Sworzen carina e

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,własnie wymienilem sworzen dolny wachazca z przodu i wszystko jest ok gdyby nie obracajaca sie nakretka razem ze sworzniem.Myslalem ze jest wejscie na imbus od gory ale sie pomylilem,auto postawilem na kolo i dopiero sprubowalem dokrecac ale pomoglo na pare obrotow i znowu to samo a teraz to i wykrecic sie juz nie da bo okreca sie w lewo i prawo.Co robic?Dzieki i pzdr.

pewnie przy wymianie zabrudziles gwint na sworzniu lub nakrętce i dlatego tak ciężko idzie, lub co gorsza jakimś cudem nie trafiłeś na gwint i właśnie robisz nowy . Musisz wykręcić ten sworzen przeczyscic gwint np wd40 i wkrecac nakretke do konca i tak kilka razy az zacznie lekko sie krecic, dopiero wtedy zamontuj do wahacza
jak nie bedzie sie dalo wykrecic tej nakretki to musisz odkrecic mcpersona od zwrotnicy, po czym przekrecic ja w ktoras strone do oporu tak aby napierala dosc mocno na sworzen tworzac dodatkowy opor zeby nie mogl sie okrecac

[ wiadomość edytowana przez: junior_ek dnia 2009-07-17 23:35:51 ]

Może masz niewłaściwy sworzeń ? Kilka już wymieniłem u siebie i nigdy nie miałem takich problemów.
Po wciśnięciu trzpienia do zwrotnicy powinno się ładnie zaklinować i dać dokręcić nakrętkę. A każdy obrót dociągający nakrętki tylko jeszcze mocniej klinuje cały interes.
Pozdro.

Ok,poradzilem sobie ale jest drugi problem.Miesiac temu ustawilem sobie kierownice do jazdy na wprost bo byla krzywo,po wymianie slynnego sworznia(luz byl spory)znow jest lekko skrzywiona i pytanie,czy nowy ciasny sworzen naciagnol zbierznosc spowrotem na swoje miejsce przez co kierownica zmienila polozenie czy poprostu jechac no geometrie bo sworzen jest innej dlugosci choc porownywalem i wydawal sie identyczny.Dzieki i pzdr.

Wlasnie sobie spierniczyles gwint ,teraz trzeba nowy sworzen i nakretke ,wymienic to jeszcze raz nie spartoliwszy roboty i na geometrie.Geometrie robimy zawsze po rozebraniu i skreceniu czegokolwiek w zawieszeniu.
No i czasem nie jezdzij z tym bo jak sie wyrobi stozek to sobie dopiero kosztow narobisz,a i o wypadek nie trudno.