ten wystąpił po wyminie rozrządu i pasków osprzętu, ale nie od razu tylko po jakimś tygodniu.
Zastanawiam się czy to nie rozrusznik alternator lub, co mnie najbardziej martwi rozrząd.
Czy ktoś się zetknął z takim zjawiskiem?

Czesto padaly rozruszniki,podczas krecenia charakterystyczne grzechotanie,a pozniej problemy z zapalaniem na cieplym silniku.

Jak się okazało nie chodziło w tym przypadku o rozrusznik. Dziwny odgłos stukania dobiegał dokładnie z napinacza paska alternatora. Po przeczyszczeniu okolic rolki napinacza trochę się poprawiło. Jednak konieczna jest wymiana tego elementu. Koszt nowego napinacza to około 900 zł w serwisie ASO. W serwisie nieautoryzowanym około 640 zł plus zdemontowanie starego i montaż nowego napinacza.

Dzisiaj wymieniono mi napinacz paska PK. I nic to nie dało. Dalej ten sam efekt dziejowy. Zamówiłem inny pasek spróbuje go wymienić może to cos da. Rozrusznika nie sprawdzałem ale nie mam problemów z uruchomieniem wiec nie biorę się za to. Zastanawiam się czy przyczyna nie leży po stronie koła pasowego alternatora bo słyszałem gdzieś o tym. Trochę mam dość Toyoty ale może jestem przewrażliwiony?