| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2005-03-22 14:47:26 Witam,
wczoraj pofatygowałem się do JAAN'a w sprawie przyciemnienia szybek w Omedze. Bardzo "miły" Pan wyliczył mi, że tylna szyba plus szyby bagażnika plus szybych tylnych drzwi będą mnie kosztować 600... aaa nieeeee, bo to Omega, to 800zł! Pytam się, dlaczego nagle taka różnica. A bo w Omedze strasznie ciężko składa się tylne drzwi. Trochę mnie to wkur.... więc chciałem się was zapytać, czy ktoś przyciemniał szyby w caravanie i ile go to kosztowało i czy też panowie byli uprzejmi 25% ceny doliczyć tylko dlatego, że to Omega? |
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-03-22 17:00:43 hej nie wiem ile taka przyjemnosc kosztuje u mnie ale ja wlasnie przyciemniam szyby tylnych drzwi i biora za to 100 zl - jak chcesz moge si ezapytac ile by wzieli za taki komplet. pozdr |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2005-03-22 18:19:38 Witam
Toż to rozbój dokonany na besti!!!
Tak poważnie to powiem, że ja w 3-mieście zapłaciłem za wszystkie prócz czołowej jedyne 650 zł. Jednak nie wiem na ile jest to miarodajne, bo robiłem to w 2003 r. |
chudy01 świdnica | 2005-03-22 18:39:29 W Świdnicy w Jaanie tez biora 600 zl |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-03-22 18:51:25 a nie lepiej przyciemnić sobie samemu - jeśli tylko ma ktoś dostęp do garażu i potrafi rozebrać boczki drzwi (a jak ktoś potrafi wyciągnąć sobie szyby z drzwi to już wogóle miodzio) to ja nie widzę problemu - satysfakcja z własnoręcznego rzyciemniena szyb gwarantowana - potrzebna jest: folia, packa do wypychania wody, ręczniki papierowe i dobry płyn do spryskiwaczy no i oczywiście nagrzewnica/suszarka/farelek i bardzo ostry nożyk
jak ktoś tego nigdy wcześniej nie robił to niech kupi sobie troszke więcej folii i zaczyna od mniejszych szyb - ja po zmarnowaniu połowy rolki folii (folia średniej jakości z norauto ~40zł za rolkę o dł 3 metry) załapałem o co chodzi, a efekt końcowy był nie gorszy od samochodu kumpla który zapłacił komuś 550zł
a po co wam te wszystkie atesty przecież tylne szyby jak ktoś niedawno napisał na forum to można sobie olejną pomalować i nikomu nic do tego???? chyba że czegoś nie wiem?? |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-03-23 20:49:21 ja sie bawiłem taką folią folia nr.1no i bez wyjmowania szybekwyszło.....hihi..
ale ta foliafolia nr.2 ma niby jakieś właściwości termokurczliwe..więc może lepsiejsza??...ale pewno to są te same folie:/ Krzysiu1981 jakiej firmy zakupiłeś tą folie?? peace |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2005-03-23 20:50:20 Jeśli ktoś ma większą firmę i zatrudnia ludzi do oklejania prowadząc inne pochodne usługi to może mu się nie opłacać oklejać Omege to fakt - czas to pieniądz
Mój znajomy zrezygnował z okejania po wizycie trzech Omeg Caravan z kolei
Stwierdził że zacznie znów jak znajdzie b.szybkiego, dobrego pracownika od demontarzu |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-03-23 23:03:42
ja korzystalem z taniej foli z norauto (o tej samej nazwie) |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-03-23 23:14:01 yhy to napewno lepsza niż ta "pigmey"
dobra jeszcze raz spróbuje z tym obklejaniem ale tero to wybijam szyby i biere do domu
peace |
ryba-1 Jeep Grand Cherokee Bydgoszcz | 2005-03-24 12:52:18 Z tego co wiem to kasuja tyle za omege bo ma zaokraglona szybe tylnia i te w dzwiach "biegaja" po uszczelce a nie w uszczelce. pozdrawaim |
Zbynio wPiSdu | 2005-03-24 14:50:20 Atesty na przyciemnianie szyb to nie lipa.
Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 5 ustawy z dn 20.06.1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz 602 z póżn. zm.) oraz rozporządzenie Ministra Transportu i G.M. Dz. U. z 1996 r. nr 155, poz. 772 i przepisy Regulaminu nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ - pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany aby korzystanie z niego zapewniało między innymi dostateczne pole widzenia kierowcy do przodu, w naszym przypadku to 180 stopni (kątowych ) od miejsca kierowcy,
do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrznenie nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu. Przepisy regulaminu nr 43 EKG ONZ dopuszczają w pojeździe oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na wymagane pole widzenia kierowcy. M.T.i G.M. wyraża opinię , że nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania folii na szybach nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy. Reasumując: Foliowana ma być cała szyba a nie tylko część wystająca z uszczelek. Trzeba ją wyjąć i dopiero wtedy kleić folię. Jeżeli jest inaczej to można mieć kłopoty. Przyciemniać wolno ale tylko tylne szyby i to w dowolnym stopniu. Większość samochodów, a Omegi przede wszystkim, mają fabrycznie przyciemnione szyby o nie więcej niż 30% o czym informuje napis na każdej szybie. Jeżeli mamy szyby nie zaciemniane fabrycznie to możemy przednie zaciemnić folią ale tylko w zakładzie posiadającym specjalny certyfikat. Taki zakład wystawi zaświadczenie o zaciemnieniu nie przekraczającym 30% i nikt się nie przyczepi. Najlepiej i najbezpieczniej w ogóle przyciemnianie szyb wykonać w takim zakładzie. Zakładów takich jest już sporo i znajdziecie je w każdym większym mieście. A przede wszystkim nasze BEZPIECZEŃSTWO się liczy a nie parę złotych oszczędności. Wniosek: Lepiej nie kleić samemu bo możemy stracić dowód rejestracyjny. Moim zdaniem lepsze efekty daje piecowe przyciemnianie. Polega na napyleniu metali na szybę i ich wygrzaniu w specjalnym piecu. Nie jest dużo droższe od folii i ponoć jest to proces odwracalny.Taki zakład jest gdzieś koło Zielonej Góry Może ktoś stamtąd by się dowiedział co i za ile? A jakby zebrać paru chętnych to może dali by znaczny rabat za hurt?
Myślę, że udało mi się rozwiać wątpliwości Miłego ściemniania hehe
|
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-03-24 16:32:38 ludzie co wy z tym atestem, to tylko chwyt reklamowy firm które przyciemniają szyby (a tak wogóle to folie z norauto którymi samemu można sobie przyciemnić szybki też takowy posiadają) ????????????
na przednie szyby nie można naklejać folii niezależnie od tego czy jest czy nie ma atestu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a na tylne po co atest skoro może być na nich cokolwiek - blacha, farba olejna gazety, wedle uznania ????? |
taxikrzysiek OMEGA B Caravan 2,5 TD Warszawa | 2005-03-26 22:51:30 Można przyciemniać szyby przednie boczne ale tylko do 30 %(szyba musi mieć przepuszczalność światła 70% !!!)jeżeli szyba ma oryginalne przydymienie(jest najczęściej zielona i o tym jest informacja w dolnym narożniku szyby)to wtedy NIE można w świetle przepisów jej przyciemniać.
Pozdrawiam.
|
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2005-03-27 11:36:28 Dokladnie tak jak napisal poprzednik(biala szyba ma 90% przejrzystosci nie 100%)
I to tyle |