MotoNews.pl

UNO silnik -zaślepienie przewodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

silnik uno 1.1 na gazniku i zaplonie zwyklym, czy jak zaślepie przewod co idzie do nagrzewnicy(ten co jest na koletkoze ssacym pod gaznikiem) to czy nic sie nie zwali w sliniku, czy moze musi z niego woda wyplywać???
oczywiscie wiadoma sprawa ze wtedy nie bedzie płynu w nagrzewnicy i nie bedzie ogrzewania

Możesz też podpiąć do zbiorniczka wyrównawczego żeby był przelew.

pod zbiorniczek odpada

A moze ominac tylko nagrzewnice.??

nic z tych zeczy , chodzi tyklo o zaslepienie i o nic innego, ale chyba z tego nic nie bedzie bo jak go zaslepie to na zimnym silniku jak termostat nie bedzie otwarty to pompa bedzie chciala tłoczyc ale nie bedzie miala gdzie wyganiac wody, no chyba ze to nic nie szkodzi???

to daj wąż między wyjściem i wejściem na nagrzewnice i tyle

Cytat:
2009-09-11 20:31:10, rosck pisze:
to daj wąż między wyjściem i wejściem na nagrzewnice i tyle

wiem ze moge tak zrobic i bedzie ok, ale ja chem go zaslepic i wiecej nic inego

CHODZI TYLKO O ZASLEPIECIE GO I TYLE!!!!

rozkręć termostat i zobacz jak jest zrobiony

Zrób go na przelew zbiorniczka wyrównawczego. A jeśli to niemożliwe to po prostu go zaślep. Normalnie to wąż od nagrzewnicy powinien sie łączyć z tym od pompy. W twoim przypadku możesz go zaślepić bez obawy że jakiś czujnik od temp dla wtrysku będzie fiksował.

Ps: termostat jest zawsze otwarty jeśli w tym silniku jest inaczej (a w co wątpie) to po prostu odkręć go i wyjmij środek, będziesz miał cały czas pełny obieg.

Ja nie mam nagrzewnicy i obieg do nagrzewnicy złączyłem- wszystkie węże były tylko samej nagrzewnicy nie było. Teraz to mam zaślepione i wydaje mi się że jest lepiej.

Cytat:
2009-09-12 07:45:37, Tybek pisze:
Ja nie mam nagrzewnicy i obieg do nagrzewnicy złączyłem- wszystkie węże były tylko samej nagrzewnicy nie było. Teraz to mam zaślepione i wydaje mi się że jest lepiej.

czyli zaspepołes ten pod gaznikiem czy co tam masz, a z termostatem nic nie modziles i wszystko jest ok?

Co to znaczy "zaspepołes"? Ja mam tak jak oryginalne SC tyle że nie mam nagrzewnicy i zaślepiony mam ten obwód. Reszta jak w oryginale i zbiorniczek z poloneza.

Bo w serii wąż z kolektora idzie przez nagrzewnice do węża pompy. I dlatego jeśli go nie zaślepiasz a chcesz połączyć z innym to musi on prowadzić do pompy bo ta wciąga wodę a z termostatu i kolektora woda wypływa na chłodnie czy nagrzewnice. W przeciwnym wypadku płyn będzie ci stał w silniku (kolektorze) co będzie równoznaczne z zatkaniem tego króćca w kolektorze. Tyle.

Koledzy, nie wydaje wam się że rozważacie sprawę prosta i bez drugiego dna? Zaślepienie przewodu wychodzącego na nagrzewnice= zamknięcie zaworu nagrzewnicy więc niczym to nie grozi.

No przecież pisałem że zaślepiony mam ten obwód