MotoNews.pl

Chłodzenie silnika RS2000

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie szukałem co nieco ale nie znalazłem
Problem jest taki , nie działa Wentylator chłodnicy i silnik się niemiłosiernie nagrzewa , przez jakiś czas można było problem rozwiązać tym ze wentylator działał gdy była włączona klima a teraz już to nie działa .wiatrak pokręci się czasem ale tak to stoi . nie wiem jak się za to zabrać co sprawdzić ?! ( sprawdzałem bezpieczniki oraz przekaźnik z klimy ) nie wiem w czym tkwi problem

Nie wiem jak to w wersji z klimą, ale w normalnym masz na obudowie termostatu czujniczek z niebieską wtyczką. Sprawdź go, zobacz czy ma odpowiednią względem katalogu temperaturę załączania i odłączania wenta. Ja miałem podobny problem, czujnik okazło się był z innego forda i miał zdecydowanie za wysoką temp włączania wiatraka. Możesz też mieć przypaloną wtyczkę. Powodem tego może być już przypalony wiatrak ze zwarciem - sprawdź jaki prąd bierze przy rozruchu i przy działaniu. W założeniu im mniej tym lepiej. Sprawdź też termostat poprzez ugotowanie go w garnku z termometrem bo może się okazać że jest zblokowany lub nie puszcza i wtedy czujnik wenta nie włączy bo nie ma cieczy w pobliżu. Działaj panie.

Drobna nowinka , podczas zabawy przy przekaźniku na wyłączonym silniku
gdy podłączyłem miernik do piny 3 i 5 wentylator ruszył !
więc ogólnie kable powinny być ok !

Chyba się wyjaśniło ...
na przekaźniku prawdopodobnie było zwarcie po zalaniu wd40 juz do nie było
sprawdzane były wtyczki od czujnika przy termostacie i wtyczka z wiatraka która była troszeczkę przypalona ale na kablach było zasilanie
całym problemem był czujnik z termostatu prawdopodobnie ponieważ chłodnica włącza się gdy temperatura wychodzi poza "A" wiec jest to wina czujnika tak jak było to napisane w 2 poście

Dziękuje za zainteresowanie z strony Pana "Zeberko"

Zawsze służe pomocą